7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Pączki wegańskie

Pączki można polewać czekoladą albo cukrem pudrem lub lukrem zrobionym ze zmielonego cukru nierafinowanego np. z kandyzowanymi skórkami pomarańczy - pycha.
Wiem, że to nie jest najzdrowsze - ale za to jakie pyszne...
Smacznego! Go Vegan!


Średnia ocena: [4.947368421052632 z 19 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [52]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

mąka - 1 kg
olej - ok. 2/3 szklanki
mleko sojowe - ok. pół litra
słód (cukier, fruktoza lub inne) - ok. 2/3 lub 1/2 szklanki
drożdże - 1 paczka (100 g)
ser tofu - 1 opakowanie
alkohol (spirytus, wódka, rum) lub ocet - ok. kieliszek (lub 2-4 łyżki)
nadzienie - dżem/ marmolada lub czekolada bezmleczna
olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Podgrzewamy olej w jednym garnuszku.
2. W drugim garnuszku podgrzewamy mleko sojowe z cukrem.
3. Gdy mleko będzie podgrzane - wlewamy ok. 5 łyżek do miski i rozrabiamy w nim drożdże.
4. Drożdże z mlekiem odstawiamy na chwilę w ciepłe miejsce, aż się ze sobą zaprzyjaźnią (10-15 min.).
5. Dodajemy rozdrobnione (zmiksowane) tofu. Po chwili dosypujemy stopniowo mąkę i ugniatamy ciasto na przemian dolewając mleko, dosypując mąkę i podgrzanego oleju. Cały czas dosypujemy wszystkiego po trochu na przemian - i ugniatamy, ugniatamy, ugniatamy aż powstanie ciasto w miarę nie przyklejające się do rąk (w międzyczasie należy jeszcze chlusnąć ocet lub alkohol).
6. Jak już mamy ciasto wyrobione - zaczynamy robić pączki. Bierzemy nieduże kawałki ciasta, ugniatamy przez chwilę, żeby się łatwiej zlepiało, i nadziewamy je marmoladą (lub czym kto lubi), sklejamy je, formujemy kulki i trochę je spłaszczamy.
7. Gdy już uformujemy pączki z całego ciasta, to układamy je na blacie i następnie zakrywamy ściereczką by wyrosły, ok. 15-30 min.
8. W międzyczasie można rozgrzać olej - jest dobry kiedy po wrzuceniu kawałka ciasta lub chleba tworzą się wokół niego bąbelki. Gdy pączki wyrosną, wrzucamy kolejno do garnka.

Wskazówki i uwagi:

1. Jeżeli chodzi o alkohol, to służy on tu jako spulchniacz - bez niego wyjdą gniotki.
2. Jeśli chodzi o smażenie - należy ciągle czuwać nad garnkiem, bo bardzo szybko się smażą.
Nadesłał(a) ~mem, dnia: 2006-04-17 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Zrobiłem według przepisu i wyszły PYSZNE. Wszyscy zachwyceni, pączki jak z piekarni, LEPSZE!!
~Arek 2015-04-24 19:19:54.799

robiłam je pierwszy raz, tzn w ogóle pierwszy raz robiłam pączki więc może potrzebuję więcej doświadczenia ;)
~muskaan 2015-02-13 15:27:07.404

a mi nie wyszły:( robiłam wszystko wg przepisu... gryzę i czuję drożdże..i są wilgotne w środku. może za mało wyrosły? dałam im 20 parę minut.. ehh. będe próbować raz jeszcze
~muskaan 2015-02-13 15:26:03.777

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pączki wegańskie II (wegańska)
Pączki wegańskie (wegańska)
Pączki (bez ograniczeń)
Pączki warszawskie (bez ograniczeń)
Pączki bez drożdży (bez ograniczeń)
"Pączki" ze świeżych cząstek pomarańczy (ovo-wege)
Pączki (bezglutenowe, bezmleczne, bezjajeczne) (wegańska)
Pączki kładzione z serka homogenizowanego (bez jajek) (lakto-wege)
Szybkie pączki kładzione z serka homogenizowanego (bez ograniczeń)
Wegańska lasagne (wegańska)
Pyzy wegańskie (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas