7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Hummus z chrzanem (bez czosnku)

To połączenie wydawało mi się bardzo podejrzane, ale poleciła mi je znajoma, która w kulinariach jest dosyć otrzaskana. Stwierdziła, że w Bejrucie (knajpa w W-wie) jest najlepszy hummus - właśnie taki nietypowy, z chrzanem. Musiałam spróbować i faktycznie, wyszedł bajeczny! Pyszny, aromatyczny, lepszy niż oryginalny w knajpie ;D Najśmieszniejsze, że uwielbia go też mój Wojtek, chociaż nie lubi chrzanu ;) Nareszcie mogę objadać się hummusem nie martwiąc się, że później będę ziała czosnkiem ;)

Średnia ocena: [4.857142857142857 z 7 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [6]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

puszka ciecierzycy (lub ciecierzyca gotowana)
3 lub więcej czubatych łyżeczek chrzanu ze słoiczka (bez śmietany itp.)
+ ew. 1-3 łyżeczki dżemu żurawinowego, jeśli chrzan nie był doprawiony cukrem
ew. 1-3 średnio czubate łyżki tahini, czyli pasty sezamowej
3 łyżki oliwy
2,5 łyżki soku z cytryny
3-5 łyżek wody
sól, max. 1 płaska łyżeczka na puszkę (lub więcej jeśli używamy gotowanej ciecierzycy)

domowy, tarty chrzan zapewne też jest ok, ale należy go dać zdecydowanie mniej - całość i tak wyjdzie raczej ostra, ale co kto lubi :)

Przygotowanie:

Odsączoną ciecierzycę należy bardzo dokładnie zmiksować blenderem razem z pozostałymi składnikami. Lepiej miksować nieco za długo niż za krótko :), inaczej nie będzie takie gładkie i takie dobre.

Podajemy z pieczywem, oliwkami, pomidorami, innymi warzywami...

Wskazówki i uwagi:

Oparte na proporcjach hummusu z czosnkiem w wersji light. Kto woli, może użyć proporcji oryginalnych, z pominięciem wody: 8 łyżek oliwy, najlepiej extra vergine + 6 łyżek soku z cytryny.

Hummus jest przepyszny niezależnie czy dodamy tahini czy nie :)

Chrzan ze słoiczka jest zazwyczaj doprawiony kwaskiem i cukrem. Mi osobiście bardzo odpowiada lekki, słodkawy posmak - pasuje do chrzanu. Na tej samej zasadzie robi się np. chrzan z żurawinami. Co więcej - poszłam za ciosem i robiąc hummus z chrzanem, który nie był dosładzany, doprawiłam go lekko dżemem żurawinowo-jabłkowym. Wyszedł pycha :)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2012-07-12 20:02:22.721
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:


Właśnie się zajadam hummusem z wasabi, jest PYCHA! Zrobiłam od razu podwójną porcję :D
Przestrzegam przed solą - nawet płaska łyżeczka to za dużo jak dla mnie, przynajmniej przy ciecierzycy z puszki.
Fox 2015-04-04 23:31:20.975


to mój pierwszy hummus, wyszedł bardzo smaczny! uświadomiłem sobie, że od dawna miałem ochotę na chrzan. dzięki za ten przepis!
sleep lover 2012-11-12 19:43:03.697


Genialne połączenie: chleb razowy, na to plaster gruszki posmarowany hummusem z chrzanem. Co za smak... Trzeba to powtórzyć!!!
Dana 2012-11-06 13:16:58.703

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pasta soczewicowo-marchwiowa (z chrzanem lub bez) (wegańska)
Hummus (wegańska)
Mój hummus (wegańska)
Cebulowy hummus (wegańska)
Chrzan w śmietanie (lakto-wege)
Chrzan z żurawinami (wegańska)
Pomarańczowy chrzan (wegańska)
Chrzan z burakami (lakto-wege)
Syrop z czosnku na przeziębienie (wegańska+miód)
Hummus z czarnymi oliwkami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas