
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -![]() Nibeneth - jest to jakiś sposób, tylko czekolada musiałby być rozpuszczona w wąskim, wysokim naczyniu :) Nula 2014-01-06 12:26:07.634 Ptasie mleczko (wegańska) Może na wykałaczkę nabijać i topić w czekoladzie całą kostkę? Nibeneth 2014-01-06 00:43:42.47 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kociabanda 2014-01-05 21:15:47.245 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kociabanda 2014-01-05 20:48:14.451 Pierogi ruskie praktycznie bez wyrabiania - precyzyjne proporcje (lakto-wege) Witam :-) Już raz robiłam ciasto według tego przepisu i naprawdę jest fantastyczne! Ciekaw tylko jestem czy dla "powolniaków" się nadaje... Chodzi mi o to, że już kiedyś korzystałam z innego ciasta bez jajek, z którego fajnie lepiło się pierogi ale do czasu. W którymś momencie ciasto zaczynało się robić coraz rzadsze, trudno się je odklejało od stolnicy i tak lepiło się do rąk, że nie dało się pierożków lepić. z podanej tu ilości mąki pewnie lepi się w miarę szybko ale mnie kusi zrobienie za jednym zamachem pierogów z kilkoma farszami więc zastanawiam się nad zrobieniem ciasta z półtorej porcji. Osobiście wolę zamrażać pierogi ugotowane. Później wyciągam wieczorem z zamrażalnika, a po powrocie z pracy tylko podgrzewam 3 minutki w mikrofali i gotowe. Lidan 2014-01-05 19:09:21.409 ![]() Mieszane uczucia... Niby dobra, a jednak mogłaby być lepsza :) Zrobiłam z tofu Polsoi, które samo w sobie jest smaczne - gdyby tofu było słabsze, byłoby gorzej. Tak czy siak pasta jest zdecydowanie smaczniejsza, kiedy doprawiona tak jak puszka.pl/przepis/7755-tofu-pasta_o_smaku_wedzonej_makreli_.html Ogólnie jednak do kanapek smaczna, zwł. pod warzywa czy ogórki kiszone, i wymaga jedynie drobnego rozrzedzenia, żeby łatwiej się rozsmarowywała :) patrycccja 2014-01-05 18:09:54.853 ![]() Wypróbowałam z jogurtem naturalnym i majonezem. Dobre, ale ze śmietaną lepsze. ryfka 2014-01-05 13:14:25.644 ![]() Piekłam w 180 st., a nie 200. Po 35 min. już było rumiane, ale na wszelki wypadek dotrzymałam do 45 min. (bez termoobiegu). Ciacho wyszło bardzo dobre! :) Bardzo bananowo-aromatyczne (dałam b.dojrzałe, wręcz przejrzałe banany - do ciast takie są najlepsze), wilgotne, elastyczne. Świetne :) Z orzechów dałam tylko włoskie (tak jak w puszka.pl/przepis/2447-razowiec_na_bananach_czyli_bananowe_ciasto_z_maki_razowej.html). Owoców suszonych jak dla mnie mogłoby nie być, ale z ich dodatkiem też dobre :) patrycccja 2014-01-05 11:31:37.742 ![]() Dzięki martina.Zrobiłam i nie musiałam zagęszczać, zamiast otrębów dałam prażony słonecznik i sezam.Dla mnie brakowało jakiejś przyprawy. ale dobre. Można śmiało polecać dalej :) (a i bez panierki, a siemię dodałam zmielone) RudyRydz 2014-01-04 19:59:40.884 Pasztet z soczewicy i warzyw ze słonecznikiem (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() LauraLi 2014-01-04 19:49:02.5 Pasztet z soczewicy i warzyw ze słonecznikiem (wegańska) Aha, i seler zwykły, nie naciowy ~LauraLi 2014-01-04 19:38:17.035 Pasztet z soczewicy i warzyw ze słonecznikiem (wegańska) Miazga normalnie! Trochę dałam mniej soczewicy (końcówka), proporcjonalnie odjęłam pozostałe składniki, natka pietruszki suszona. Pasztet nie rozpada się nawet na gorąco! :) ~LauraLi 2014-01-04 19:37:16.869 ![]() Poszło łatwiej niż sądziłam! Myślałam, że będzie to tradycyjne drożdżowe, które trzeba "dobrze wyrobić", czyli wyrabiać i wyrabiać, aż przestanie przyklejać się do dłoni, a później wyrabiać jeszcze trochę ;D Jednak żadnej siłowni przy jego przygotowaniu mieć nie będziemy ;) To ciasto przypomina to na chleb bez wyrabiania (*) - jest "lejące". Dlatego pozwoliłam sobie zrobić odpowiedni dopisek w nazwie przepisu. No, to teraz czekam aż wyrośnie i się upiecze :) (*) puszka.pl/przepis/3491-chleb-najprostszy_przepis-bez_wyrabiania_.html patrycccja 2014-01-04 18:08:29.207 Tofu-pasta o smaku wędzonej makreli :) (wegańska) Niesamowicie pyszna pasta. Nie wiem jak smakują ryby, ale ta pasta jest kapitalna! ~Mateusz 2014-01-04 17:23:50.038 Tofu-pasta o smaku wędzonej makreli :) (wegańska) Składnikiem podkreślającym rybny smak jest siemię lniane. najlepiej je podprażyć na suchej patelni i po ostudzeniu rozdrobnić w moździerzu albo zmielić w młynku do kawy. dodać wedle uznania. ~mant 2014-01-04 16:24:43.136 Pikantny pasztet paprykowy (wegańska) Witam, a w jakiej ilości dodajemy bulionu? Poz raz pierwszy będę robiła ten pasztet więc nie chciałabym zrobić czegoś źle. I jeszcze jedno. Jak już ugotuję wszystko i będzie faktycznie miękkie to co dalej? Przekładam do jakiegoś naczynia i schładzam, czy jemy na ciepło? Nie ma żadnej fotki więc potrzeba mi więcej informacji :) z góry dziękuję za pomoc. ~marzenqua 2014-01-04 16:14:00.459 ![]() Kaszka kukurydziana, błyskawiczne płatki ryżowe/gryczane (czasem są w marketach, np. kauflandzie) albo mąka kukurydziana też mogłyby się chyba sprawdzić w wersji bezglutenowej ;) Skrobię nieraz ciężko dostać, wiem, bo szukałam (wprawdzie znalazłam, ale dopiero w sklepie ze zdrową ż., musiałam przepłacić ;/. martina 2014-01-04 14:50:38.663 ![]() hmm, siemię zmielone czy całe czy rozpuszczone w wodzie? Stawiam na to 1. I żeby było cezblutenowe użyję skrobii kukurydzianej, zaryzykuję... RudyRydz 2014-01-04 14:36:34.236 ![]() Przepis tego nie określa, ale znając tą zasadę ugotuj najpierw ziemniaki, a na koniec dodaj pomidory i cytrynę, bo inaczej rzeczywiście będą twarde. Polecam podsmażyć ziemniaki razem z papryką, cebulą i czosnkiem - są smaczniejsze. Ja na koniec lubię dodać jeszcze zacierkę :) ryfka 2014-01-04 13:08:03.667 Pasta pseudo - makrelowa (wegańska) Dodałam (tak, jak Patrycccja) musztardę i olej lniany. Genialna! vanilla 2014-01-04 12:06:24.804 Budyń czekoladowy z awokado i bananów (Raw food, witariański) (wegańska & RAW) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sowa90 2014-01-03 23:38:28.152 Afrykańska zupa ziemniaczana (wegańska) czy w tej zupie ziemniaki nie są twarde? pytam, bo to nie nowość że w kwaśnym "środowisku" ziemniaki nie są w stanie ugotować się na miękko. A w zupie są pomidory i sok z cytryny... ~znikam 2014-01-03 20:26:30.402 Tofu-pasta o smaku wędzonej makreli :) (wegańska) Rewelacyjna pasta. Mięsa i ryb nie jem od lat i akurat za makrelą tęsknię ogromnie. Dzisiaj po raz pierwszy od momentu przejścia na dietę wege naprawdę dałam się "oszukać" :) Polecam wszystkim :) ~Małgorzata 2014-01-03 20:24:31.395 Ciasto bananowe (wegańska) ono tak wychodzi ludziom bez sody i bez proszku? nie robi się król zakalców? ~znikam 2014-01-03 20:16:11.848 Ciasto bananowe (wegańska) Dziś pierwszy raz zrobiłam to ciasto wg przepisu zamieszczonego powyżej, rzeczywiście pyszne!!! OlaS 2014-01-03 19:06:42.821 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |