puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Sos słonecznikowy z dodatkiem pomidorków
autor: ~w.d.
dieta: wegańska
Ja użyłam do kluchów. Można też do innych rzeczy, np. kofty.
-
Sos śmietanowo-czosnkowy do kalafiora
autor: Qrczak
dieta: lakto-wege
Dobry tylko dla czosnkowych "maniaków". Ugotowany na pół-twardo kalafior maczać w sosie i wcinać :-)
-
-
Sos żurawinowy
autor: pat
dieta: wegańska
Krysia Thompson: "Dobre do sera i innych rzeczy (zdaje mi się, że ludzie jedzą brie albo camembert z borówkami), może i do orzechowego klopsa też pasuje..."
-
-
Wegański krem fasolowo-chrzanowy
Pyszny na razowym pieczywie, z kiełkami rzodkiewki, w smaku cudownie wiosenny :)
-
-
Żółty sos jogurtowy
Kurkuma jest super.
-
Majonez wegański z mleka sojowego
Wychodzi z tego ok. 1 litra majonezu.
-
Adżika (przepis od Niny z Moskwy)
autor: MILAK
dieta: wegańska
Przepis ten, sprawdzany przez całą moją rodzinę od lat, przywiozła babcia od znajomej z Moskwy - Pani Niny. Co roku robimy podwójną porcję i zawsze brakuje.
To trochę jak sałatka z pomidorów raczej niż keczup. Nie jest takie kwaśne. Podawać można do wszystkiego - do gołąbków, do obiadów, do papryki panierowanej, do frytek. U mnie je się to prawie ze wszystkim.
-
Adżika (przepis od Niny z Moskwy)
autor: MILAK
dieta: wegańska
Przepis ten, sprawdzany przez całą moją rodzinę od lat, przywiozła babcia od znajomej z Moskwy - Pani Niny. Co roku robimy podwójną porcję i zawsze brakuje.
To trochę jak sałatka z pomidorów raczej niż keczup. Nie jest takie kwaśne. Podawać można do wszystkiego - do gołąbków, do obiadów, do papryki panierowanej, do frytek. U mnie je się to prawie ze wszystkim.
-
Krokiety ziemniaczane w sosie z ogórków kiszonych
autor: ryfka
dieta: wegańska
Skład potrawy wyglądać może dla niektórych dziwnie (ogórki kiszone na ciepło?), ale krokiety te są zadziwiająco dobre :) Przepis znalazłam kiedyś gdzieś w internecie i od tej pory robię te krokiety od czasu do czasu. Świetne jako samodzielne danie, ale można też pewnie podać z jakąś surówką.
-
Podstawowy sos pomidorowy (z koncentratu)
autor: ajna
dieta: wegańska
Sos ten jest dla mnie podstawą dla wielu innych potraw - w naszej rodzinie przygotowuje się go co najmniej od czasu, gdy byłam mała. Być może posiada jakąś nazwę - dla mnie jest to po prostu sos pomidorowy, jakiego nauczyła mnie moja mama, gdy dopiero uczyłam się gotować :)
-
Guacamole - dip/pasta awokado z oliwkami i pomidorem
autor: Kuna
dieta: wegańska
Świetne do nachos i do kanapek! Awokado zawiera dość dużo tłuszczu, ale zdrowego tłuszczu!
-
Bhangra dip (z czerwonej soczewicy)
Pomysł urodził się z rozgotowania soczewicy na "coś do obiadu". Myślę, że można też nazwać to dahlem. Egzotycznie doprawione staje się wartościowym "niebem w gębie". Podawać na ciepło np. do warzyw gotowanych na parze (np. brokuł czy kalafior), grzanek, słonych wypieków lub jako sos do kasz czy kartofelków.
-
-
Bossski sos pomidorowy do gołąbków, warzyw, kasz, czegokolwiek
autor: sowa
dieta: wegańska
Jest mocny, aromatyczny, egzotyczny w smaku i naprawdę bossski! Wyżarłam go chyba z połowę prosto z garnka :)
-
Sos / polewa truskawkowa do deserów
Nie tylko do lodów i innych deserów, na przykład z tapioki, mmm :). Super również do naleśników z owocami lub innym słodkim nadzieniem, placków, klusek (np. rombów z manny), makaronu, a także kaszy manny, jaglanej lub ryżu. No i oczywiście samo, jako deser :)
-
Skordalia - grecki dip (pasta) ziemniaczano-czosnkowy
autor: Rena
dieta: wegańska
Jeść na przystawkę z bagietką lub pitą. Świetne też jako dip lub dodatek do warzyw smażonych (np. cukinii, bakłażana) lub gotowanych (np. buraków), a nawet do placków (ziemniaczanych lub drożdżowych).
-
Sos beszamelowy
autor: pat
dieta: wegańska
Kuchnia francuska. Beszamel jest używany m.in. jako sos do duszonych/gotowanych warzyw (np. szparagów), a także do przygotowania lazanii, moussaki i innych zapiekanek. Jest też bazą do wielu innych sosów - np. sosu Mornay (z serem żółtym i śmietaną) czy musztardowego.
-
Kremowy sos koperkowy
autor: ryfka
dieta: lakto-wege
Sos nadaje się do wielu potraw, np. do makaronu lub ryżu z ugotowanym kalafiorem i brokułem, do gotowanych na twardo jajek albo do różnych gotowanych lub smażonych warzyw.
-
Kajmak (masa krówkowa)
autor: Luna7
dieta: wegańska
Wegańska masa krówkowa na mazurki, ciągutki i inne mordoklejki ;) Robi się ją praktycznie tak samo, jak tradycyjną.
-
Aromatyczny sos (oliwa) do gotowanych warzyw
autor: Kinga
dieta: wegańska
Inspiracją były m.in. fasolka szparagowa z sosem sojowym i oliwą. Powstała wspaniała, aromatyczna oliwa, która razem z sosem sojowym stanowi wspaniały sos do warzyw, np. do fasolki szparagowej. Można ją również użyć do kraszenia ziemniaków. Efektownie wygląda, a drobno posiekany i usmażony czosnek delikatnie chrupie.
-
-
Pesto bazyliowo-szpinakowe z migdałami (raw food, witariańskie)
Pesto z bazylią jest świetnym dodatkiem do makaronów oraz ziaren: soczewicy, ciecierzycy, fasolki kidney lub adzuki.
|