7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Jabłecznik z przecierem jabłkowym i bakaliami

Średnia ocena: [4.0 z 9 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [10]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 10 osób

ciasto:
0,5 kg mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
160 g cukru pudru (nie musi być)
2 opakowania cukru waniliowego
10 łyżek oleju
0,5 szklanki wody lub mleka sojowego
+ bułka tarta do wysypania formy

nadzienie:
0,5 litra przecieru jabłkowego
rodzynki, orzechy włoskie itp.

Przygotowanie:

Wyrobić ciasto, oddzielić 1/4. Pozostałe 3/4 ciasta rozwałkować i ułożyć na blasze wysmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą. Przecier jabłkowy wymieszać z bakaliami i równomiernie rozprowadzić na cieście. Pozostałe ciasto rozwałkować i przykryć nim jabłka.

Piec w temperaturze 180°C aż się upiecze. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem.

Wskazówki i uwagi:

Do przecieru jabłkowego można dodać wanilii, cynamonu albo gotową przyprawę do jabłeczników.

Ciasto pod placek musi być luźne, dlatego jeśli jest zbyt zwarte trzeba dodać jeszcze kilka łyżeczek wody.
Nadesłał(a) Wanieczek, dnia: 2008-10-15 05:44:28.922
Źródło/autor przepisu: Teściowa
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Ja zrobiłam to na zasadzie placka ale takiego zawijanego jak makowiec. Bez cukru pudru - tylko z garścią brązowego i z 1 waniliowym. I zamiast przecieru jabłkowego dałam jabłkowo gruszkowy w proporcjach: 3 małe słodkie jabłka plus 4 średnie gruszki.
Super - polecam.
fiolek_zielony 2013-10-15 21:11:40.496

Pollimer, brzmi pysznie! Jak robisz krem jaglano-kokosowy? Podrzuciłabyś przepis albo zapuszkowała, jeśli go tu jeszcze nie ma?
~Kora 2013-06-30 09:49:00.657

Wyłożyłam ciastem blachę, taką sporszą, i wyszedł mi po prostu półkruchy spód z kardamonem i cynamonem (dodałam też trochę ksylitolu, chyba niepotrzebnie). Bardzo cieniutkie, użyłam sody zamiast proszku. Włożyłam kremem jaglano-kokosowym i truskawkami polanymi wiśniową galaretką agarową, zapowiada się pysznie (jeszcze nie jestem pewna efektu, tylko podjadałam, blacha chłodzi się w lodówce). Ale jako takie ciasto "hurtowe" dla większej ilości osób super :D Tylko musi być trochę więcej "treści".
Pollimer 2013-06-23 23:32:41.376

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Jabłecznik (napój) (wegańska)
Jabłecznik mamy (bez ograniczeń)
Jabłecznik z amarantusem (bez ograniczeń)
Jabłecznik na kruszonce (lakto-wege)
Angielski jabłecznik (wegańska)
Zupa pomidorowa z przecieru (wegańska)
Przecier pomidorowy Gandalfa (wegańska)
Jabłecznik / ciasto z jabłkami (wegańska)
Chłodnik z przecieru truskawkowego i jagód (lakto-wege)
Witaminowy przecier z rokitnika (do słoików) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas