7684 przepisów wegetariańskich
w tym 4878 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Adżika (przepis od Niny z Moskwy)

Przepis ten, sprawdzany przez całą moją rodzinę od lat, przywiozła babcia od znajomej z Moskwy - Pani Niny. Co roku robimy podwójną porcję i zawsze brakuje.
To trochę jak sałatka z pomidorów raczej niż keczup. Nie jest takie kwaśne. Podawać można do wszystkiego - do gołąbków, do obiadów, do papryki panierowanej, do frytek. U mnie je się to prawie ze wszystkim.


Średnia ocena: [4.8 z 13 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [43]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: ok. 30 słoików po 200 ml

5 kg pomidorów
1 kg marchwi
1 kg jabłek, najlepiej antonówki
1 kg papryki czerwonej (koniecznie)
0,5 l oleju
1 szklanka octu
100 g soli
300 g cukru
300 g czosnku
4 ziarenka pieprzu

Przygotowanie:

Pomidory obrać ze skórki (sparzyć), marchewkę obrać, jabłka również, paprykę oczyścić z nasion. Wszystko przemielić przez maszynkę lub w malakserze. Gotować dwie godziny na wolnym ogniu.

Po dwóch godzinach dodać 1/2 l oleju, 1 szklankę octu i gotować dwie godziny.

Następnie należy obrać i zmielić 300 g czosnku lub potraktować wyciskaczem - monotonna robota i strasznie kleją się łapki :) Do sosu dodać 100 g soli, 300 g cukru, czosnek, 4 ziarenka pieprzu i gotować 30 min.

Gorące nalewać do słoików. Nie pasteryzować, odwrócić słoiki dnem do góry aż do wystygnięcia.

Wskazówki i uwagi:

Marchewkę można zetrzeć lub zmielić w mikserze.
Nadesłał(a) MILAK, dnia: Sep 8, 2004
Źródło/autor przepisu: Pani Nina Moskwa
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Moja siostra robiła adżikę zgodnie z propozycją Martiny - koniecznie ze śliwkami! Rzeczywiście rewelacja. W tym roku ja też szykuję się do adżili ze śliwkami.
Dana Aug 22, 2014

@Wiolka, przepisów na adżikę jest pewnie tak samo dużo jak przepisów na leczo, to jedna z "tych" potraw, którą w każdym domu robi się inaczej. A przepis bezbłędny! Zrobiłam tylko z 1kg pomidorów - na spróbowanie i już adżika ląduje w co drugiej potrawie, bo smakuje świetnie i nadaje się do prawie wszystkiego. W przyszłości będę robić na pewno z większej ilości, bo jednak nie opłaca się robić małej ilości, jeśli całość trzeba gotować 4,5 godziny.
@martina, nie polecam robić bez cukru, bo jednak proces karmelizacji jest w takich przetworach dość istotny. Ja miksowałam warzywa po 2 godzinach gotowania, tak jak wcześniej pisała o tym Patrycja, bo mam mikser ręczny. Dodałam tyle octu ile jest w przepisie, ale mniej oleju. Kolor i konsystencja wyszły bardzo dobre. Całość jak dla nas nie jest zbyt ostra.
Polecam :)
ryfka Aug 22, 2014

Tylko, że w prawdziwym przepisie nie występuja pomidory, bo adżikę robi się wyłącznie z papryki
~Wiolka Feb 17, 2014

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Adżika (wegańska)
Adżika 1 (wegańska)
Gofry - precyzyjny przepis (bez ograniczeń)
Gazpacho - przepis ogólny (wegańska)
Chleb - przepis uniwersalny (wegańska)
Zupa bananowa - przepis amazoński (wegańska)
Pasztet z cukinii - przepis babci (bez ograniczeń)
Sałatka z dyni - przepis bazowy (wegańska)
Amarantus, gotowanie - przepis podstawowy (wegańska)
Kasza gryczana - przepis podstawowy (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas