puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
- farsze i nadzienia na słono
- faszerowane warzywa, gołąbki
- gęste "zupy", gulasze, curry, duszone warzywa
- klopsy, pieczeń
- kluski, kopytka
- kotlety, pulpety, klopsiki
- krokiety, paszteciki, sajgonki
- naleśniki i inne wrapy (np. tortilla)
- pierogi, rożki
- pizza
- placki, racuchy
- sosy do makaronu/ ryżu/ kasz/ ziemniakow
- tarty, quiche, paj
- warzywa solo, jarzynki
- warzywa w cieście i panierowane
- warzywny mix
- zamiast kotleta
- zapiekanki, lasagne
- ziemniaki, puree, ryż, kasza
-
Zielsko na talerzu - pokrzywa z ryżem i sosem pomidorowym
autor: Luna7
dieta: wegańska
Kolejny przepis z serii: "zielsko na talerzu - czyli jemy dzikie rośliny i zioła". Oto przepis na wiosenne danie dla dwojga ;) Pyszne i kolorowe :) Ma barwy włoskiej flagi, choć z tym krajem nie ma nic wspólnego :) Dobry jako drugie danie, bo jako jedyne to jednak nie bardzo sycący ;)
-
-
-
-
Ziemniaki zapiekane w śmietanie (scalloped potatoes)
autor: pat
dieta: lakto-wege
Przepis z Francji na dobre zadomowił się w stanach środkowych Ameryki.
-
Ziemniaki z marchewką i porem na parze, z zasmażką
Gandalf: "Podaję efekt jednego z moich pierwszych eksperymentów. Są to ziemniaki w mundurkach z porami i marchewką, gotowane w płaskiej wkładce (na samej górze gara). Pory zrobione w ten sposób przypominają nieco szparagi z wody."
-
-
-
Cukinia smażona (plastry)
Proste i błyskawiczne do zrobienia. Świetne jako jeden z elementów drugiego dania. Świetna również jako szybka przekąska lub kolacja. Lubię taką lekko obsmażoną, lekko chrupiącą, soczystą, gdzie słodki posmak cukinii idealnie współgra z odrobiną soli. Niebo :)
-
Shepherd's pie (zapiekanka pasterza)
autor: Fafik
dieta: wegańska
Pyszna zapiekanka, smakowałam nawet "wszystkożercom" ;)
-
-
-
Kostka piaskowa (z tofu)
Bardzo dobrze komponuje się z kaszą jęczmienną i jakąś surówką - to nasze ulubione zestawienie :)
-
Kapusta pekińska duszona z sosem sojowym, czosnkiem i natką
Pyszna jarzynka do obiadu. Nie wygląda przesadnie reprezentacyjnie, ale jest naprawdę smaczna :)
-
Kapusta pekińska duszona z sosem sojowym, czosnkiem i natką
Pyszna jarzynka do obiadu. Nie wygląda przesadnie reprezentacyjnie, ale jest naprawdę smaczna :)
-
Lasagne pieczarkowo-paprykowo-cukiniowa
Dobrze przyprawione jest najsmaczniejszą rzeczą jaką w życiu jadłem :)
-
-
Dynia pieczona czosnkowa (i ew. pasta z dyni)
Ania D.: "Doskonałe warzywo do obiadu. My ją tak lubimy, że robię ją teraz co drugi czy trzeci dzień biorąc na raz kilogram dyni."
Podpisuję się pod słowami Ani. Z pieczonymi ziemniakami po prostu bajka! Do tego najlepiej pomidor - jego lekko kwaskowaty smak doskonale pasuje do reszty.
-
Gołąbki
Kiedy przestałyśmy z siostrą jeść mięso, jedyną rzeczą, za jaką tęskniłyśmy, były gołąbki. Na szczęście po jakimś czasie wymyśliłyśmy, że można zastosować granulat sojowy. I w ten sposób powstały gołąbki wegetariańskie. Najlepsze pod słońcem! Od tamtego czasu nawet moja mama zrezygnowała ze zwykłych gołąbków na rzecz wegetariańskich, bo są wg niej o niebo lepsze :-)
-
-
Tofucznica - tofu a'la jajecznica z cebulą i pomidorem
O ile za jajecznicą nie przepadałam, to stałam się zagorzałą fanką tofucznicy :) Jest błyskawiczna w przygotowaniu i przepyszna! Już podstawowa wersja jest super, a z płatkami drożdżowymi to po prostu doskonałość. Coraz bardziej je lubię i cenię :)
-
Placki bananowe dla Wojtka
Przepis inspirowany przepisem z pl.rec.kuchnia, a dedykowany mojemu Wojtkowi, bo zasmakowały mu jak rzadko który mój nowy wytwór :) W ogóle jestem z nich wyjątkowo zadowolona i dumna :) Dziś przyjechała moja mama i siostra i w czwórkę wyjadaliśmy je na wyścigi. Takie jeszcze gorące, prosto z patelni ;)
-
Prażny syr tofu (smażony ser tofu)
Wyśmienite zamiast kotleta do obiadu. Doskonale do niego pasują różne sosy - nie tylko pieczarkowy czy pieczarkowo-porowy, ale też np. adżika i ajwar. Pierwszy raz jadłam coś takiego w Czechach - stąd nazwa :). Wcześniej jadłam tam również prażny syr, czyli przygotowany w taki sam sposób ser żółty. Na szkolnej wycieczce kucharz przygotował to specjalnie dla wege-wybrzydzacza, czyli dla mnie, i wszyscy mi zazdrościli ;)
-
Krokiety ziemniaczane z orzechami włoskimi
autor: Kinga
dieta: wegańska
Krokiety są fenomenalne z barszczem czerwonym. Osobiście zawsze je robię na Wigilię. To również świetny pomysł na wykorzystanie wczorajszych ziemniaków. Jeśli musimy je dopiero gotować, to czas przygotowania krokietów oczywiście się wydłuży.
-
Risotto Wojtka (z cukinią, papryką i kukurydzą)
Nie jest to żadne tradycyjne risotto, to po prostu ryż z warzywami i ziołami. Puryści kulinarni na pewno dostaliby apopleksji na widok tej nazwy, bo risotto przygotowuje się zupełnie inaczej. Przede wszystkim używa się surowego, a nie ugotowanego ryżu. Ale kiedyś danie to zaczęło u nas funkcjonować pod taką nazwą, więc niech już tak zostanie :) Początkowo był to farsz do papryki (wspaniale spisuje się w tej roli; nadziewać można różne warzywa, nie tylko paprykę). W końcu awansował do samodzielnego dania i wtedy właśnie zyskał nazwę risotto.
|