7708 przepisów wegetariańskich
w tym 4901 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Hummus

Hummus to potrawa bliskowschodnia. Sądziłam, że bardzo popularna w Polsce. Ostatnio jednak przekonałam się, że wiele osób nie ma pojęcia co to jest :O A wielka szkoda, bo jest przepyszna!

Średnia ocena: [4.8 z 85 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [81]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 puszka ciecierzycy lub równoważna ilość ugotowanej

2-3 średnio czubate łyżki tahini (pasty sezamowej)
1-2 nieduże ząbki czosnku
ok. 8 łyżek oliwy, najlepiej extra vergine
ok. 6 łyżek soku z cytryny
max. 1 płaska łyżeczka soli

w wersji light zmieniamy proporcje niektórych składników:
- 3 łyżki oliwy
- 2,5 łyżki soku z cytryny
- 3-5 łyżek wody

Przygotowanie:

Odsączoną ciecierzycę bardzo dokładnie blendujemy razem z pozostałymi składnikami aż do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Doprawiamy do smaku. W razie konieczności regulujemy gęstość dodając odrobinę wody.

Oliwa równoważy kwaśny smak soku z cytryny, więc dodając odpowiednie ich ilości możemy "dobrać" smak pasty do naszych preferencji.

Wskazówki i uwagi:

[*] Jeśli używamy suchej ciecierzycy, należy ją namoczyć na 8-12 godzin, najlepiej na noc. Następnie gotować 50-60 min. w świeżej, nieosolonej wodzie z dodatkiem 1/2-1 łyżeczki sody (bez sody gotowanie zajmie 6-7 godzin). Aby pasta był smaczna, ziarenka powinny być miękkie również w środku! Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy i studzimy.

Hummus podajemy z pitą lub innym pieczywem i warzywami lub piklami.

Ciecierzyca to inaczej groch włoski. Popularnie, choć niepoprawnie zwany też cieciorką.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Feb 4, 2009
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

wyszło mi zbyt cytrynowe. co zrobić?
Olenika92 Jul 19, 2015

Świetny :) Tylko trzeba dodać wody przy miksowaniu :)
ewelinajiao Feb 3, 2015

Ja dodaje jeszcze nasion słonecznika. Trzeba dać wtedy więcej oliwy lub wody jak kto woli. Smacznego
debik78 Jan 28, 2015

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Mój hummus (wegańska)
Cebulowy hummus (wegańska)
Hummus z czarnymi oliwkami (wegańska)
Domowe tahini do hummusu (wegańska)
Hummus z pieczoną dynią (wegańska)
Hummus z czosnkiem, kolendrą i imbirem (wegańska)
Kanapka z hummusem i świeżym lubczykiem (wegańska)
Pieczone warzywa z kuskusem i hummusem (wegańska)
Hummus z dodatkiem oleju lnianego (wegańska)
Pita, hummus & kwiaty nasturcji (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas