7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Risotto wegetariańskie po toskańsku

Jest to przepis Roberta Makłowicza odrobinę przeze mnie zmodyfikowany.

Średnia ocena: [4.0 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [6]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

500g ryżu arborio (lub innego białego)
mała puszka fasolki borlotti (lub zwykłej białej)
2 ząbki czosnku
1 cebula
rozmaryn
100g pasty pomidorowej
sól
pieprz
2-3 łyżki oliwy do smażenia
opcjonalnie: 100g parmezanu, 3-4 krople oliwy truflowej
mała kapusta pekińska do podania

Przygotowanie:

W garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekane drobno czosnek i cebulę. Po chwili dodać kilka igiełek rozmarynu, pastę pomidorową i odrobinę wody. Dusić około 3 minuty.

Dodać surowy ryż i kilka chochli wody, sól i pieprz. Teraz trzeba często mieszać i sprawdzać, czy ryż nie potrzebuje więcej wody, aby zmięknąć. Gdy ryż jest już prawie gotowy dodać fasolę. Na koniec dodać parmezan i oliwę truflową (nie jest to konieczne).

Danie wykładać na posiekanej w paseczki kapuście pekińskiej.

Wskazówki i uwagi:

* W oryginale zamiast kapusty pekińskiej dodawało się kapustę włoską, którą po poszatkowaniu dodawało się do warzyw razem z ryżem. Osobiście wolę surową "pekinkę".
* Oliwa truflowa dodaje fajnego aromatu, ale nie jest ona konieczna (tym bardziej, że jest droga, ale używa się jej naprawdę odrobinkę, bo jest intensywna).
* Parmezan można zastąpić mielonymi solonymi orzeszkami ziemnymi (albo dodać oprócz).
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2009-08-23 10:37:34.95
Źródło/autor przepisu: Robert Makłowicz, z drobnymi modyfikacjami
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


Zrobiłam. Rozmaryn to chyba nie moja, ani nie męża, ani nie dziecka przyprawa, bo już trzeci raz się okazuje, że dania z rozmarynem nikt nie chce jeść. W wersji z przepisu dla nas niezjadliwe. Sytuację uratowaly odrobinę kurkuma,carry i pieprz ziołowy... Nadal jednak jest słabo. Zaryzykuję chyba jeszcze sos sojowy i czerwoną paprykę...
Kociabanda 2016-03-07 15:57:59.915

O co chodzi z tą pastą pomidorową??? Chodzi o przecier?
Kociabanda 2016-03-04 21:29:26.211

Nie jest to risotto wegetarianskie skoro z parmezanem
~PolaZ 2015-11-20 19:45:50.363

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Cukinie duszone po toskańsku (z pomidorami) (lakto-wege)
Risotto szczypiorkowe (wegańska)
Wegetariański gulasz (lakto-wege)
Kotlety wegetariańskie (bez ograniczeń)
Wegetariański grill (lakto-wege)
Wegetariański “smalec” (wegańska)
Wegetariańskie chili (wegańska)
Smalec wegetariański (wegańska)
Risotto z szafranem i czosnkiem (lakto-wege)
Risotto fasolkowe po studencku (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas