puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Krokiety ziemniaczane w sosie z ogórków kiszonych
autor: ryfka
dieta: wegańska
Skład potrawy wyglądać może dla niektórych dziwnie (ogórki kiszone na ciepło?), ale krokiety te są zadziwiająco dobre :) Przepis znalazłam kiedyś gdzieś w internecie i od tej pory robię te krokiety od czasu do czasu. Świetne jako samodzielne danie, ale można też pewnie podać z jakąś surówką.
-
Kotlety z marchewki i płatków owsianych
autor: Lily
dieta: wegańska
Proste i szybkie w przygotowaniu kotlety, zwłaszcza jeśli mamy ugotowaną wcześniej marchewkę.
-
-
Kotlety z marchewki, manny i kiełków fasoli mung
"Produkt uboczny" soku z marchwi. Smaczne. Smażone na prawie suchej patelni mają po 130 kcal na sztukę.
-
Kotlety (placuszki) ziemniaczano-warzywne
autor: Kinga
dieta: wegańska
Czas przygotowania to 20 min. przygotowań + ok. 30 min. czekania + smażenie. Nie można powiedzieć, że robi się błyskawicznie, ale za to jaki efekt! To również świetny pomysł na wykorzystanie wczorajszych ziemniaków. Jeśli nie mamy ugotowanych ziemniaków, to czas przygotowania oczywiście trochę się wydłuży.
-
-
Pasta soczewicowo-warzywna (studencka)
Wyjeżdżasz na studia? Będą trudności z gotowaniem? Nie lubisz kupowanych pasztetów sojowych z glutaminianem i modyfikowaną soją? Przeraża Cie perspektywa permanentnego chleba z serem (lub bez)? Ta idea jest dla Ciebie ;-)
-
Ciecierzyca z suszoną śliwką
Tanie i błyskawiczne danie, które niemal dowolnie można modyfikować, w zależności co się ma w lodówce ;)
-
-
Pasta marchewkowa lub brokułowa ze słonecznika na oko
autor: ~w.d.
dieta: wegańska
Puszczyk: "Ma ciekawy kolor i jest smaczna."
Dzięki niej możemy zużyć resztki ugotowanego brokuła lub marchewkę z gotowania zupy.
-
Pozupny, warstwowy pasztet "bez strat"
Bolało mnie zawsze, że tyle jest buraków po robieniu barszczu, które nam nie szły, aż wymyśliłem takiego cudaka. Smakuje dobrze z chrzanem czy inną musztardą i ogórkiem kiszonym na razowczyku.
-
Sałatka ziemniaczana (kartofel salat) z ogórkami kiszonymi i cebulą - klasyka
Rozszerzenie podstawowej wersji sałatki ziemniaczanej o ogórki kiszone. Klasyka znana głównie na terenach z wpływami niemieckimi. Uwielbiamy. Moja teściowa też :) Byłam pewna, że przepis jest już dodany, a jednak...
-
Tęczowy pasztet "bez strat" (z pozupnej włoszczyzny)
Pyszny, a do tego jaki efektowny! :) Świetny sposób, żeby zużyć włoszczyznę po gotowaniu bulionu, nadmiarowe buraczki z barszczu i wiele innych resztek, zwł. warzyw i strączkowców :) Niech was nie zmyli długość przepisu - to przez te wszystkie kolory i przyprawy. Przepis jest bardzo łatwy :)
-
Gajar ka halwa - halawa z marchwi
Jest to przepis bazujący na indyjskim oryginale. Wywaliłem z niego jednak cukier, krowie mleko i ghee (rafinowane masło) zastępując je składnikami wegańskimi i... jest naprawdę przepyszny. Marchew dłużej odparowywana staje się lekko kwaskowa - dzięki temu cała potrawa zyskuje subtelny "cytrynowy" posmak.
-
Ziemniaki smażone w plasterkach (odsmażane)
autor: Rena
dieta: wegańska
Chyba wszyscy znają i lubią ten sposób. Świetny pomysł na zużycie wczorajszych ziemniaków.
-
-
Zupa porowo-ziemniaczana
autor: ryfka
dieta: wegańska
Pyszna zupka, rozgrzewająca w zimę. Podana latem najlepiej smakuje jako chłodnik z dodatkiem cytryny i kapką jogurtu.
-
Chlebowe kotleciki orzechowe
autor: ~gryzdelpinia ;)
dieta: wegańska
-
"Samosy" w cieście fracnuskim
Danie powstało z wykorzystania po sylwestrowych 'resztek' ;)
-
Zapiekanka z kuskusu z warzywami (przepis podstawowy)
autor: ryfka
dieta: wegańska
Dobra opcja na wykorzystanie warzyw zalegających w lodówce. Robię ją także wtedy, gdy po prostu mam ochotę na kuskus. Jest świetną alternatywą dla makaronu i ryżu.
-
Zupa zacierkowa Babci Jasi
autor: EwaH
dieta: wegańska
Szybka, dobra i tania - pomysł nie tylko na studencką kieszeń ;)
-
Banalnie prosta zupa z dyni
Dziś zakupiłam kawałek dyni i postanowiłam zrobić z niej zupę. Przypomniałam sobie o pewnym przepisie, który widziałam w TV i po zmianie składników na takie, które miałam w kuchni wyszła bardzo esencjonalna, aromatyczna i banalnie prosta zupka :)
-
Bezjajeczne placuszki z kaszą jęczmienną
Eksperyment, który powstał dziś rano, kiedy chciałam zrobić wegańskie naleśniki ;), ale napatoczyła się kasza...
-
Marchewka zimą na bogato
Słodko, kwaśno, tanio, rozgrzewająco z ryżem.
-
Pakora
autor: ryfka
dieta: wegańska
Popularna w południowej Azji, głównie w Indiach, a także w Wielkiej Brytanii, gdzie popularne jest wszystko co indyjskie i gdzie można kupić pakorę niemal na każdym rogu. Podawana jako przekąska lub starter.
|