7683 przepisów wegetariańskich
w tym 4877 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Hummus

Hummus to potrawa bliskowschodnia. Sądziłam, że bardzo popularna w Polsce. Ostatnio jednak przekonałam się, że wiele osób nie ma pojęcia co to jest :O A wielka szkoda, bo jest przepyszna!

Średnia ocena: [4.8 z 81 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [76]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 puszka ciecierzycy lub równoważna ilość ugotowanej ciecierzycy czyli grochu włoskiego (popularnie, choć niepoprawnie zwanego też cieciorką)

tahini (pasta sezamowa), 2-3 średnio czubate łyżki
czosnek, 1-2 nieduże ząbki
oliwa, najlepiej extra vergine, ok. 8 łyżek
sok z cytryny, ok. 6 łyżek
sól, max. 1 płaska łyżeczka na puszkę (lub więcej jeśli używamy gotowanej ciecierzycy)

w wersji light zmieniamy nieco proporcje na rzecz wody:
- 3 łyżki oliwy
- 2,5 łyżki soku z cytryny
- 3-5 łyżek wody

Przygotowanie:

Jeśli używamy ziaren ciecierzycy, trzeba zainwestować trochę czasu: najpierw należy ją namoczyć, najlepiej na noc, a następnie gotować 1 do 1,5 godziny w świeżej, nieosolonej wodzie. Musi być naprawdę dobrze ugotowana, inaczej pasta nie będzie taka dobra. Najlepiej sprawdzać czy ziarna są już miękkie - również w środku! Jeśli są, to odcedzamy ją i studzimy.

Odsączoną ciecierzycę należy bardzo dokładnie zmiksować blenderem razem z pozostałymi składnikami. Lepiej miksować nieco za długo niż za krótko :), inaczej nie będzie takie gładkie i takie dobre. Doprawiamy do smaku. Pamiętamy przy tym, że oliwa równoważy kwaśny smak soku z cytryny, więc jeśli z nim przesadzimy, możemy ratować się oliwą (no, do pewnego stopnia, coby nadmiernie nie rozrzedzić pasty ;). Mi z podanych proporcji wyszła dobra konsystencja (łatwo się smaruje i nie skleja paszczy ;), ale w razie czego można też użyć odrobiny wody dla rozrzedzenia.

Wskazówki i uwagi:

Hummus podajemy z pieczywem. Tradycyjnie powinna to być pita, ale z każdym innym też jest dobre :) Ładnie wygląda w miseczce, polany oliwą, z ćwiartką cytryny. Można go też posypać zieleniną lub pieprzem. No i oczywiście można przygotować warzywa jako dodatek - pomidora najlepiej :)

Hummus nabieramy z miseczki kawałkami pieczywa lub jemy "po naszemu", czyli smarujemy kanapki. Jak komu wygodnie i fantazja podpowiada :)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Feb 4, 2009
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

pyszny przepis, Majczi! <3
~dinko Jul 22, 2014

Absolutnie wspaniały przepis! Dodałem jeszcze łyżkę płatków drożdżowych i oprócz wody dolałem trochę wody, by pasta nie wyszła zbyt gęsta. W ramach eksperymentu spróbowałem też dać sok z limonki (2 łyżki) i wyszło wyśmienicie!
Avalo Jan 18, 2014

Nie jestem do końca zadowolony z efektu, dałem około 3 łyżki tahini (ciężko zmierzyć przy takiej konsystencji; robiłem je sam, więc chyba także nie jest doskonałe) i 2 ząbki czosnku - gorzkawy smak sezamu i specyficzny czosnku mocno zdominowały gotowy produkt. Ale spróbuję jeszcze raz :)
A jeśli chodzi o cytryny, to wyciskam wprost do naczynia blendera - nie mam pojęcia, ile łyżek soku może być w jednej cytrynie...
~Jaskier Nov 4, 2013

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Mój hummus (wegańska)
Cebulowy hummus (wegańska)
Hummus z czarnymi oliwkami (wegańska)
Domowe tahini do hummusu (wegańska)
Hummus z pieczoną dynią (wegańska)
Hummus z czosnkiem, kolendrą i imbirem (wegańska)
Kanapka z hummusem i świeżym lubczykiem (wegańska)
Pieczone warzywa z kuskusem i hummusem (wegańska)
Hummus z dodatkiem oleju lnianego (wegańska)
Pita, hummus & kwiaty nasturcji (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas