7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Pierogi ruskie praktycznie bez wyrabiania - precyzyjne proporcje

Ciasto praktycznie bez wyrabiania. Potrzeba jedynie więcej czasu, a ciasto się samo robi. Można mrozić, żeby mieć ciągle pod ręką.

Średnia ocena: [5.0 z 15 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [44]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: na ok. 48 pierogów

ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki wrzątku
1/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
ok. 1 płaskiej łyżki soli

farsz:
0,5 kg twarogu
5-6 średniej wielkości ziemniaków (wcześniej ugotowanych w mundurkach - lepiej się kleją)
1-2 cebule
odrobina masła do podsmażenia cebulki
sól
pieprz

Przygotowanie:

Mąkę wsypuję do głębokiej miski, następnie zalewam wrzątkiem oraz dodaję sól. Miskę przykrywam dokładnie talerzem i odstawiam na 20 min.

W tym czasie nie próżnuję. Przeciskam ziemniaki wraz z twarogiem przez praskę, dodaję podsmażoną cebulę. Przyprawiam dość mocno świeżo mielonym pieprzem oraz solą.

Po upływie 20 min. dolewam do ciasta zimną wodę i próbuję ręką wymieszać ciasto formując kulę i uważając, żeby zebrać z dna mąkę, która się tam schowała. Przykrywam ponownie na 20 min. miskę i w tym czasie sprzątam po przygotowaniu farszu.

Po upływie 20 min., czyli w sumie 40, wyciągam ciasto na stolnicę i wyrabiam 2-3 min. Tylko tyle!! Ciasto ma idealną konsystencje, jest miękkie i lepi się idealnie. Czasem zdarza się, że muszę delikatnie podsypać mąką - to oczywiście zależy od mąki.

Rozwałkowuję wałkiem ciasto, wykrawam krążki i nakładam małą łyżeczką stołową farsz. Zlepiam i dodatkowo zawijam warkoczyk na brzegu (można chyba dojrzeć na zdjęciu). Następnie układam je na plastikową deskę wcześniej podsypaną mąką i wkładam do zamrażalnika. Po kilku godzinach pakuję je do woreczków i mam ciągle zapasik w zamrażalniku. Pierogi tak zamrożone nie sklejają się ani nie rozpadają w trakcie gotowania.

Wskazówki i uwagi:

Ciasto idealnie się "zbiera" w ciągu 40-minutowego leżakowania. Potem łatwo się rozwałkowuje. Nie bójcie się, że jest za miękkie i że w trakcie gotowania pierożki się rozpadną. Czasem z jednego rozwałkowania potrafię wykroić 15 krążków.

Do ciasta nie dodaję również jajek, ponieważ ciasto wg mnie jest potem twarde :/

Nie ukrywam, że zainspirował mnie pewien przepis w necie, ale zmodyfikowałam go na własne potrzeby. Kiedyś lepiłam pierogi góra dwa razy do roku, a teraz robię dwa razy w ciągu miesiąca.
Nadesłał(a) Natka, dnia: 2010-09-07 20:50:18.913
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Mało mam doświadczenia pierogowego, a w dodatku to ciasto tak odmiennie się robi, że mam dwa pytanka, być może banalne:
1. czy po zalaniu wrzątkiem należy wymieszać ?
2. czy do rozwałkowywania ciasta podsypywać blat mąką ?
~Iza 2016-01-25 14:34:01.241

Jestem kulinarnym beztalenciem, to były moje pierwsze w życiu samodzielnie zrobione pierogi. Miałam straszną ochotę na domowe ruskie pikantne pierożki - taka zachcianka ciążowa, której nie mogłam się oprzeć:) Szukałam szybkiego i prostego przepisu, nie mam nawet stolnicy, wałka czy praski, ale... udało się. Oprócz tego, że pierożki na początku wyglądały każdy inaczej, a o warkoczyku nawet nie było mowy:), pierożki wyszły świetne! Naprawdę pyszne i mięciutkie, ciasto wyrobiłam w dwie chwile, proporcje właściwie idealne, nic nie rozpadło się przy gotowaniu, nawet na drugi dzień pierogi odgrzewane w mikrofalówce były przepyszne i ciasto nie zrobiło się twarde. Dziękuję za przepis i polecam - szczególnie dla początkujących.
~agnes 2014-07-30 10:39:12.534

Lidan, to lepiej zrób z dwóch porcji osobno. Zacznij ciasto i odczekaj jakieś 30 min. Nie będzie problemu z przesychaniem ciasta, które czeka. Teraz w święta robiłam 4 razy, bo lepiłam właśnie z kilkoma farszami. Każdy miał jakieś zachciewajki ;-)
Natka 2014-01-08 14:16:57.026

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ruskie pierogi (lakto-wege)
Pierogi ruskie (bez ograniczeń)
Racuchy mega bananowe - precyzyjne proporcje (wegańska)
Kopytka ruskie ("nagie" pierogi ruskie) (bez ograniczeń)
Naleśniki owsiano-ryżowe z dziurami, odlot! Precyzyjne proporcje (wegańska)
Naleśniki owsiano-jaglane z dziurami, odlot! Precyzyjne proporcje (wegańska)
Pierogi ruskie a zniewalające delikatnością (lakto-wege)
Pierogi ruskie jak od babci (wegańska)
Pizza - przepis na ciasto bez wyrabiania (ovo-wege)
Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas