7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Naleśniki ruskie

Szybsza i równie smaczna wersja pierogów ruskich.

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [10]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4

farsz:
5 ziemniaków
1 duża cebula
kostka tofu naturalnego
sól i pieprz

naleśniki:
mleko sojowe
mąka
olej/oliwa
sól

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.

Cebulę kroimy bardzo drobno i podsmażamy na oleju lub oliwie. Gdy ziemniaki się ugotują, odcedzamy je i dodajemy cebulę oraz starte tofu. Wszystko dokładnie ubijamy, doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Odstawiamy i zabieramy się za naleśniki.

Do miski wlewamy szklankę mleka sojowego, łyżkę oleju i szczyptę soli. Powoli dodajemy taką ilość mąki, aby ciasto było lekko gęste, ale ciągle płynne. Wszystko mieszamy energicznie trzepaczką.

Na patelni rozgrzewamy olej (można małą ilość rozprowadzić ręcznikiem papierowym, aby naleśniki nie były za tłuste) i smażymy naleśniki. Zazwyczaj jedna chochelka = jeden naleśnik.
Gdy usmażymy naleśniki nakładamy na połowę każdego farsz i mocno dociskamy, aby nic nie wylatywało.

Naleśniki z farszem umieszczamy ponownie na patelni i podgrzewamy przez chwilę.
Nadesłał(a) Nula, dnia: 2013-02-01 19:34:24.523
Źródło/autor przepisu: http://weg-anka.blogspot.com/2013/02/nalesniki-ruskie.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Marta, polecam puszka.pl/przepis/4233-nalesniki_w_10_minut.html - tak, ciasto jest dosyć płynne, ale dzięki temu ładnie i łatwo rozlewa się po patelni, a naleśniki są jak trzeba :) Mi czasem wychodzą takie dziury, jakich pragniesz, kiedy patelnię za bardzo nagrzeję przed wlaniem ciasta.
patrycccja 2013-11-03 09:53:48.394

Dziękuję Majczi :)
Spróbowałam z mąką ziemniaczaną i jest zdecydowanie lepiej, ale chyba zrobiłam za gęste ciasto bo z trudem się rozlewało po patelni i w efekcie wyszły mi grube naleśniki (a lubię cienkie). Ale postęp jest, bo były dość miękkie i w rulon zwinęły się bez rwania. Składania na razie nie próbowałam. Z farszem z dyni na słodko były pyszne.
~Marta 2013-11-03 03:26:40.882

hej Marta! musi być jakaś mąka, która to wszystko sklei i uelastyczni, niewielki jej dodatek, tj. ok. 1 część na 3-4 części mąki zwykłej, pszennej. może to być mąka kukurydziana, owsiana, sojowa lub mąka z ciecierzycy (tych dwóch ostatnich wystarczy mniej, 1 łyżka takiej mąki=jajko). natomiast dodatek nawet łyżeczki mąki ziemniaczanej sprawi, że naleśniki nie będą się rwały. powodzenia :)!!
majczi 2013-10-27 09:16:46.445

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ruskie pierogi (lakto-wege)
Pierogi ruskie (bez ograniczeń)
Kopytka ruskie ("nagie" pierogi ruskie) (bez ograniczeń)
Pierogi ruskie a zniewalające delikatnością (lakto-wege)
Pierogi ruskie jak od babci (wegańska)
Pieczone wiosenne pierogi ruskie (z ziemniakami i pokrzywą) (wegańska)
Wegańskie pierogi ruskie (z tofu doprawionego czosnkiem) (wegańska)
Ruskie pierogi z tofu lekko zakwaszonym cytryną (wegańska)
Pierogi ruskie praktycznie bez wyrabiania - precyzyjne proporcje (lakto-wege)
Naleśniki kakaowe (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas