7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Pasta soczewicowo-marchwiowa (z chrzanem lub bez)

Pyszna zarówno do makaronu jak i do chleba.

Średnia ocena: [5.0 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób (na 2 duże bułki)

30 g (2 pełne łyżki) czerwonej soczewicy
1 duża marchewka
1 ząbek czosnku
1 mała cebulka
olej do smażenia
czarny pieprz
mielona wędzona papryka
posiekana natka pietruszki
dodatkowo można dodać chrzanu (do smaku i ulubionej ostrości)

Przygotowanie:

Marchew umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka wraz z obranym ząbkiem czosnku i zalać wodą. Gotować do średniej miękkości, po czym dodać soczewicę. Gotować aż soczewica i marchew będą miękkie. Odcedzić (zachowując część wody z gotowania).

W międzyczasie obrać i posiekać cebulę, a następnie zeszklić i dodać do marchwi i soczewicy. Wszystko zmiksować (z czosnkiem włącznie). Jeśli pasta jest bardzo gęsta, dodać trochę wody pozostałej z gotowania. Doprawić do smaku pieprzem i wędzoną papryką. Dodać pietruszkę i chrzan (jeśli go chcemy) i jeszcze raz wymieszać.
Nadesłał(a) aga, dnia: 2010-04-12 23:50:26.932
Źródło/autor przepisu: mój blog - http://www.eksperymentalnie.com/2010/03/pasta-z-soczewicy.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

A jednak 30 g soczewicy. Przepis jest poprawny. Przy proporcji 1/2 szkl. soczewicy na 1 małą marchewkę pasta wyszła bladziutka, oj bladziutka. Zupełnie nie jak ta na zdjęciu :) Gdyby się nazywała "marchewkowa z soczewicą" to nie byłoby wątpliwości ;)
patrycccja 2014-06-18 10:42:06.354

"30 g czerwonej soczewicy" - sprawdziłam, to 2 pełniejsze łyżki... Faktycznie dziwne. 30 dag to z kolei 2 szklanki... i bądź tu mądry o co chodzi ;) Chyba jednak 30 dag, zwł. że podobne proporcje są w innej paście: puszka.pl/przepis/3763-pasta_soczewicowo-warzywna_studencka_.html
patrycccja 2014-06-17 18:40:03.193

Mielona wędzona papryka to ostra papryka w proszku z charakterystycznym posmakiem wędzenia. Do kupienia w każdym większym markecie w Wielkiej Brytanii, lecz niestety nie wiem, gdzie w Polsce. Jest niezastąpiona szczególnie w potrawach, które pierwotnie były mięsne i zawierały jakąś wędzonkę. Wprost idealna do fasolki po bretońsku albo bigosu :)
ryfka 2012-02-15 23:14:36.427

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Hummus z chrzanem (bez czosnku) (wegańska)
Pasta soczewicowo-warzywna (studencka) (wegańska)
Pasta soczewicowo - groszkowo - fasolowo - pieczarkowa (wegańska)
Bigos bez kapusty (pieczarkowo-marchwiowy z ogórkami kiszonymi) (wegańska)
Chrzan w śmietanie (lakto-wege)
Chrzan z żurawinami (wegańska)
Pomarańczowy chrzan (wegańska)
Chrzan z burakami (lakto-wege)
Deser marchwiowo-jabłkowy (wegańska)
Napój pomarańczowo-marchwiowy (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas