puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Bajaderka
Kiedy byłam dzieciakiem na bajaderki mówiliśmy ziemniaczki :) Uwielbiałam je na równi z szarlotką i makowcem... do czasu, kiedy się dowiedziałam, że robi się je z resztek cukierniczych. Wtedy jakoś przestały mi smakować ;) Ale domowe bajaderki to zupełnie co innego - po prostu poezja! I takie proste do zrobienia :)
-
Zupa gulaszowa
autor: Natka
dieta: wegańska
Gęsta, przepyszna zupa.
-
Bulion / wywar z białych szparagów (a właściwie obierek)
Najgorsze jest to, że cienko obrane białe szparagi to gorzkie szparagi. Obieramy je więc z bólem serca, a obierek jest tyle, że szkoda gadać. Jest jednak sposób na zagospodarowanie ich - sekretem jest to, że same są gorzkie, ale wywar z nich nie! :D Taki bulion można wykorzystać do zup jarzynowych (np. minestrone), zup krem (np. szparagowo-porowej) lub sosów. Wszędzie tam, gdzie aromat szparagów dobrze się komponuje :)
-
Mus jabłkowo-pomarańczowo-bananowy
Pomarańczowy aromat jest całkiem oryginalny jak na jabłkowy mus :) Banany wnoszą pyszną, aksamitną słodycz, a pomarańcza aromat i konkretniejszy akcent. Bardzo smaczny sposób na zużycie nie pierwszej świeżości owoców. Świetny do kanapek i naleśników.
-
Sznycel jarski - hit baru mlecznego na Marszałkowskiej
autor: zosia
dieta: ovo-wege
W "Prasowym" podają kotleta z surówką z marchewki i porów ze śmietaną i usmażonym jajkiem. Zajadam się tym już od dwóch lat!
-
Bagietkowe łódeczki zapiekane z jajkiem i dodatkami
Wykonanie jest bardzo proste, a do nadzienia możemy użyć swoich ulubionych składników modyfikując je w zależności od zawartości lodówki. Efekt jest naprawdę przepyszny, a wizualnie prezentuje się też całkiem nieźle :) Nadzienie świetnie skomponuje się z każdym razowym pieczywem, ja użyłam domowych bagietek na zakwasie. Można także użyć pieczywa o innym kształcie :)
-
Jarskie flaki z naleśnikow
Bardzo wygodnie jest tak zaplanować posiłki, aby kilka naleśników zostało z dnia poprzedniego. Mimo nazwy danie jest po prostu przepyszne! Majeranek, choć za nim nie przepadam, pasuje tu genialnie :)
-
Pasta "łososiowa" (marchewkowo-orzechowa)
autor: Rena
dieta: wegańska
Podawać na chlebie, posypaną zieloną pietruszką.
-
Kapuściane kotleciki "resztka"
"Resztka" - nie brzmi zachęcająco? Może, ale nazwa ma swoje uzasadnienie - przy robieniu gołąbków zawsze zostaje wnętrze główki, bo liście są już za małe, i trzeba coś z tym robić. Można oczywiście zrobić pyszny kapuśniaczek, ale moja mama wymyśliła jeszcze jeden sposób - kotleciki. Jak to mówią potrzeba matką wynalazku :)
-
-
Bezy
autor: Rena
dieta: ovo-wege
-
Claudio (alternatywa pesto, z rukolą)
Genialna alternatywa dla tradycyjnego pesto bazyliowego z parmezanem. Dla tych, którzy lubią rukolę - szał...
Jeśli kupiliście kiedyś tę sałatę i po paru dniach już nie nadawała się do zjedzenia, to ten sos do makaronu jest po prostu genialny!
-
Kosteczki sojowe w pieczarkach
Wymyśliłam jak nie miałam co zrobić na obiad ;]
-
Kotlety z gotowanych jarzyn - kapusty i włoszczyzny
autor: Rena
dieta: wegańska
Można wykorzystać włoszczyznę z gotowania bulionu.
-
Kotlety z warzyw gotowanych
Smaczne i sycące. Można wykorzystać warzywa z wczorajszej zupy/ obiadu.
-
Pasta / pasztet warzywny (z selera, marchewki i ew. pieczarek)
Polecone przez wytrawną wegetariankę, stało się moim ulubionym dodatkiem do kanapek. Polecam. Smacznego.
-
-
Pierogi z ciasta ziamniaczanego z pieczarkowym farszem
autor: aisza
dieta: wegańska
Skoro rodzinka uznała, że są lepsze od ruskich mojej babci to coś w tym musi być:)
-
Sałatka z rukolą, cykorią, jabłkiem i ananasem
Ciekawe połączenie owoców z nutką pikanterii.
-
Szybkie ziemniaki odsmażane z pomidorem
autor: ~ziemniaczek
dieta: wegańska
Proporcje należy ustalić samemu, aczkolwiek ziemniaków powinno być trochę więcej niż pomidorów. Przepis przydatny wtedy, gdy mamy niewykorzystane ziemniaki z obiadu :)
-
Warzywa faszerowane po gospodarsku
autor: Dana
dieta: wegańska
Przepis powstał z wewnętrznej potrzeby zagospodarowania pozornie nieprzydatnych resztek po przygotowaniu soku warzywnego.
-
Warzywne Lo Men (Lo Mein) - proste danie orientalne
autor: pat
dieta: wegańska
Świetne do wysprzątania lodówki z resztek różnych warzyw.
-
Wegańska pizza ze zmasowanym atakiem warzyw :)
Bardzo prosta w przede wszystkim pyszna wegańska pizza.
-
Wegańskie leczo z kotletami sojowymi
Jesienna wariacja "co mam to dam" :)
-
Krokiety ziemniaczane z orzechami włoskimi
autor: Kinga
dieta: wegańska
Krokiety są fenomenalne z barszczem czerwonym. Osobiście zawsze je robię na Wigilię. To również świetny pomysł na wykorzystanie wczorajszych ziemniaków. Jeśli musimy je dopiero gotować, to czas przygotowania krokietów oczywiście się wydłuży.
|