7683 przepisów wegetariańskich
w tym 4877 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Nie znalazłem tu przepisu na kapuśniak z kiszonej kapusty, więc podaję swój. Zupa idealna na zimowe chłody, cudnie rozgrzewająca.

Średnia ocena: [4.9 z 15 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [21]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

ok. 1/2 kg kiszonej kapusty (zależy od kwaśności)
pęczek włoszczyzny
ziemniaki
cebula
olej do smażenia
sól
pieprz
kminek (nie wiem, co polecić tym, co nie lubią kminku - ja go właściwie stosuję tylko w kapuśniaku, ale bez niego sobie nie wyobrażam ;)
ew. sos sojowy
ew. suszony grzybek

Przygotowanie:

Włoszczyznę obrać i pokroić dość drobno albo nawet zetrzeć na tarce jarzynówce, ugotować w osolonej wodzie (10-15 minut). Kapustę pokroić dość drobno (ułatwia to potem jedzenie), ew. trochę odsączyć, jak się nie lubi zbyt kwaśnego. Kiedy włoszczyzna już lekko zmięknie, wrzucić kapustę, kminek (można w płóciennym woreczku, żeby w ząbki nie właził), inne przyprawy i gotować dalej.

Osobno ugotować ziemniaki (w kwaśnej kapuście zrobiłyby się twarde i niesmaczne).

Kiedy kapusta w zupie jest już miękka, przesmażyć na oleju pokrojoną w półtalarki cebulę (ale nie przypalić). Do gara dorzucić ziemniaki, cebulę razem z olejem, doprawić ew. do smaku sosem sojowym i wszystko razem jeszcze raz zagotować.

Wskazówki i uwagi:

1. Pierwszy raz gotowana jeszcze w czasach mięsożerności, po wysłuchaniu opinii znajomych, którzy twierdzili, ze kapuśniak bez mięsa to nie kapuśniak, i nie mogli tylko dojść do porozumienia, czy powinien być na boczku, czy na żeberkach. A że mnie się nie chciało tego słuchać, powstała wersja wegańska i już sobie inaczej tej zupy nie wyobrażam (podobnie jak większości innych zresztą).
2. Niektórzy dodają do kapuśniaku pomidory - niby można, ale mnie się to kłóci.
3. Podany przepis to bardzo podstawowa wersja i można go wzbogacać np. dodając zamiast ziemniaków soczewicę albo eksperymentując z ziółkami przyprawowymi.
Nadesłał(a) Jot, dnia: Oct 15, 2002
Źródło/autor przepisu: przepis niby mój, bo nie wzięty z żadnej książki, ale tak mocno ugruntowany w tradycji, że nie ośmielę się podpisać ;)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Zasmażka dla bezglutenowców z mąki gryczanej i kukurydzianej - znakomita.
Moja wersja zupy: rozdrobnione warzywa z cebulka przesmażam w garnku do uzyskania pięknego aromatu. Wrzucam pokrojone ziemniaki, zalewam wrzątkiem, dodaję po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i listek laurowy i gotuję. Gdy ziemniaki są już miękkie, dodaje kapustę - gotuję do czasu, aż zmięknie, ale będzie jeszcze lekko chrupiąca. Świetnie sprawdza się dolanie wody z kiszonej kapusty (z własnego kiszenia) , a wtedy damy mniej kapusty i zasmażka jest wskazana.
I wówczas taka zupa to podlaska zarzucajka. Polecam. Bardzo polecam :)
Dana Mar 18, 2014

ja najpierw gotuję ziemniaki z jarzynką w wodzie, dodaję pokrojoną kapustę wraz z sokiem, a cebulę na suchej patelni właśnie specjalnie lekko przypalam (tak jak do rosołu- daje taki fajny "dymny" posmak), potem z oliwą wrzucam do zupy. Doprawiam estragonem, pieprzem, tymiankiem i bazylią, choć czasem, w ramach eksperymentu dodaję trochę suszonej śliwki i wtedy zamiast przypraw daję garam masalę- jest naprawdę fajny efekt :-)
~mir Dec 6, 2013

fuuj, zasmażka... :/
~Mysz Apr 4, 2013

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kapuśniak z kiszonej kapusty z cząbrem, zabielany śmietaną (lakto-wege)
Kapuśniak ze słodkiej kapusty z jabłkiem (wegańska)
Wiosenny kapuśniak z młodej kapusty (wegańska)
Kapuśniak ze słodkiej kapusty z mlekiem i śmietaną (lakto-wege)
Kapuśniak z włoskiej kapusty, ziemniaków i innych jarzyn (wegańska)
Kapuśniak polski (wiosenny, z młodej kapusty) (wegańska)
Kapusta kiszona z kurkami (wegańska)
Zasmażana kapusta kiszona (wegańska)
Placki z kapusty kiszonej i ziemniaków (ovo-wege)
Kotlety z kapusty kiszonej i marchewki (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas