7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Naleśniki szpinakowe

Nie mylić z naleśnikami ze szpinakiem ;)

Średnia ocena: [4.625 z 8 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [10]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

garść świeżego szpinaku lub 1/2 szkl. mrożonego
2 szkl. czubate mąki
2 szkl. zimnej wody
2 szczypty soli
2 łyżki oleju
2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej
szczypta proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Mieszamy ze sobą wszystkie składniki z wyjątkiem szpinaku. Miksujemy do uzyskania jednolitego, dość gęstego ciasta.

Następnie dodajemy do niego posiekany szpinak (dość drobno, bo zamiast naleśników wyjdzie "omlet" szpinakowy :D). Jeśli używamy szpinaku mrożonego, trzeba go wcześniej rozmrozić. W oryginale radzą, żeby używając świeżego szpinaku.

Ciasto przez chwilę miksujemy blenderem w celu uzyskania intensywnego zielonego koloru. Smażymy.

Wskazówki i uwagi:

Do środka naleśników można dać dowolny farsz. Ja dałam twarożek śniadaniowy z ogórkiem i cebulką (bez posmaku tofu) i było bardzo dobre:)
Nadesłał(a) Fafik, dnia: 2009-06-14 11:57:35.978
Źródło/autor przepisu: na podstawie www.vegavani.com
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Moje wyszły akuratne w konsystencji. Elastyczne i pyszne. Rozmrożony i odsączony szpinak uprzednio zblendowałam. Zjadłam z czerwonymi porzeczkami i cukrem cynamonowym (pycha!). Dzięki za przepis.
barianna 2013-07-05 15:25:23.92

zrobiłam naleśniki z tego przepisu, ale bez szpinaku i z odrobinę większą ilością wody, żeby wyrównać... i wyszły sztywne jak kartoniki, nie da się ich zrolować, można co najwyżej złożyć. :D są pyszne, ale dlaczego takie sztywne?
sonnentau 2012-12-18 14:49:15.31

swietny pomysł
agnmid 2012-04-10 13:40:04.753

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Naleśniki z farszem szpinakowo-pieczarkowym (bez ograniczeń)
Szpinakowo-twarogowo-czosnkowe nadzienie do naleśników (lakto-wege)
Naleśniki z mąki gryczanej + nadzienie szpinakowe lub brokułowe z kukurydzą (bez ograniczeń)
Chlebek szpinakowy (lakto-wege)
Kotlety szpinakowe (ovo-wege)
Szpinakowe klopsiki (bez ograniczeń)
Rolada szpinakowa (bez ograniczeń)
Szpinakowa sałatka (wegańska)
Masło szpinakowe (lakto-wege)
Kalafior w sosie szpinakowym (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas