puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Burgery z buraków
Pyszne, lekko słodkie kotleciki z kaszy jaglanej i buraków. Polecam jako danie główne z sałatą zieloną lub surówką np. coleslaw.
-
Najlepsze burgery wegańskie jakie jadłam!
Te są najlepsze ze wszystkich, dla mnie boskie, tylko trochę niebezpieczne, bo nie dość, że wyglądają jak mięsne, to i tak smakują. Gdyby nie to, że zrobiłam je sama, to pomyślałabym, że ktoś robi mnie w jajo ;-) Można je śmiało dopisać do tego rodzaju przepisów, które to mięsożercę zmienią w roślinożercę ;-)
-
Wegeburgery z kaszy jaglanej
Moje ulubione wegeburgery i chyba najlepsze jakie jadłam. Wegańskie, bezglutenowe, pieczone w piekarniku i w dodatku z kaszą jaglaną. Pyszne, zdrowe i proste :)
-
-
Smażone zielone pomidory (klasyczne, panierowane)
Klasyka kuchni południowych stanów USA. Zazwyczaj podawane jako przystawka, ale mogą stanowić samodzielne danie albo występować w roli kotleta lub burgera. Są kwaskowe, orzeźwiające w smaku - w sumie fajna odmiana. Podobnie musi smakować smażona antonówka ;) Wcześniej robiłam pomidory smażone w cieście, ale w panierce są prostsze, szybsze i na pewno nie gorsze. Panierka czy ciasto - nieważne, liczy się środek :D
-
-
Burgery cieciorkowo-fasolowe ze słonecznikiem
Pyszne danie. Przy pomocy robota kuchennego robi się bardzo szybko. Bardzo zdrowe i bardzo smakowite, wszyscy się nim zajadali.
-
Burgery z prosa (kaszy jaglanej) i warzyw
autor: Rena
dieta: wegańska
Znakomite w kanapkach.
-
-
ToFu-Burgery
autor: ~vege_smile
dieta: ovo-wege
Potrawa jest dość słodka w smaku, więc dla smakoszy ostrych dań polecam wkropienie chilli ;)
-
-
Burgery z brokuła, tofu i miso
Pyszne i odżywcze burgery. W sam raz do pełnoziarnistej buły! Z sosami i świeżymi warzywami. Burgery z brokuła, tofu i miso to świetne źródło białka (13 g / kotlet), wapnia (301 mg) i żelaza (8,3 mg).
-
Burgery z soczewicy, orzechów i curry
Aromatyczne burgery do kanapek. Bardzo proste i smaczne danie.
-
-
Proste burgery soczewicowo-jaglane
Robiłam je już kilkanaście razy metodą prób i błędów, smakują i pachną obłędnie. Gwarantuję, że nic się nie rozwala, kluczem jest tylko nierozgotowanie składników.
-
Różowe burgery (z fasoli i buraków)
Bardzo proste, pyszne kotleciki w szałowym kolorze, z dużą dawką łatwo przyswajalnego białka. Idealne na obiad z dodatkami albo w formie klasycznego burgera w bułce. Świetne dla dzieci. Zamiast smażyć można je upiec w piekarniku, ale mogą być suchawe, więc przyda się wtedy sos, na przykład jogurtowy. Bardzo polecam!
-
Burgery z cukinii i marchewki z dodatkiem masła orzechowego
autor: ~tasq
dieta: wegańska
W efekcie mamy warzywne burgery o lekkiej acz stabilnej konsystencji. Nadają się świetnie do vegan hamburgerów.
-
-
Kotlety ziemniaczano-buraczkowe
Pyszne pseudo-hamburgery do wsadzenia w bułę lub samodzielne danie obiadowe w formie kotlecików ziemniaczanych. Obowiązkowo z surówką :-)
-
-
Boskie indyjskie burgery z soczewicy
Pikantne kotleciki z czerwonej soczewicy, czyli tak jak lubię: dużo, pysznie, tanio :) Można sobie włożyć w bułeczkę z dodatkami albo zjeść z warzywkami na talerzu, czuję, że rewelacyjny byłby do nich jakiś jogurtowy sosik... mniam mniam mniam :)
-
Burgery orzechowo-sojowe
autor: rzyna
dieta: ovo-wege
Pyszne na ciepło jak i na zimno.
-
-
-
Kotlety z chleba z warzywami
Kotlety powstały w wyniku czyszczenia lodówki i szafek.
|