7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Szarlotka sypana bezglutenowa (kukurydziana)

Jest to wariacja na szarlotkę Wandy (sypaną).
Puszczyk: "Zrobiłam szarlotkę sypaną z kaszką i mąka kukurydzianą i była pyszna. Dodałam 1 łyżeczkę sody, ale myślę, że bez niej tez powinna się udać."




Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 szkl. mąki kukurydzianej
1 szkl. kaszy kukurydzianej (lub 2-ga szkl. mąki)
ew. 1/3 szkl. cukru
1 łyżeczka sody
ok. 1,5-1 kg jabłek
cynamon
1/2 szkl. oleju

Przygotowanie:

Mąkę, kaszę, cukier i sodę dokładnie wymieszać. Podzielić na trzy części. Jabłka obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Średniej wielkości tortownicę wysmarować olejem. Rozłożyć na dnie jedną część sypkich składników, na to 1/2 startych jabłek posypanych warstewką cynamonu, potem warstwę sypkiego i znowu jabłka z cynamonem. Na koniec 2 możliwości. Można wysypać trzecią część sypkiego i wierzch równomiernie polać olejem, tak żeby nie prześwitywała mąka z kaszą. Można też wymieszać suche składniki z kilkoma łyżkami oleju i wody, aż do uzyskania "kruszonki", i wysypać nią górę.

Wstawić do piekarnika na około 45 minut i piec do zrumienienia w mniej więcej 180-200 stopniach (w piekarniku elektrycznym w tej niższej temperaturze).

Wskazówki i uwagi:

Dobrze jest do pieczenia używać tortownicy, a nie zwykłej blaszki, bo później łatwiej jest wyjąć ciacho po okrojeniu brzegów.
Po upieczeniu wierzch wychodzi chrupki, szarlotka jest bardzo smaczna na ciepło, ale z kolei na drugi dzień góra odrobine mięknie i łatwiej ją pokroić.
Nadesłał(a) ~w.d., dnia: 2010-02-07 12:15:22.068
Źródło/autor przepisu: na podstawie przepisu Puszczyka z wege.dzieciak.pl
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Robiłam w wersji z kaszą kukurydzianą i wychodzi fajnie, ale ma jedną wadę - w górnej warstwie kasza nie zmiękła wystarczająco i była nieprzyjemnie wyczuwalna, lekko jakby zgrzytała. Mimo, że wymieszałam suche składniki z olejem i wodą - tyle że wody mało, jak to przy kruchym cieście. Nie wiem, może przy innych proporcjach to ma szansę działać, ale następnym razem raczej dałabym do górnej warstwy tylko mąkę.
patrycccja 2013-10-17 21:47:03.337

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Wege szarlotka (sypana) (wegańska)
Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska)
Szarlotka jaglano-ryżowa (bezglutenowa) (wegańska)
Bezglutenowa szarlotka (bez cukru) (wegańska)
Bezglutenowa "pizza" z kaszy kukurydzianej (wegańska)
Ciasto amarantusowe z jabłkami (sypane) (lakto-wege)
Szarlotka jaglana (wegańska)
Szarlotka z budyniem (wegańska)
Crumble: najprostsza szarlotka (lakto-wege)
Szarlotka, śliwkowiec lub marchewkowiec (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas