7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Powidła z piekarnika - bez stania i mieszania

Osobiście wolę powidła tradycyjne, smażone przez 3 dni - uwielbiam ich konsystencję i smak. Powidła z piekarnika są jednak ciekawą opcją dla tych, którzy wolą większe kawałki owoców. Nadają się też do śniadaniowych kaszek (np. jaglanej z cynamonem i słonecznikiem), przekładania ciasta albo... wypełnienia tartaletek. Autorka przepisu poleca je jako powidła dla pracujących - robi się po powrocie z pracy. Tak na prawdę jedyną istotniejszą różnicą jest brak mieszania, bo tradycyjne powidła robię w podobnym trybie jak te pieczone - nie ma przeszkód, żeby robić je w ciągu tygodnia :)

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [0]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

dojrzałe węgierki (najlepiej takie, którym przy ogonku marszczy się już skórka - są najsłodsze)
+ naczynie żaroodporne lub szklana brytfanna (byle nie "srebrne", ocynkowane formy, bo kwas z owoców je zniszczy)
+ ew. odrobina oleju do natłuszczenia formy

Przygotowanie:

Śliwki umyć i wydrylować. Brytwannę natłuścić olejem, włożyć śliwki, ale nie z czubkiem, bo jak puszczą sok, to wykipią (potem można dołożyć śliwek do dopełnienia naczynia). Na początku celem szybszego "rozgotowania" można przykryć, ale to tak na godzinę tylko. Potem zostawić odkryte, bo muszą odparować wilgoć.

Brytwannę wstawić do piekarnika nastawionego na 100-150°C i smażyć śliwki (bez kipienia) dość długo, przez 2-3 dni, za każdym razem np. godzinę. Autorka oryginalnego przepisu zaleca, żeby w tym czasie nie mieszać, bo się przypalą. Ja jednak z rzadka mieszałam, żeby owoce będące na wierzchu nie wysuszyły się nadmiernie. Kiedy wyłączamy piekarnik i śliwki stygną, dobrze jest włożyć w drzwiczki np. drewnianą łyżkę - wtedy szybciej odparowują.

Gorące przełożyć do wyparzonych słoików i zakręcać. Ja dla pewności jeszcze pasteryzuję - trzymam słoiki (dżemówki) 10-15 min. od zagotowania. Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Do powideł nigdy nie dodaję cukru - bo prawdziwe powidła są bez cukru! :) Jeśli ktoś jednak chce, to powinien go dodać na końcu - inaczej może się skarmelizować i utrudnić pracę.

Zamiast smarować formę olejem można postawić ją najpierw na kuchni, podgrzać chwilę, a jak śliwki puszczą sok, to do piekarnika.

Violeta z cincin: "Robię podobnie powidła, z tym, że ja śliwki zasypuję cukrem i czekam aż puszczą sok, czyli około 24 godz. Następnie sok zlewam do buteleczek (po kubusiu małym) i zagotowuję, a śliwki wkładam do naczynia i do piekarnika około 2 godz bez mieszania. Po wyciagnieciu mieszam i do słoiczków, wystarczy zapasteryzować."
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2011-10-12 22:07:42.856
Źródło/autor przepisu: pomysł z http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=255
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Powidła węgierkowe (bez mieszania)! (wegańska)
Powidła śliwkowe (bez cukru) (wegańska)
Powidła śliwkowe z czekoladą (bez dodatkowego cukru) (wegańska)
Pseudo powidła (wegańska)
Wieloowocowe powidła (wegańska)
Langosz z piekarnika (wegańska)
kanapki z powidłami śliwkowymi (wegańska)
Tortilla z piekarnika (placki) (lakto-wege)
Omlet z piekarnika, z warzywami (bez ograniczeń)
Pita - chlebki z piekarnika (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas