puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Fantastyczny gulasz z ziemniaków / gulasz ziemniaczany
autor: ~Marysia
dieta: wegańska
Pyszny, łatwy do zrobienia i bardzo sycący gulasz, który zmieni Twój sposób patrzenia na ziemniaki :)
-
Kapusta pekińska duszona z ziemniakami
autor: Rena
dieta: wegańska
Proste i wykwintne danko.
-
-
Pieczarki w sosie własnym
autor: ryfka
dieta: lakto-wege
Bardzo dobre do chleba, kopytek albo jako dodatek do ziemniaków i surówki. W restauracji, z której wzięty jest przepis, podaje się je do chleba z dodatkiem chilli.
-
Arabska zupa z soczewicy i pomidorów
To jedna z moich ulubionych zup - jest pyszna, sycąca i ekspresowa. Dla fanów soczewicy ;-)
-
Wegeburgery z kaszy jaglanej
Moje ulubione wegeburgery i chyba najlepsze jakie jadłam. Wegańskie, bezglutenowe, pieczone w piekarniku i w dodatku z kaszą jaglaną. Pyszne, zdrowe i proste :)
-
-
Fasolka na sposób toskański (jak po bretońsku, ale vegan)
autor: Kuna
dieta: wegańska
Majanaboxing: "Podobno jest to ulubiona potrawa florentyńczyków, jeśli tak jest naprawdę, to wcale się nie dziwię, bo jest naprawdę pyszna! Podobno najbardziej smakuje, kiedy ugotuje się ją w glinianym garnku, muszę uwierzyć na słowo, bo takiego garnka nie posiadam. Polecam, pyszności! :)"
-
Kapusta biała lub pekińska z pieczarkami na oliwie
Na obiad miało być coś innego, ale marchewka wybyła... Ponieważ przepis na kapustę białą z pieczarkami na maśle już wcześniej miałam na oku, a zawartość lodówki idealnie do przepisu akurat pasowała, toteż się pokusiłam i zrobiłam wersję wegańską. Cymes! Zwłaszcza że teraz kapusta jest młoda, soczysta i po prostu pyszna!
-
Grzybowa potrawka (gulasz) z kaszą gryczaną i soczewicą
Smaczna, naprawdę syta i bardzo pożywna potrawa. Po gotowaniu sojowych został mi wywar, miała być zupa, ale nieoczekiwanie moja spiżarka poszerzyła się o kasze i strączkowe i wyszła potrawka :)
-
Leczo na szybko (z kminkiem, imbirem i ziołami)
autor: ~Małgocha
dieta: wegańska
Zmodyfikowany przepis z kuchni mojej mamy, która nie wiedziała, że lubi zioła. Teraz tylko czekają z tatą, kiedy im to zrobię. Gorąco polecam :)
-
Mezalians, ziemniaczano-migdałowa zupa krem
Gotując zupę ziemniaczano-migdałową po raz pierwszy nie spodziewałam się, że uzyskam tak idealną kompozycję smaków. Cóż specjalnego może być w ziemniakach? Liczyłam wprawdzie na ciekawą nutę ze strony migdałów, ale do tej pory nie mogę się nadziwić, jak z połączenia tych dwóch składników może powstać tak obłędną zupa.
-
-
Zupa marokańska z soczewicy i ciecierzycy
Pyszna, gęsta i zdrowa zupa na bazie tradycyjnej (mięsnej) zupy marokańskiej zwanej "hariri". Świetna na zimowe i wietrzne dni, rozgrzewa i daje poczucie sytości :)
-
-
-
-
Drożdżowe cebulaki
autor: miu81
dieta: wegańska
Przepis, który pamiętam z dzieciństwa. Babcia robiła go w niedziele na śniadanie.
-
-
Wyśmienicie prosty farsz pieczarkowy
Powstał, kiedy stwierdziłam, że pieczarki w lodówce leżą już zbyt długo, a niestety poza nimi niewiele było do zjedzenia... Takie proste by się wydawało, ale jakie pyszne! Genialne do naleśników :)
-
Babciny ryż duszony ze szpinakiem, pomidorami i papryką
Przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie, jest modyfikacją tradycyjnego greckiego przepisu. Potrawa, która poprawi humor i pysznie zapełni nawet najbardziej wybredne żołądki. Smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno, a przy tym łatwo można ją zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię, a nawet w długą wyprawę w nieznane.
-
Blyskawiczna fasolka po bretońsku
autor: Ireth
dieta: wegańska
Całość zajmuje maksymalnie kwadrans. Idealne i pyszne danie, kiedy się wraca zmęczonym z pracy i nie ma pomysłu na obiad.
-
Chińszczyzna z makaronem lub ryżem
Chińszczyzny już trochę jest na Puszce. Mimo to dodaję mój przepis :-) Danie wzorowane jest na chińszczyźnie, jaką jadłam w Niemczech, w restauracji typu "fast food".
-
Duszona rzodkiew azjatycka (daikon)
Jak czytałem "Grę o tron" Martina, to tam często rzepę albo rzodkiew jedli. No to chciałem wyprodukować coś w klimacie...
Nie wszyscy lubią zapach takiej rzodkwi - napełnia mieszkanie dość wyrazistym aromatem. Mnie ta potrawa sama w sobie smakuje, ale może bardziej jest dodatkiem do jakiegoś innego pomysłu kulinarnego.
-
Greckie danie z karczochami, bobem i groszkiem
Oglądałam program kulinarny w telewizji i właśnie tam wypatrzyłam to danie. Jest proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Podaje się je w prawie każdej restauracji śródziemnomorskiej. Jest to bardzo popularna potrawa.
|