7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Pulao czyli ryż z groszkiem i orzechami

Kuchnia indyjska, ale potrawa wybitnie łagodna w smaku :) Robiliśmy takie pualo jeszcze na studiach. Bardzo je lubię, a w dodatku jest bardzo szybkie do przygotowania - wystarczy niewiele ponad kwadrans.

Średnia ocena: [4.642857142857143 z 14 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [6]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

1 szkl. ryżu, najlepiej basmati
1/3 szkl. (40-50 g) orzechów nerkowca lub ziemnych, mogą być solone [*]
ew. 1/2 czerwonej papryki
2/3-1 szkl. świeżego lub mrożonego groszku
1-2 łyżki oleju do smażenia
1 łyżeczka curry lub kurkumy
ew. 1-3 strąki suszonego, zielonego kardamonu lub duża szczypta mielonego
1 łyżeczka soli
2 szkl. wody

Przygotowanie:

Do rondla lub patelni o grubym dnie wlej olej, dodaj curry lub kurkumę i ew. kardamon (rozłam strączki, wyjmij ziarenka i rozetrzyj je w moździerzu lub zmiel), smaż przez chwilę na małym ogniu, aby wydobyć z przypraw aromat. Uwaga, nie wolno ich przypalić! Następnie wsyp do rondla orzechy i praż je przez minutę, cały czas mieszając, aż się lekko przyrumienią. Dodaj paprykę pokrojoną w drobną kostkę i praż ją wraz z orzechami przez następne 3 minuty.

Na końcu wsyp ryż, nie przestając mieszać. Ryż po paru minutach powinien stać się przezroczysty. Zalej go dwiema szklankami wody, dodaj groszek i łyżeczkę soli, wymieszaj, przykryj i zagotuj na dużym ogniu. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień do minimum. Od tego momentu NIE mieszaj ryżu, gotuj go pod przykryciem.

Jest gotowy, gdy wchłonie całą wodę (ok. 10 min). Możesz wyciągnąć jedno ziarenko i ścisnąć je miedzy palcami. Ugotowane da się całkiem rozetrzeć. Po rozgryzieniu powinno mieć jednolity kolor, bez jaśniejszej (białej) kropki w środku.

Wskazówki i uwagi:

[*] Nerkowce są bardzo miękkie, dlatego lepiej uprażyć je na początku na suchej patelni i dodać do gotowego już dania. Dzięki takiemu manewrowi orzechy będą chrupiące :)

Doskonałe ze świeżą w smaku surówką (np. pomidorami lub sałatą z winegretem i jakimiś dodatkami). Jako dodatek dobrze komponuje się też chutney (np. chutneyem jabłkowym z cynamonem, goździkami i cayenne).
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2010-02-05 19:06:39.239
Źródło/autor przepisu: Uczta Wegetariańska, Cintamani (z drobnymi modyfikacjami)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:


Zrobiłam z brązowego basmati, dodałam jedną łyżkę oleju i zrezygnowałam z soli. Wyszło bardzo dobre, choć dla mnie ciągle za tłuste - wystarczyłaby łyżeczka tłuszczu. Zjadłam z świeżymi warzywami, ale następnym razem zrobię jako dodatek do soczewicy.
nasse 2013-06-20 16:05:56.723


Bardzo dobre, a najlepsze te nerkowce:) Następnym razem dodam ich więcej:)
Inon 2012-03-31 17:01:17.986

Pycha! Takie uprażone nerkowce są po prostu boskie! :)
kasiarka 2011-05-12 17:21:35.325

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pulao czyli ryż z kalafiorem, marchewką i kukurydzą (wegańska)
Prosty pilaw (pulao) czyli indyjski, aromatyczny ryż (wegańska)
Ryż z zielonym groszkiem (wegańska)
Pomidorowy ryż z groszkiem (wegańska)
Plow czyli ryż z marchewką (wegańska)
Przedwiośnie II czyli sałata lodowa z groszkiem i oliwkami (wegańska)
Kotlety z ryżu z groszkiem konserwowym (ovo-wege)
Ryż z soczewicą, papryka i groszkiem (wegańska)
Ryż czerwony z groszkiem i cebulą (wegańska)
Żółty ryż z zielonym groszkiem (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas