7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Ogórki w zalewie curry

Znalazłam ten przepis jakiś czas temu w dodatku do gazety. Podeszłam do niego sceptycznie ponieważ nie lubię zapraw z octem. Jednak miło się zaskoczyłam bo owszem, jest ten octowy posmak, ale daje się odczuć przyjemny smak curry. Polecam.

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [8]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na ok. 8 średnich słoików

2,5 kg ogórków
5 cebul
2 łyżeczki posiekanego zielonego koperku

zalewa curry:
1 szklanka octu
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
3 łyżeczki curry
2 łyżeczki gorczycy
2 łyżeczki papryki czerwonej w proszku

Przygotowanie:

Ogórki obieramy i szatkujemy. Cebule kroimy w kostkę. W dużej misce mieszamy ogórki, koperek i cebulę. W garnku przygotowujemy zaprawę z pozostałych składników. Gdy się zagotuje, zdejmujemy z ognia.

Wymieszane ogórki z koperkiem i cebulą przekładamy do dokładnie umytych słoików. Wodę z ogórków, która zbiera się w słoikach, odlewamy. Słoiki zalewamy zalewą i dokładnie zakręcamy.

Pasteryzujemy około 15 min. Po tym czasie słoiki wyjmujemy i stawiamy do góry dnem na jeden dzień. Po tym czasie można je przenieść np. do piwnicy :)

Wskazówki i uwagi:

Gdy słoiki postoją do góry dnem, to wówczas zalewa ładnie rozlewa się po całym słoiku, więc nie ma co się martwić, że na początku zalewa utrzymuje się tylko u góry.
Zaprawa ma fajny kolor: żółty z zielonymi akcentami :)
Nadesłał(a) veganjihad, dnia: 2010-08-23 16:59:30.832
Źródło/autor przepisu: dodatek do gazety
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Uff, ale się naszukałam tego przepisu, żeby dodać komentarz. Spisałam go w zeszłym roku i teraz zdaję raport.
Ogórki są pyszne. Te zeszłoroczne przechowały się idealnie. Ocet dałam 6% winny (nie lubię przetworów z octem, ale tutaj prawie go nie czuć). Niczego w przepisie nie zmieniałam, tylko zalewy wydaje mi się za mało i nie zużyłam wszystkich warzyw.
W tym roku ułatwiłam sobie życie wrzucając ogórki i cebulę do maszyny, która kroi na plasterki (po 4 latach jej posiadania odkryłam, że jest taka opcja hihihi).
Przepis podałam znajomej, której bardzo smakowały ogórki w kanapce, którą mi kiedyś podjadła ;) Ona od siebie dodała jeszcze kopiastą łyżeczkę kurkumy, wtedy ogórki mają po prostu kosmiczny kolor.
Bardzo polecam, świetny przepis i nie ma z nim dużo roboty. Kiszeniaki mi nigdy nie wychodzą, a tutaj pełen sukces.
~Marta 2013-09-21 18:37:17.225

znalazłam jakiś zapodziany słoik w szufladzie i brzydko mówiąc zeżarłam cały :D dobrze że odnalazłam ten przepis! w tym roku zrobię z dziesięć słoików :D
orzechova 2013-06-18 10:18:19.468

A mi niestety nie wyszły takie super :( Dałam płaskie łyżeczki curry i chyba było go za mało - nawet patrząc po zdjęciu u veganjihad jest go więcej. Ale główną przyczyną był pewnie ocet jabłkowy - w innych przetworach się sprawdził, a tu nie. Kompletnie nie wiem czemu. Spróbuję ponownie - tym razem z octem winnym.
patrycccja 2012-08-23 11:15:38.863

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Najlepsze ogórki w zalewie musztardowej (do słoików) (wegańska)
Ogórki po meksykańsku - krótko "marynowane" w zalewie chili (wegańska)
Ogórki konserwowe (wegańska)
Kiszone ogórki (wegańska)
Ogórki małosolne (wegańska)
Zapiekanka z ziemniaków w zalewie śmietanowej (lakto-wege)
Ogórki małosolne z chrzanem (wegańska)
Marynowane ogórki z sezamem (wegańska)
Ogórki po żydowsku (na zimę) (wegańska)
Ogórki chilli do słoików (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas