puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Ryż z mlekiem i rodzynkami lub żurawiną
Wystarczy ryż z poprzedniego dnia i mamy bardzo szybkie, syte, zdrowe i smaczne śniadanko.
-
Manna orzechowa (z masłem orzechowym)
Dodałam do manny na mleku masło orzechowe, odrobinę dosłodziłam i wyszły delicje!
-
Kasza manna na mleku - najprostsza, klasyczna :)
Czy jak manna, to tylko dla dzieci? Wiele osób nie docenia moim zdaniem jej potencjału. Szybka do zrobienia i nie jest się zaraz głodnym, jak po kanapkach lub, co gorsza, płatkach kukurydzianych. Jedno z moich ulubionych śniadań :)
Proporcje są zasadniczo takie same jak przy robieniu owsianki, tyle że manny dajemy o połowę mniej niż płatków - łatwo zapamiętać :)
-
-
Kluski lane na śniadanie (z tofu zamiast jajka), w wersji zwykłej lub bezglutenowej
To jest modyfikacja przepisu mojej babci na kluski lane na śniadanie. Kiedyś próbowałam robić je zastępując jajko mąką sojową lub kukurydzianą, ale to był średnio udany eksperyment. Niedawno zaczęła mi się faza używania tofu zamiast jajka - taki sposób jest w tym przypadku o niebo lepszy! Ale dopiero połączenie tofu i mąki ziemniaczanej pozwoliło na uzyskanie idealnego efektu - kluseczki są pyszne, delikatne, a jednocześnie odpowiednio twarde, dają zębom przyjemny opór :)
Jeśli zamiast maki zwykłej użyjemy kukurydzianej, otrzymamy pyszne śniadanie w wersji bezglutenowej! :)
-
Owsianka - tradycyjne płatki owsiane na mleku
Według mnie najlepsza, idealna owsianka to taka, jaką robiła moja mama - gęsta, kleista i odpowiednio słona. Wtedy jest pycha :) Proporcje są zasadniczo takie same jak przy robieniu manny na mleku, tyle że płatków dajemy 2 razy tyle co kaszy - łatwo zapamiętać :)
-
Kasza jaglana na śniadanie - z cynamonem, prażonym słonecznikiem i innymi bakaliami
Będąc na wakacjach w "Leszczynowej Dolinie" (Beskid, cisza, spokój i domowe jedzenie - ach!) nauczyliśmy się jeść i lubić kaszkę jaglaną. A od przesympatycznych właścicieli nauczyliśmy się też ją gotować :) Taka kombinacja z jabłkami, słonecznikiem i cynamonem jest idealna. Można zrobić z wyprzedzeniem i więcej, na 2-3 dni, i odgrzewać - nie traci na smaku. Doskonała z powidłami :)
-
Makaron z mlekiem
Makaron z mlekiem - oj dużo dzieci tego nie cierpi... głównie przez błędy dorosłych ;) Sekret smaku to dobrze słony makaron, który wspaniale kontrastuje ze słodkim posmakiem mleka. Albo odwrotnie - posolić można mleko. Poza tym dobre mleko sojowe, np. Alpro, jest o wiele lepsze od krowiego. No i lepsze jest mleko podgrzane niż gotowane.
Takie danie to również bardzo dobry sposób na wykorzystanie wczorajszego makaronu. Dodatkowy plus to że śniadanko gotowe jest dużo szybciej :)
-
Kluski lane na śniadanie
Przepis pochodzi z lat dzieciństwa. Prawie zawsze jadąc do babci dostawałam na śniadanie lane kluseczki. Wtedy, jako dziecko, uwielbiałam posypywać je po wierzchu cukrem. Teraz za nic bym takich nie zjadła. Z kolei znajoma, jeśli nie posoli odrobinę mleka, to w ogóle tego nie przełknie - a naprawdę uwielbia lane kluski. Tak więc można je jeść na różne sposoby w zależności od upodobań :-)
-
Manna z amarantusem i suszonymi morelami
autor: aga
dieta: wegańska
Ostatnimi czasy moje ulubione śniadanie :)
-
-
Kasza manna po studencku (z dżemem)
Większość moich przepisów jest bardzo łatwych i oszczędnych z oczywistych powodów :) Ta kasza jest idealna na śniadanie - jest szybciutka, smaczna i daje poczucie pełności.
-
Kaszka pełna witamin
autor: srj
dieta: wegańska
Mieszanka ta bogata jest w węglowodany złożone, które dadzą nam energię na cały dzień, dodatkowo zawiera dużo białka i jest pyszna :)
-
"Kaszka" z płatków owsianych i prażonego słonecznika
autor: xeen
dieta: wegańska
Ja przygotowuję sobie zapas mielonego słonecznika i dzięki temu (w razie braku czasu) na zawołanie mam gotowy, szybki posiłek.
-
Płatki ryżowe na mleku kokosowym
Przepyszne, rozgrzewające i sycące śniadanko. Idealne w zimie :)
-
Płatki ryżowe z jagodami i słonecznikiem
Chciałam przetestować płatki ryżowe, a chodziły za mną maliny. Wyszło o wiele lepsze niż się spodziewałam :) Fajna konsystencja przypominająca pudding. Owoce i słonecznik bardzo dobrze pasują do płatków.
-
-
Zupa śniadaniowa miso
Miso jest sfermentowaną pastą fasolową, używaną często w kuchni japońskiej. Można ją kupić w sklepach z żywnością orientalną. Dla Japończyków jest to danie śniadaniowe.
-
Kasza manna bananowa z bakaliami
Na śniadanko w chłodny jesienny dzień.
-
-
Manna owocowa (bez mleka!)
Z braku mleka sojowego wymyśliłam całkiem smaczne śniadanko :)
-
Manna śliwkowa (z suszonymi śliwkami)
Miałam ochotę na suszone śliwki i wymyśliłam takie oto pyszne śniadanko :)
-
Karmelowa kasza manna z orzechami włoskimi
Świetna na szybkie śniadanie albo kolacyjkę. Nadaje się też na podwieczorek.
-
-
|