
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Pasztet z grochu z zielonym pieprzemJest doskonały z sosem tatarskim lub świeżymi ogórkami.
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:1 i 1/2 szklanki suchego, łuskanego grochu
1/2 szklanki płatków owsianych 1 b. duża cebula 1 pietruszka (korzeń) 1/2 selera (korzeń) oliwa do smażenia 1/2 paczki (taka spora garść) pieprzu zielonego nie mielonego (nie bać się - ma być go dużo, on nie jest ostry) 1 łyżka kolendry nie mielonej (niekoniecznie, ale warto) kminek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duży ząbek czosnku sól sos sojowy grzybowy (ew. zwykły ciemny) ew. kostka rosołowa warzywna do smaku ew. bułka tarta do zagęszczenia + bułka tarta lub płatki owsiane do wysypania formy Przygotowanie:
Groch zalewamy wrzątkiem i odstawiamy najlepiej na noc, albo chociaż na parę godzin. Wodę z namaczania zlewamy, groch płuczemy, i gotujemy w niewielkiej ilości świeżej wody (staram się go tak ugotować, aby wody nie odlewać, a żeby sama wyparowała), groch ma być miękki ale nie rozgotowany na masę - ma być widać całe łatwo rozpadające się ziarna. Nie mielimy tego.
Na ok. 1 szklankę wrzątku rzucam płatki. Jak się ugotują, dodaję do ugotowanego grochu. Cebulę siekam, warzywa ścieram na grubej tarce. Na rozgrzaną oliwę wrzucam pieprz, kolendrę i kminek, chwilę podsmażam. Dodaję cebulę i czekam, aż się zeszkli. Potem dodaję starte warzywa i podsmażam - duszę ok 10 min. Dodaję do grochu. Mieszam wszystko, dodaję koncentrat, wyciśnięty czosnek, doprawiam solą i sosem sojowym (można rozpuścić kostkę i dodać). Jak jest za gęste, to dodaję wody, jak za rzadkie, można się poratować bułką tartą. Ma być takie nie lejące, ale i nie klucha. Przekładam do formy wysypanej bułką tartą albo płatkami owsianymi i piekę w ok 200°C przez godzinę. Wskazówki i uwagi:Zielony pieprz nie jest ostry, a ma niepowtarzalny aromat - pasztet będzie tylko lekko pikantny. Jeśli lubisz potrawy ostre, trzeba dodać czarnego mielonego pieprzu lub papryki.
Pasztet można podzielić na części, zapakować w folię aluminiową i zamrozić na później - świetnie to znosi.
Nadesłał(a) sowa,
dnia: 2003-08-02 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Świetny! Dałam 2 łyżeczki kolorowego pieprzu i marchew zamiast pietruszki. Strasznie się kruszył, ale pewnie dlatego że nie czekałam długo po wyciągnięciu z piekarnika. ;) Jedna uwaga - nie jest go dużo, mam małą keksówkę, ale spokojnie mogłam zrobić podwójną porcję. Avka 2013-03-12 09:28:39.277 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Pasztet z grochu (wegańska)Zupa-krem ziemniaczano-paprykowa z zielonym pieprzem (lakto-wege) Pasztet z żłółtego grochu (wegańska) Pasztet z grochu, pieczarek, ryżu i kaszy jaglanej (wegańska) Awokado z cytryną i pieprzem (wegańska) Szparagi zapiekane z pieprzem (wegańska) Brzoskwinie w aromatycznym syropie z pieprzem (wegańska) Groch z marchewką (wegańska) Groch z cebulą (wegańska) Kapusta z grochem (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Smakowo pasztet bardzo dobry. Jeden z lepszych, jakie jadłam. Przeszkadzał mi jednak ten pieprz i kolendra i skończyło się na wybieraniu ziarenek z każdego kawałka. Niestety też masa rozpadała się zamiast kroić.
drevni_kocur 2015-01-03 21:48:22.099