puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
- farsze i nadzienia na słono
- faszerowane warzywa, gołąbki
- gęste "zupy", gulasze, curry, duszone warzywa
- klopsy, pieczeń
- kluski, kopytka
- kotlety, pulpety, klopsiki
- krokiety, paszteciki, sajgonki
- naleśniki i inne wrapy (np. tortilla)
- pierogi, rożki
- pizza
- placki, racuchy
- sosy do makaronu/ ryżu/ kasz/ ziemniakow
- tarty, quiche, paj
- warzywa solo, jarzynki
- warzywa w cieście i panierowane
- warzywny mix
- zamiast kotleta
- zapiekanki, lasagne
- ziemniaki, puree, ryż, kasza
-
Kotlety jaglano-soczewicowe ze słonecznikiem
Super przekąska, chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku ;)
-
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
autor: ~elca
dieta: wegańska
Smak może być dość specyficzny ze względu na szpinak i na suszone pomidory, które smakowo jednak różnią się bardzo od świeżych.
Mnie jednak ta potrawa zachwyciła - a myślałam, że nie lubię szpinaku!
-
Paszteciki z ciasta francuskiego z farszem pieczarkowym
Świetna przekąska, która może być podawana zarówno na zimno, jak i na ciepło.
-
-
Sos do spaghetti z granulatem sojowym (a'la spaghetti bolognese)
autor: ~Megana
dieta: wegańska
Robię to spaghetti od tylu lat, że już dawno nie pamiętam skąd przepis pochodzi. W naszym domu potrawa ma takie powodzenie, że od razu robię ją z podwójnej porcji składników.
-
Sos słodko-kwaśny z pomidorami i ananasem
Klasycznie do ryżu z warzywami. Do tego mogą być kotlety sojowe albo smażone tofu. Świetne też z samymi warzywami, np. z fasolką szparagową :)
-
-
Ziemniaki z marchewką i cebulą
Tanie i łatwe w przygotowaniu.
-
-
Bób smażony po prostu, bez obgotowywania
Bób smażony... smażony po prostu - sprytny sposób, odkrycie sezonu!!!! :D Czemu się tak jaram? Bo wreszcie posłuchałam intuicji i spróbowałam usmażyć go bez wcześniejszego gotowania. Sprawdziło się znakomicie! W dodatku bób wychodzi przepiękny, bardziej zielony :D Nigdy więcej obgotowywania! Uwielbiam upraszczać :) Uwielbiam, kiedy jest mniej pracy :D
-
Dynia solo
autor: Rena
dieta: wegańska
Dynia to niedoceniane przez nas warzywo. Owszem - jemy z niej pestki, ale miąższ najczęściej wyrzucamy, a razem z nim pektyny, sole potasu, wapnia, magnezu, żelaza, witaminy C, B1, PP i karoten.
-
Flaczki (potrawka) z boczniaka
autor: Kuna
dieta: wegańska
Flaki to średnio apetyczna nazwa, ale nie zważając na nią warto spróbować flaków z boczniaków (jeśli bardzo nam nie pasuje ta nazwa możemy mówić o potrawce z boczniaków :)
Równie fajne są flaki z naleśników - to jest również dobry sposób na zagospodarowanie naleśników "z wczoraj". Robimy tak samo, tyle że bez boczniaków, za to pod koniec, kiedy warzywa są już miękkie, dodajemy naleśniki pokrojone - oczywiście - w paski. Też fajna potrawa :-)
-
-
Krokiety fasolkowo-jaglane
autor: bułek
dieta: wegańska
Krokiety z kaszy jaglanej z dodatkami oraz szpinak na ciepło. Warto dodać jakieś warzywa np. pomidory, zielone ogórki lub też podawać z sałatką. Danie obiadowe.
-
Kukurydza gotowana w kolbach
Bardzo wszędobylska potrawa :) Można gotować tradycyjnie, w mikrofali, na grillu. Surową lub z mrożonek. Można nawet gotować w czasie wyjazdów w góry lub nad jezioro nad ogniskiem. Smacznego :-)
-
-
Racuchy drożdżowe z jabłkami i rodzynkami (bez mleka)
Kiedy przychodzi moment, że zjadłoby się jakąś słodycz... :-)
-
-
-
-
-
Ulubione kotlety mielone (z granulatu sojowego)
To przepis na ulubione kotlety mielone :) Są naprawdę pyszne!
-
Wegeburgery z kaszy jaglanej
Moje ulubione wegeburgery i chyba najlepsze jakie jadłam. Wegańskie, bezglutenowe, pieczone w piekarniku i w dodatku z kaszą jaglaną. Pyszne, zdrowe i proste :)
-
Casserole z dyni i ziemniaków
autor: ryfka
dieta: wegańska
Danie pochodzi z kuchni marokańskiej. W oryginalnym przepisie użyta była konkretnie dynia piżmowa (butternut squash) i w takiej też wersji robiłam. Jest ona w Polsce słabo dostępna, ale z powodzeniem można ją zastąpić zwykłą dynią. 313 kcal na porcję.
-
|