7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Bigos z cukinii

Delikatne w smaku, łatwe i stosunkowo szybkie. Moim zdaniem baaardzo smaczne :)

Średnia ocena: [4.333333333333333 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [11]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

1 duża cukinia (ok. 1 kg) lub 2 mniejsze
1 duża cebula
2 pomidory
2-3 łyżki oleju do smażenia
mały słoiczek przecieru pomidorowego
kostka bulionu grzybowego
przyprawy - ilość zależnie od upodobań:
- pieprz
- rozmaryn
- sól
- papryka słodka
- liść laurowy
- ziele angielskie
- ew. gotowe przyprawy do bigosu
pół pęczka zielonej pietruszki

Przygotowanie:

Cukinię obrać tylko gdy ma bardzo twardą skórkę; jeśli nie ma, to tylko wydrążyć z pestek i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na parę części.

W naczyniu z nieprzywierającym dnem zeszklić na oleju cebulę, dodać cukinię, dusić pod przykryciem 5 min. (można troszkę podlać wodą). Dodać pozostałe składniki prócz pietruszki. Dusić 15 min. Dosypać na koniec pietruszkę, spróbować - ewentualnie doprawić. Dobrze smakuje z ryżem.

Wskazówki i uwagi:

Pewno dobrze smakowałaby ta potrawa z oryginalną przyprawą do bigosu, ale jej nie miałem w domu.
Nadesłał(a) zabrzanin, dnia: 2009-08-24 15:45:10.269
Źródło/autor przepisu: ja:) ale po przeglądnięciu tak samo nazwanych przepisów na różnych forach
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

A ja sobie wkroiłem jeszcze do tego parpykę czerwoną i było spoczko ;)
Pan Ładny 2013-09-15 00:08:48.479

Odnośnie wypowiedzi Mja i dyskuzji na temat nazewnictwa potraw, za profesorem Jarosławem Dumanowskim, dr hab. nauk historycznych: "Dziś bigos oznacza kapustę z dodatkiem mięsa, podczas gdy do staropolskiego bigosu nie dodawano kapusty. To była potrawa z siekanych ryb, mięs lub raków z dodatkiem cytryny, limonki i octu. Z czasem drogie, elitarne cytryny i limonki zastąpiono kiszonymi ogórkami, kapustą, jabłkami. We współczesnej wersji tego dania proporcje zostały całkowicie odwrócone i kapusta niemal wyparła mięso."
Nie czepiajmy się więc pierdół. Nazewnictwo to tak naprawdę sprawa umowna.
ryfka 2013-09-06 13:43:14.894

super przepis , moj numer popisowy, samkuje nawet ludziom ktorzy nie lubia cukini :)
dusic tylko troche dluzej wszytsko , az cukinia bedzie miekka i przejdzie innymi skladnikami , mmmmm :)
bigos dobra nazwa, u mnie w domu zawsze sie tak mowilo .
~Krystian 2013-02-18 18:03:42.585

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Bigos z jabłek (wegańska)
Bigos z cukinią i marchewką (wegańska)
BIGOS KRÓLEWSKI (na Wigilię i nie tylko) (wegańska)
Bigos wegański z włoszczyzny i kapusty kiszonej lub mieszanej (wegańska)
Bigos wegetariański z suszonymi grzybami i śliwkami (wegańska)
Bigos z młodej kapusty z kostką sojową i parówkami (wegańska)
Bigos z kabaczka, selera naciowego i kiszonych ogórków (wegańska)
"Bigos" z czerwonej kapusty z suszonymi owocami (wegańska)
Bigos z kostką sojową i grzybami suszonymi (wegańska)
Pesto z cukinii (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas