puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
- farsze i nadzienia na słono
- faszerowane warzywa, gołąbki
- gęste "zupy", gulasze, curry, duszone warzywa
- klopsy, pieczeń
- kluski, kopytka
- kotlety, pulpety, klopsiki
- krokiety, paszteciki, sajgonki
- naleśniki i inne wrapy (np. tortilla)
- pierogi, rożki
- pizza
- placki, racuchy
- sosy do makaronu/ ryżu/ kasz/ ziemniakow
- tarty, quiche, paj
- warzywa solo, jarzynki
- warzywa w cieście i panierowane
- warzywny mix
- zamiast kotleta
- zapiekanki, lasagne
- ziemniaki, puree, ryż, kasza
-
Cukinie duszone po toskańsku (z pomidorami)
autor: ryfka
dieta: lakto-wege
Jako danie samodzielne lub dodatek.
-
Farsz - soczewica, pieczarki, por, kapusta kiszona
Doskonale pasuje jako farsz do pierogów i naleśników. Z uwagi na pieczarki podawać dzieciom po 2 roku życia. Również dla dorosłych.
-
Fasolka szparagowa na sposób chiński
autor: pat
dieta: wegańska
Zielona fasolka szparagowa jest popularnym warzywem w Chinach.
-
Grzybowa potrawka (gulasz) z kaszą gryczaną i soczewicą
Smaczna, naprawdę syta i bardzo pożywna potrawa. Po gotowaniu sojowych został mi wywar, miała być zupa, ale nieoczekiwanie moja spiżarka poszerzyła się o kasze i strączkowe i wyszła potrawka :)
-
-
-
-
Jarmuż z makaronem i tofu
Mój kolejny całkowicie własny przepis :) Kombinowałam, zastanawiałam się jakie przyprawy by mi pasowały... i w końcu wykombinowałam :) Pyszności!
-
Kania (sowa) smażona w panierce
Co najmniej tak dobra jak boczniaki, a nawet lepsza, bo bardziej aromatyczna :D Robiłam wg. wskazówek teściowej i wyszła boska! Musi być tylko dobrze posolona. Pycha nie tylko do obiadu, ale też z kawałkiem pieczywa i musztardą.
-
-
Kasza w sosie z soczewicy z brokułem
Zazwyczaj z soczewicy robię potrawę na wzór wioski Kriszna z Woodstock'u, jednak tym razem miałam brokuła, który już ledwo dychał, więc wyszło mi coś, co uważam za bardzo dobre danie. Składniki są "na oko" więc dokładnie proszę się nimi nie kierować. Ja dałam kaszę jęczmienną (gotowaną w tradycyjny sposób, nie w woreczkach), ale uważam, że z ryżem również może smakować.
-
Kasza z pesto i żółtym serem
autor: Darien
dieta: lakto-wege
Wymieszałam składniki, które znalazłam u mnie w domu i wyszło coś bardzo pysznego, dlatego się tym z Wami dzielę :)
-
Kokosowe yellow curry
autor: agata
dieta: wegańska
Kuchnia orientalna, tajska, głęboki smak i aromat mleczka kokosowego.
-
-
Kopytka
autor: ryfka
dieta: ovo-wege
Uniwersalne, do podawania ze wszystkim, na co przyjdzie nam ochota: z sosami, np. pieczarkowym lub koperkowym, ze śmietaną, z bułką tartą, gotowane, odsmażane lub pieczone. Ja bardzo lubię kopytka podane w dość niekonwencjonalny sposób - smażone z sypką papryką i posypane parmezanem.
-
Kuskus razowy ze szparagami i pieczarkami
Szybkie i łatwe danie na sezon szparagowy, pyszne także na zimno.
-
Leczo na szybko (z kminkiem, imbirem i ziołami)
autor: ~Małgocha
dieta: wegańska
Zmodyfikowany przepis z kuchni mojej mamy, która nie wiedziała, że lubi zioła. Teraz tylko czekają z tatą, kiedy im to zrobię. Gorąco polecam :)
-
-
-
-
-
Mus jabłkowo-pomarańczowo-bananowy
Pomarańczowy aromat jest całkiem oryginalny jak na jabłkowy mus :) Banany wnoszą pyszną, aksamitną słodycz, a pomarańcza aromat i konkretniejszy akcent. Bardzo smaczny sposób na zużycie nie pierwszej świeżości owoców. Świetny do kanapek i naleśników.
-
Okonomiyaki - japońskie placki z kapustą i kiełkami
autor: Dana
dieta: ovo-wege
Kuchnia japońska. "Okonomiyaki" znaczy tyle co "smaż, co chcesz". Moja wersja składa się zasadniczo z poszatkowanej kapusty i kiełków mung (mój dodatek) w cieście naleśnikowym. Potrawa nie tyle wiosenna, co całoroczna. Do tego można zużyć resztki z innych potraw, więc ekonomiczna...
-
Oliwkowa tarta ze szpinakiem
Przepis ten można udoskonalać na wiele sposobów.
-
Pesto z jarmużu i orzechów włoskich
Każdy z pewnością ma jedną taką potrawę, którą mógłby jeść bez końca. Dla mnie jest to definitywnie pesto we wszystkich możliwych wersjach – bazyliowe, oliwkowe, z suszonych pomidorów, z makaronem lub gnocchi, jako dip i na kanapkę do posmarowania. Tym razem jednak pod wpływem mody na jarmuż, zdecydowałam się na wykorzystanie tego super warzywa bogatego w silne przeciwutleniacze, witaminę K, witaminę C, karotenoidy (β-karoten, lutein, zeaksantyny), a także wapń oraz żelazo. Jarmuż poza swoimi wartościami odżywczymi jest również niesamowicie smaczny, a pesto z jarmużu od dzisiaj jest niewątpliwie moim ulubionym!
|