puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Farsz - szpinak, tofu i pomidory suszone
Pomidory suszone to taki słonawy, bardziej konkretny akcent smakowy. Super się komponuje ze szpinakiem. Taki farsz jest świetny do naleśników, pierogów gotowanych i pieczonych (np. calzone), ale też do tarty, lazanii czy cannelloni (też makaron, takie grube rurki do nadziewania właśnie).
-
Farsz - soczewica, pieczarki, por, kapusta kiszona
Doskonale pasuje jako farsz do pierogów i naleśników. Z uwagi na pieczarki podawać dzieciom po 2 roku życia. Również dla dorosłych.
-
-
Wyśmienicie prosty farsz pieczarkowy
Powstał, kiedy stwierdziłam, że pieczarki w lodówce leżą już zbyt długo, a niestety poza nimi niewiele było do zjedzenia... Takie proste by się wydawało, ale jakie pyszne! Genialne do naleśników :)
-
Farsz dyniowy
autor: Kinga
dieta: wegańska
Pycha do naleśników! Ładnie wyglądają zwinięte jak krokiety.
-
-
Ormiańska pasta fasolowo-orzechowa w miseczkach z zapiekanej papryki
Fasolę w takim wydaniu jadłam po raz pierwszy w ormiańskiej restauracji. To proste danie tak mi posmakowało, że postanowiłam poszukać przepisu na nie. Podana tu wersja jest trochę przeze mnie zmodyfikowana (uproszczona) i wzbogacona o paprykowe "miseczki".
Cebulę z orzechami można podać w papryce lub zmielić w blenderze na pastę. A co z pastą? Pierożki, krokiety, kuleczki... to już zależy od Waszej wyobraźni ;)
-
-
-
-
Farsz do naleśników z tzw. warzyw po chińsku (z imbirem)
autor: pat
dieta: wegańska
Wg autora przepisu "farsz ten jest super w smaku, jak się go zrobi na chrupko, czyli nie dosmaży."
-
-
Samosy
autor: kiń
dieta: wegańska
-
Pasta zielona kartoflanka z groszkiem i czosnkiem
Super sprawa na kanapki i farsze... Ja stosuję na kanapki, czyli z pieczywkiem.
-
Dodatek: jarmuż duszony z pieczarkami
Może być podany jako dodatek do dania głównego, nadzienie naleśnika, ziemniaka, pierogów etc.
-
Dolma, czyli warzywa nadziewane po arabsku
Dolma to nie tylko farsz zawijany w liście winorośli, ale też faszerowane warzywa. Jest wiele przepisów na dolmę zależnie od regionu i kraju. Ten przepis pochodzi z Iraku, jest w wersji wegetariańskiej. Ja za nią przepadam, więc może i komuś też posmakuje ;-) Pracochłonne jest tylko zawijanie w liście, ale za to potrawa jest bardzo efektowna na obiad dla większej liczby osób. Podaje się ją z chlebem arabskim, pitą się tu dobrze sprawdzi, jogurtem i różnymi sałatkami.
-
-
-
-
Farsz/ pasta cebulowa z tofu z wiórkami kokosowymi
autor: mira
dieta: wegańska
Wiórki kokosowe w połączeniu z cebulką dają bardzo delikatny, ale zdecydowany smak, który ma w sobie coś uzależniającego. Pasta jest idealna do kanapek i jako farsz do pierożków. W postaci na specjalne okazje można nafaszerować nią połówki wydrążonych pomidorów i podawać jako przystawkę.
-
Krumpirusza - czyli paszteciki z ciasta francuskiego z ziemniakami
autor: kiń
dieta: wegańska
Krumpirusza jest popularnym "fast foodem" w Bośni i Hercegowinie. Ratowała mi życie, kiedy na horyzoncie nie było niczego w wersji wegańskiej. Tak sobie wyobraziłam jej wykonanie i smakuje prawie identycznie.
-
Nadziewana papryka z grilla czyli MARSZ PO DOBRY FARSZ nr 1
Brzmi może skomplikowanie, ale to pozory, warto spróbować i zerknąć też na przepis na farsz nr 2 :) Wychodzi przepyszne (i odżywcze!)
-
Nadziewana papryka z grilla czyli MARSZ PO DOBRY FARSZ nr 2
Kontynuacja części 1. Przedstawiam Wam drugi farsz, którego bazą są ziemniaki z dodatkiem suszonych pomidorów, czarnych oliwek, migdałów... Zapraszam do czytania i smakowania!
-
Pieczarki faszerowane pomysłem własnym
autor: mutma
dieta: wegańska
Stałam dzisiaj w pracy i wzięła mnie ochota na pieczarki faszerowane, nie mając czasu na przeglądanie przepisów na Puszcze postanowiłam stworzyć coś sama... ;)
-
Pieróg z ziemniakami
autor: Luna7
dieta: wegańska
Pikantny pieróg z ciasta drożdżowego nadziewany warzywami. Najlepiej smakuje na ciepło.
|