7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Pakora

Popularna w południowej Azji, głównie w Indiach, a także w Wielkiej Brytanii, gdzie popularne jest wszystko co indyjskie i gdzie można kupić pakorę niemal na każdym rogu. Podawana jako przekąska lub starter.

Średnia ocena: [4.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

3 marchewki
czerwona papryka
cebula
kawałek świeżego imbiru
można dodać też inne warzywa:
najlepsze są warzywa korzenne, ziemniaki, por, chilli

ciasto:
mąka z ciecierzycy (gram flour)
kurkuma
garam masala (lub inna mieszanka curry)
kumin
korzenna kolendra
imbir w proszku
1-2 ząbki czosnku
sos sojowy

Przygotowanie:

Paprykę, cebulę i imbir drobniutko siekamy, marchew i ewentualnie inne korzenie i ziemniaki trzemy na tarce.

Mieszamy wszystkie składniki ciasta i dodajemy tyle wody, aby powstało gęste ciasto o konsystencji ciasta na racuchy. Najlepiej jest dolewać wody po trochu i energicznie mieszać, aż pokażą się bąbelki. Ciasto powinno być tak gęste, że po zanurzeniu łyżki lub palca przylepia się do niego gruba warstwa ciasta.

Do gotowego ciasta dodajemy warzywa i dokładnie mieszamy. Smażymy w głębokim, mocno rozgrzanym tłuszczu. Oryginalnie pakorę smaży się w woku, frytkownica sprawdza się równie dobrze, ale należy pamiętać, aby przed smażeniem rozgrzać również kratkę z frytkownicy, inaczej ciasto się przylepi. Ciasto najłatwiej nakłada się za pomocą dwóch łyżek.

Wskazówki i uwagi:

* Oryginalną pakorę robi się z różnego rodzaju warzyw, jest to tzw. potrawa-śmietnik, to znaczy wrzuca się do niej to co zalega w lodówce. Można wykorzystać również szpinak, kalafior, bakłażan, pomidory a nawet banany. Składniki, które wybraliśmy, chłoną najmniej tłuszczu, dlatego według nas są najlepsze.
* Gotowa pakora jest chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku. Podajemy z sosami: czosnkowo-cytrynowym, słodkim sosem chilli, miętowym lub chilli.
* Nie wiem, na ile popularna jest w Polsce mąka z ciecierzycy, ale można kupić przez internet.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2013-04-09 20:42:15.969
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Tak, oryginalna pakora jest chrupiąca na zewnątrz, a miękka w środku, tak jak pisałam. To wszystko dzięki mące z ciecierzycy. Twoja nie wyszła chrupiąca, bo użyłaś mąki kukurydzianej :)
ryfka 2014-08-22 11:21:44.503


Pyszne! Zamiast mąki z ciecierzycy wykorzystałam kukurydzianą. Oryginalnie pakora jest chrupiąca? Moja nie wyszła zbyt chrupiąca, ale i tak cała rodzina była niezmiernie zadowolona :) Sosy po prostu doskonałe :)
hauadaj 2014-07-01 16:21:34.878

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pakora spolszczona (wegańska)
Pakora z kalafiora (wegańska)
Pakora - warzywa w cieście grochowym (wegańska)
Pakora z kalafiora (na mące pszennej) (wegańska)
Indyjskie cebulki w cieście (indian pakora) (wegańska)

Nowości:

Kotlety z zielonej soczewicy (wegańska)
Makaron z dynią i pieczarkami (lakto-wege)
Ostra soczewica na pomidorach (wegańska)
Indyjski miszmasz z batatem (wegańska)
Biszkopciki jaglane (bezglutenowe) (wegańska)
Qatayef - drożdżowe placuszki z Egiptu (lakto-wege)
Ciasto orkiszowo-owsiane z owocami (wegańska)
Hawajska surówka (wegańska)
Grofu, czyli tofu z grochu (wegańska)
Białe papryki z nadzieniem soczewicowo ryżowym w sosie pomidorowym (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas