7686 przepisów wegetariańskich
w tym 4880 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Hummus

Hummus to potrawa bliskowschodnia. Sądziłam, że bardzo popularna w Polsce. Ostatnio jednak przekonałam się, że wiele osób nie ma pojęcia co to jest :O A wielka szkoda, bo jest przepyszna!

Średnia ocena: [4.8 z 81 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [77]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 puszka ciecierzycy lub równoważna ilość ugotowanej

2-3 średnio czubate łyżki tahini (pasty sezamowej)
1-2 nieduże ząbki czosnku
ok. 8 łyżek oliwy, najlepiej extra vergine
ok. 6 łyżek soku z cytryny
max. 1 płaska łyżeczka soli

w wersji light zmieniamy proporcje niektórych składników:
- 3 łyżki oliwy
- 2,5 łyżki soku z cytryny
- 3-5 łyżek wody

Przygotowanie:

Odsączoną ciecierzycę bardzo dokładnie blendujemy razem z pozostałymi składnikami aż do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Doprawiamy do smaku. W razie konieczności regulujemy gęstość dodając odrobinę wody.

Oliwa równoważy kwaśny smak soku z cytryny, więc dodając odpowiednie ich ilości możemy "dobrać" smak pasty do naszych preferencji.

Wskazówki i uwagi:

[*] Jeśli używamy suchej ciecierzycy, należy ją namoczyć na 8-12 godzin, najlepiej na noc. Następnie gotować 50-60 min. w świeżej, nieosolonej wodzie z dodatkiem 1/2-1 łyżeczki sody (bez sody gotowanie zajmie 6-7 godzin). Aby pasta był smaczna, ziarenka powinny być miękkie również w środku! Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy i studzimy.

Hummus podajemy z pitą lub innym pieczywem i warzywami lub piklami.

Ciecierzyca to inaczej groch włoski. Popularnie, choć niepoprawnie zwany też cieciorką.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Feb 4, 2009
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Pysznym,ale za slony:( Chyba szczypta soli byłaby wystarczająca:)
~aga Aug 14, 2014

pyszny przepis, Majczi! <3
~dinko Jul 22, 2014

Absolutnie wspaniały przepis! Dodałem jeszcze łyżkę płatków drożdżowych i oprócz wody dolałem trochę wody, by pasta nie wyszła zbyt gęsta. W ramach eksperymentu spróbowałem też dać sok z limonki (2 łyżki) i wyszło wyśmienicie!
Avalo Jan 18, 2014

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Mój hummus (wegańska)
Cebulowy hummus (wegańska)
Hummus z czarnymi oliwkami (wegańska)
Domowe tahini do hummusu (wegańska)
Hummus z pieczoną dynią (wegańska)
Hummus z czosnkiem, kolendrą i imbirem (wegańska)
Kanapka z hummusem i świeżym lubczykiem (wegańska)
Pieczone warzywa z kuskusem i hummusem (wegańska)
Hummus z dodatkiem oleju lnianego (wegańska)
Pita, hummus & kwiaty nasturcji (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas