7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Tarta / Ciasto z kremem kokosowym

Kolejna odsłona ciast kokosowych. Krem bardzo przypomina krem do karpatki czy napoleonek. Ciasto jest bardzo słodkie, idealne do filiżanki kawy. Jeżeli lubisz kokos, to nie ma co się zastanawiać :)

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ciasto:
2 szklanki mąki
5 łyżek cukru
1/2 szklanki oleju
5 łyżek syropu z brzoskwiń/ananasa w puszce

krem:
1 szklanka wiórków kokosowych
3 szklanki mleka kokosowego (lub 2 szklanki kokosowego i 1 szklanka sojowego)
1/2 szklanki zmiksowanego tofu naturalnego (ok. 180 g)
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/4 łyżeczki soli
kilka kropel aromatu waniliowego

Przygotowanie:

Ciasto: składniki połączyć ze sobą. Foremkę lekko natłuścić olejem. Wyłożyć foremkę ciastem, jeżeli robimy w takiej typowo do ciast to boki również wyklejamy (na wysokość ok. 2 cm). Pieczemy w 180 st. C aż ciasto będzie zarumienione. Potem należy ciasto wyjąć i ostudzić.

Krem: wiórki kokosowe lekko przesmażyć na patelni (bez oleju, na suchej). Szybko się rumienią, więc trzeba mieszać. Przesmażyć na tyle, żeby uzyskały lekko złoty kolor.

W garnku zmieszać mleko, tofu, cukier, mąkę kukurydzianą i sól. Doprowadzić do wrzenia. Podgotować parę minut, ciągle mieszając. Odstawić z ognia. Dodać aromat i wiórki kokosowe -> wymieszać. Krem gęstnieje z czasem, więc jeżeli po zdjęciu z ognia jest nadal rzadki to wiedz, że wszystko jest w porządku :)

Krem wykładamy na ciasto i odstawiamy do lodówki na 3 godziny. Można udekorować je startą na wiórki gorzką czekoladą bądź wiórkami kokosowymi (nie przesmażonymi, zwykłymi).

Wskazówki i uwagi:

* Ciasto w założeniu to tarta, ale spokojnie można zrobić w zwykłej foremce do ciast.
* Z góry - dla podkreślenia kokosowego smaku - można dać bitą śmietanę z mleka kokosowego
Nadesłał(a) veganjihad, dnia: 2012-02-25 15:41:20.421
Źródło/autor przepisu: mieszanka różnych przepisów
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Świetna tarta! Mogłabym ją robić codziennie :D
Nibeneth 2013-12-03 20:09:57.497

nie chodzi o gęste. Możesz wymieszać to rzadkie z gęstym, po to potem daje się wiórki i mąkę żeby zagęścić. Ja użyłam jednej puszki. Trochę rozwodniłam w wodą aby dobić do tych 3 szklanek. Spokojnie jedna puszka 400ml plus trochę wody starczy :)
veganjihad 2012-03-02 20:55:31.53

Ile puszek mleka kokosowego potrzeba na 3 szklanki mleka ? bo tu chyba chodzi o to zeby dac ta gesta czesc prawda ? czy mozna wymieszac ta wode z tym gestym mlekiem i uznac to za mleko kokosowe ?
OpenWorld 2012-03-02 20:44:01.443

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Tarta kokosowa (wegańska)
Ciasto kokosowe (bez ograniczeń)
Krem z wiórków kokosowych (wegańska)
Banany w cieście kokosowym (wegańska)
Ciasto jabłkowo-kokosowe (bez ograniczeń)
Kokosowy paj (ciasto) (bez ograniczeń)
Ciasto marchwiowe z tartymi orzechami (wegańska)
Krem z dyni z mlekiem kokosowym (wegańska)
Krem z buraków z mlekiem kokosowym (wegańska)
Krem z kalarepy z mlekiem kokosowym (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas