puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
-
Kopytka
autor: ryfka
dieta: ovo-wege
Uniwersalne, do podawania ze wszystkim, na co przyjdzie nam ochota: z sosami, np. pieczarkowym lub koperkowym, ze śmietaną, z bułką tartą, gotowane, odsmażane lub pieczone. Ja bardzo lubię kopytka podane w dość niekonwencjonalny sposób - smażone z sypką papryką i posypane parmezanem.
-
Zacierki
Uwielbiam zupy z zacierkami. Rewelacyjnie pasują nawet do zup z ziemniakami.
-
Buchty - kluski drożdżowe gotowane na parze
autor: pat
dieta: lakto-ovo-wege
Kuchnia śląska. Kluski podawane są na słodko lub słono.
-
Kluski czarne - mieszane ziemniaczane
autor: pat
dieta: wegańska
Kuchnia śląska.
-
Kluski leniwe z ziemniaków
autor: Rena
dieta: lakto-ovo-wege
Dorota&Adamcio: "Bardzo dobre. Bardziej pracochłonne niż samo ciasto z serkiem, ale równie smaczne!"
-
-
Łężnie z sosem grzybowym
Danie warmińskie, podpatrzone w restauracji Natangia w Górowie Iławeckim i powtórzone "na czuja" w domu.
-
-
Dyniowe prażuchy - szybkie kluski kładzione na talerz
autor: ~zen
dieta: wegańska
"Przyznam, że prawie oszaleliśmy na punkcie tych klusek ;) Dlaczego są proste i szybkie? Niezależnie od tego, jakiej odmiany dyni użyjecie - zawsze wyjdą (kopytka są trudniejsze, najlepiej je robić z odmian o suchym miąższu i do tego upieczonym), nie brudzimy sobie rąk przy ich robieniu, nie rolujemy, nie kroimy, ciasta nie trzeba chłodzić w lodówce, no i efekt końcowy - bardzo satysfakcjonujący :)" No i jak się dziwić, że spróbowałam? :)
-
Kluseczki z pęczaku
Inna wersja klusek, zdecydowanie może konkurować z tymi z ziemniaków :)
-
-
-
-
Zielone kopytka
Chciałam "przemycić" odrobinę zdrowia do popularnych i uważanych za tuczące kluch, jakimi są kopytka. Tak powstały kopytka z brokułami.
-
Romby - kluski z kaszy manny
Pyszne na śniadanie z mlekiem (moja mama tak robiła, kiedy byłam mała), można też podawać z zupą zamiast makaronu/ innych klusek. Podając z sosami (pieczarkowym lub jakimiś warzywnymi) otrzymamy obiad, a z polewami owocowymi - pyszny deser. Można je odsmażać, chociaż wolno się przyrumieniają, więc trzeba je trochę potrzymać.
-
Leniwe pierogi z tofu
Zadziwiające, że nie pojawiło się to jeszcze na Puszce! Podstawowy przepis na klasyczne leniwe pierogi z wersji wegańskiej, z tofu zamiast twarogu. Proste, smaczne i sycące.
-
-
Kluseczki kładzione "coś pysznego" (z tofu zamiast serka homogenizowanego)
autor: Olga
dieta: wegańska
Mama robiła nam dawniej te kluseczki ze zwykłego serka homogenizowanego. Potem bardzo za nimi tęskniłam, więc postanowiłam je też zweganizować;)) I są, świetne na kolację albo drugie danie, nie tylko dla dzieci!
-
-
Kluski gryczane
Ta potrawa pochodzi z Podola i jest wspaniała. Kluski można serwować zamiast ziemniaków lub jeść same. Pycha.
-
Kluchy ryżowe z nadzieniem groszkowym (gotowane)
autor: kra
dieta: wegańska
Robiłam je pierwszy raz z farszem groszkowym, bo groszek miałam pod ręką, ale myślę, że można do środka włożyć każde nadzienie, także słodkie. Aha, kluchy są świetne z sosem grzybowym.
-
-
Pyzy drożdżowe z kuchenki mikrofalowej
autor: ~mika
dieta: wegańska
Genialne w swej prostocie! Grażyna: "drożdżowe pyzy, które ja robię specyficzne – kwadratowe lub prostokątne, bo zamiast je gotować na parze, wkładam surowe wyrośnięte ciasto do naczynia żaroodpornego i gotuję w kuchence mikrofalowej. Efekt smakowy jest taki sam, poza tym krojąc pyzy zyskuję więcej porowatej powierzchni, w którą wsiąka sos, np. pieczarkowy – to przesądza o smaku potrawy."
-
Kluski leniwe z cynamonem
autor: autor anonimowy
dieta: lakto-ovo-wege
|