7607 przepisów wegetariańskich
w tym 4813 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Kawa zbożowa z kardamonem, cynamonem i imbirem

W sezonie zimowym wspaniała rzecz na rozgrzewkę. I ten aromat! :) Za długo zwlekałam z kupieniem kardamonu i wypróbowaniem go, bo jest po prostu obłędny! Uwielbiam go. Razem z innymi aromatycznymi przyprawami jak ulał pasuje do kawy zbożowej :)

Średnia ocena: [5.0 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [8]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

6 pełnych łyżeczek Inki
1 strąk zielonego kardamonu (lub 2 szczypty mielonego)
1/2 - 1 łyżeczka cynamonu
2 szczypty imbiru
ew. 1 szczypta mielonego anyżu gwiazdkowego
ew. 1 goździk
słód lub cukier, np. 1-2 płaskie łyżeczki
ew. cukier waniliowy (ja robię z prawdziwej wanilii i jest boski!)

Przygotowanie:

Kardamon rozłupujemy, nasionka rozbijamy w moździerzu. Wsypujemy po połowie do 2 kubków. Dodajemy imbir (objętościowo mniej więcej tyle ile kardamonu, nie więcej!) i cynamon (w większości przepisów z prawdziwą kawą daje się 1/4 łyżeczki na kubek, ale ja wolę 1/2). Można dodać również ubite w moździerzu anyż gwiazdkowy (czaderski aromat!) i goździk, ale z tym ostatnim nie należy przesadzać, bo daje gorzki smak.

Wsypujemy po 3 łyżeczki Inki, słodzimy, zalewamy wrzątkiem. Ja najpierw zalewam do połowy, intensywnie mieszam i dopełniam wodą - wtedy na krawędzi kubka jest mniej paproszków.

Wskazówki i uwagi:

Żeby nie powtarzać tego wszystkiego za każdym razem, w końcu zaczęłam przygotowywać sobie mieszankę na 20 porcji:
- 10-12 strączków kardamonu = 1 łyżeczka mielonego kardamonu (ciut wypukła)
- 6-7 łyżek cynamonu (1 łyżka = 3 łyżeczki)
- 1 idealnie płaska łyżeczka mielonego imbiru
- 5-10 goździków = 1/2 - 1 płaska łyżeczka mielonego
- ew. 1 gwiazdka anyżu = ok. 1 łyżeczka
Wszystko wsypuję do słoika i potrząsam. Dodaję 20 wypukłych łyżek Inki i ew. 6 płaskich łyżek cukru. Robiąc kawę wsypuję po 3 pełne łyżeczki takiej mieszanki.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Mar 31, 2010
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Camomile, jak przyprawy są mniej więcej wymieszane z kawą zbożową, ja takiego problemu nie zauważyłam. Wystarczy zamieszać i już. Zazwyczaj jednak, tak jak napisałam w przepisie, najpierw zalewam do połowy, mieszam i dopiero dolewam do pełna - w ten sposób żadne paproszki nie zostają na krawędziach.
patrycccja Sep 19, 2013

Chętnie wypróbuję, ale jest jeden techniczny problem, z którym już się kiedyś zetknęłam próbując doprawić kawę lub herbatę cynamonem - on się nie rozpuszcza w płynie! I niefajnie pływa po wierzchu.. Chyba że robiąc to w odpowiedni sposób można sprawić, że przynajmniej opadnie na dno??
camomile Sep 19, 2013

Ja uwielbiam zapach korzeni w domu i nie żałuję ich dosypując sporo, a używam tj na piernik.
~elzbieta Dec 12, 2012

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kawa z kardamonem (wegańska)
Kurdyjska kawa z kardamonem (wegańska)
Kawa po sopocku (z cynamonem) (wegańska)
Kawa z cynamonem/wanilią (wegańska)
Halva (halawa) Prasadam (z kardamonem i cynamonem) (lakto-wege)
Herbata z jabłkiem i ewentualnie cynamonem/ kardamonem (wegańska)
Orzeźwiający napój jabłkowy z kardamonem i imbirem (wegańska)
Ziołowa "herbatka" rozgrzewająca z imbirem lub kardamonem (wegańska)
Ciasto czekoladowe z cynamonem i kardamonem (na mące i płatkach owsianych) (bez ograniczeń)
Agliata - średniowieczny sos czosnkowy z imbirem i cynamonem (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas