7686 przepisów wegetariańskich
w tym 4881 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Adżika (przepis od Niny z Moskwy)

Przepis ten, sprawdzany przez całą moją rodzinę od lat, przywiozła babcia od znajomej z Moskwy - Pani Niny. Co roku robimy podwójną porcję i zawsze brakuje.
To trochę jak sałatka z pomidorów raczej niż keczup. Nie jest takie kwaśne. Podawać można do wszystkiego - do gołąbków, do obiadów, do papryki panierowanej, do frytek. U mnie je się to prawie ze wszystkim.


Średnia ocena: [4.8 z 13 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [46]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: ok. 30 słoików po 200 ml

5 kg pomidorów
1 kg marchwi
1 kg jabłek, najlepiej antonówki
1 kg papryki czerwonej (koniecznie)
0,5 l oleju
1 szklanka octu
100 g soli
300 g cukru
300 g czosnku
4 ziarenka pieprzu

Przygotowanie:

Pomidory obrać ze skórki (sparzyć), marchewkę obrać, jabłka również, paprykę oczyścić z nasion. Wszystko przemielić przez maszynkę lub w malakserze. Gotować dwie godziny na wolnym ogniu.

Po dwóch godzinach dodać 1/2 l oleju, 1 szklankę octu i gotować dwie godziny.

Następnie należy obrać i zmielić 300 g czosnku lub potraktować wyciskaczem - monotonna robota i strasznie kleją się łapki :) Do sosu dodać 100 g soli, 300 g cukru, czosnek, 4 ziarenka pieprzu i gotować 30 min.

Gorące nalewać do słoików. Nie pasteryzować, odwrócić słoiki dnem do góry aż do wystygnięcia.

Wskazówki i uwagi:

Marchewkę można zetrzeć lub zmielić w mikserze.
Nadesłał(a) MILAK, dnia: Sep 8, 2004
Źródło/autor przepisu: Pani Nina Moskwa
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Dodałam 1 kg słodkich śliwek (zamiast antonówek), ze skórką oczywiście, nigdy bowiem nie obierałam śliwki ze skórki. Jedynie wypestkować polecam :D. Śliwki zmiksowałam w blenderze kielichowym na płynną gładką papkę (tak jak i pomidory).
martina Aug 26, 2014

@Martina, Dana
Ile tych śliwek dodałyście do wersji śliwkowej? I czy ze skórką?
Solshine Aug 26, 2014

Wikipedia jest również niezdecydowana co do tego, czym właściwie jest adżika :) Pod hasłem głównym pisze: "(...) Jest to pasta z czerwonej papryki z dodatkiem soli,czosnku, ziół (w tym chmeli-suneli) oraz orzecha włoskiego (...) Pomidory nie wchodzą w skład tradycyjnej adżiki, jednakże niektóre ostre sosy pomidorowe nieprawidłowo nazywane są adżikami." A poniżej jest link do książki kucharskiej na wikibooks, gdzie jest przepis na adżikę niemal identyczną jak powyższa - z przewagą pomidorów. Bądź tu mądry, człowieku..
Nazwa nazwą, nie zmienia to faktu, że jest przepyszna.
ryfka Aug 24, 2014

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Adżika (wegańska)
Adżika 1 (wegańska)
Gofry - precyzyjny przepis (bez ograniczeń)
Gazpacho - przepis ogólny (wegańska)
Chleb - przepis uniwersalny (wegańska)
Zupa bananowa - przepis amazoński (wegańska)
Pasztet z cukinii - przepis babci (bez ograniczeń)
Sałatka z dyni - przepis bazowy (wegańska)
Amarantus, gotowanie - przepis podstawowy (wegańska)
Gotowanie szparagów - przepis podstawowy (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas