7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Komentarze do przepisów

- od najnowszego do najstarszego -


   104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114    


Pierogi ruskie praktycznie bez wyrabiania - precyzyjne proporcje (lakto-wege)
Witam :-) Już raz robiłam ciasto według tego przepisu i naprawdę jest fantastyczne! Ciekaw tylko jestem czy dla "powolniaków" się nadaje... Chodzi mi o to, że już kiedyś korzystałam z innego ciasta bez jajek, z którego fajnie lepiło się pierogi ale do czasu. W którymś momencie ciasto zaczynało się robić coraz rzadsze, trudno się je odklejało od stolnicy i tak lepiło się do rąk, że nie dało się pierożków lepić.
z podanej tu ilości mąki pewnie lepi się w miarę szybko ale mnie kusi zrobienie za jednym zamachem pierogów z kilkoma farszami więc zastanawiam się nad zrobieniem ciasta z półtorej porcji.
Osobiście wolę zamrażać pierogi ugotowane. Później wyciągam wieczorem z zamrażalnika, a po powrocie z pracy tylko podgrzewam 3 minutki w mikrofali i gotowe.
Lidan 2014-01-05 19:09:21.409

Na niby pasta z ryby (wegańska)
Mieszane uczucia... Niby dobra, a jednak mogłaby być lepsza :) Zrobiłam z tofu Polsoi, które samo w sobie jest smaczne - gdyby tofu było słabsze, byłoby gorzej. Tak czy siak pasta jest zdecydowanie smaczniejsza, kiedy doprawiona tak jak puszka.pl/przepis/7755-tofu-pasta_o_smaku_wedzonej_makreli_.html
Ogólnie jednak do kanapek smaczna, zwł. pod warzywa czy ogórki kiszone, i wymaga jedynie drobnego rozrzedzenia, żeby łatwiej się rozsmarowywała :)
patrycccja 2014-01-05 18:09:54.853

Tagiatelle z sosem czosnkowo-brokułowym (lakto-wege)
Wypróbowałam z jogurtem naturalnym i majonezem. Dobre, ale ze śmietaną lepsze.
ryfka 2014-01-05 13:14:25.644

Ciasto drożdżowe orzechowo-owocowe (bananowe) bez wyrabiania (wegańska)
Piekłam w 180 st., a nie 200. Po 35 min. już było rumiane, ale na wszelki wypadek dotrzymałam do 45 min. (bez termoobiegu).
Ciacho wyszło bardzo dobre! :) Bardzo bananowo-aromatyczne (dałam b.dojrzałe, wręcz przejrzałe banany - do ciast takie są najlepsze), wilgotne, elastyczne. Świetne :)
Z orzechów dałam tylko włoskie (tak jak w puszka.pl/przepis/2447-razowiec_na_bananach_czyli_bananowe_ciasto_z_maki_razowej.html). Owoców suszonych jak dla mnie mogłoby nie być, ale z ich dodatkiem też dobre :)
patrycccja 2014-01-05 11:31:37.742

Kotlety jaglano - marchewkowe z curry (wegańska)
Dzięki martina.Zrobiłam i nie musiałam zagęszczać, zamiast otrębów dałam prażony słonecznik i sezam.Dla mnie brakowało jakiejś przyprawy. ale dobre. Można śmiało polecać dalej :) (a i bez panierki, a siemię dodałam zmielone)
RudyRydz 2014-01-04 19:59:40.884

Pasztet z soczewicy i warzyw ze słonecznikiem (wegańska)
Rewelacja!
LauraLi 2014-01-04 19:49:02.5

Pasztet z soczewicy i warzyw ze słonecznikiem (wegańska)
Aha, i seler zwykły, nie naciowy
~LauraLi 2014-01-04 19:38:17.035

Pasztet z soczewicy i warzyw ze słonecznikiem (wegańska)
Miazga normalnie! Trochę dałam mniej soczewicy (końcówka), proporcjonalnie odjęłam pozostałe składniki, natka pietruszki suszona. Pasztet nie rozpada się nawet na gorąco! :)
~LauraLi 2014-01-04 19:37:16.869

Ciasto drożdżowe orzechowo-owocowe (bananowe) bez wyrabiania (wegańska)
Poszło łatwiej niż sądziłam! Myślałam, że będzie to tradycyjne drożdżowe, które trzeba "dobrze wyrobić", czyli wyrabiać i wyrabiać, aż przestanie przyklejać się do dłoni, a później wyrabiać jeszcze trochę ;D Jednak żadnej siłowni przy jego przygotowaniu mieć nie będziemy ;) To ciasto przypomina to na chleb bez wyrabiania (*) - jest "lejące". Dlatego pozwoliłam sobie zrobić odpowiedni dopisek w nazwie przepisu.
No, to teraz czekam aż wyrośnie i się upiecze :)
(*) puszka.pl/przepis/3491-chleb-najprostszy_przepis-bez_wyrabiania_.html
patrycccja 2014-01-04 18:08:29.207

Tofu-pasta o smaku wędzonej makreli :) (wegańska)
Niesamowicie pyszna pasta. Nie wiem jak smakują ryby, ale ta pasta jest kapitalna!
~Mateusz 2014-01-04 17:23:50.038

Tofu-pasta o smaku wędzonej makreli :) (wegańska)
Składnikiem podkreślającym rybny smak jest siemię lniane. najlepiej je podprażyć na suchej patelni i po ostudzeniu rozdrobnić w moździerzu albo zmielić w młynku do kawy. dodać wedle uznania.
~mant 2014-01-04 16:24:43.136

Pikantny pasztet paprykowy (wegańska)
Witam, a w jakiej ilości dodajemy bulionu? Poz raz pierwszy będę robiła ten pasztet więc nie chciałabym zrobić czegoś źle. I jeszcze jedno. Jak już ugotuję wszystko i będzie faktycznie miękkie to co dalej? Przekładam do jakiegoś naczynia i schładzam, czy jemy na ciepło? Nie ma żadnej fotki więc potrzeba mi więcej informacji :) z góry dziękuję za pomoc.
~marzenqua 2014-01-04 16:14:00.459

Kotlety jaglano - marchewkowe z curry (wegańska)
Kaszka kukurydziana, błyskawiczne płatki ryżowe/gryczane (czasem są w marketach, np. kauflandzie) albo mąka kukurydziana też mogłyby się chyba sprawdzić w wersji bezglutenowej ;) Skrobię nieraz ciężko dostać, wiem, bo szukałam (wprawdzie znalazłam, ale dopiero w sklepie ze zdrową ż., musiałam przepłacić ;/.
martina 2014-01-04 14:50:38.663

Kotlety jaglano - marchewkowe z curry (wegańska)
hmm, siemię zmielone czy całe czy rozpuszczone w wodzie? Stawiam na to 1. I żeby było cezblutenowe użyję skrobii kukurydzianej, zaryzykuję...
RudyRydz 2014-01-04 14:36:34.236

Afrykańska zupa ziemniaczana (wegańska)
Przepis tego nie określa, ale znając tą zasadę ugotuj najpierw ziemniaki, a na koniec dodaj pomidory i cytrynę, bo inaczej rzeczywiście będą twarde. Polecam podsmażyć ziemniaki razem z papryką, cebulą i czosnkiem - są smaczniejsze. Ja na koniec lubię dodać jeszcze zacierkę :)
ryfka 2014-01-04 13:08:03.667

Pasta pseudo - makrelowa (wegańska)
Dodałam (tak, jak Patrycccja) musztardę i olej lniany. Genialna!
vanilla 2014-01-04 12:06:24.804

Budyń czekoladowy z awokado i bananów (Raw food, witariański) (wegańska & RAW)
Fantastyczny! Kremowy, idealnie słodki, mniam :) Zamiast wody dodałam mleka sojowego (i zdecydowanie mniej niż 3/4 szklanki), polecam podawać z kiwi!
Sowa90 2014-01-03 23:38:28.152

Afrykańska zupa ziemniaczana (wegańska)
czy w tej zupie ziemniaki nie są twarde? pytam, bo to nie nowość że w kwaśnym "środowisku" ziemniaki nie są w stanie ugotować się na miękko. A w zupie są pomidory i sok z cytryny...
~znikam 2014-01-03 20:26:30.402

Tofu-pasta o smaku wędzonej makreli :) (wegańska)
Rewelacyjna pasta. Mięsa i ryb nie jem od lat i akurat za makrelą tęsknię ogromnie. Dzisiaj po raz pierwszy od momentu przejścia na dietę wege naprawdę dałam się "oszukać" :) Polecam wszystkim :)
~Małgorzata 2014-01-03 20:24:31.395

Ciasto bananowe (wegańska)
ono tak wychodzi ludziom bez sody i bez proszku? nie robi się król zakalców?
~znikam 2014-01-03 20:16:11.848

Ciasto bananowe (wegańska)
Dziś pierwszy raz zrobiłam to ciasto wg przepisu zamieszczonego powyżej, rzeczywiście pyszne!!!
OlaS 2014-01-03 19:06:42.821

Ciasto czekoladowe - bez jajek! (wegańska)
Pyszne to ciasto, wychodzi mi za każdym razem, ostatnio zabrakło mi kakaa i zrobiłam bez, też pyszne :))
OlaS 2014-01-03 19:03:52.465

Aromatyczne pierniczki bezglutenowe (wegańska)
martina, no wiesz, jakby się zębów nie miało :) musisz cyckać by zmiękczyć :D Ok, postaram się nawet jutro zrobić tak jak piszesz, krócej i grubsze, ale nie chcę owsianej, bo u mnie nie mogę znaleźć płatków bezglutenowych. No, a a tych moich, to moczenie niewiele dało (w kawce), ale i tak wszystkie zniknęły :D Goście nawet na drogę sobie zabrali :D
RudyRydz 2014-01-03 18:43:41.434

Prażny syr tofu (smażony ser tofu) (wegańska)
zrobiłam z marynowanego tofu, skropiłam kilkunastoma kroplami sosu sojowego grzybowego, doprawiłam pieprzem, curry i ziołami prowansalskimi. Obtoczyłam w bułce tartej. Jakie to proste, szybkie i pyyyszne! :)
~Kasia 2014-01-03 17:32:03.088

Aromatyczne pierniczki bezglutenowe (wegańska)
RudyRydz,na czym polega to cyckanie ciastek? :D Jakoś nie mogę sobie wyobrazić :D A co do pierniczków, one miękkie nie są, ale jak zrobisz grubsze i będziesz piec krótko, a potem je zamkniesz w pudełku, to nie będą jak kamyry. Twarde można moczyć w gorącej kawie lub herbacie :D Ja piekłam 8 min, ale którąś partię nawet krócej. Spróbuj piec 5-6 min i zrób ciasteczka grubsze (0,5cm). Może się uda ;) Mąka owsiana moim zdaniem jest tu potrzebna, za to część gryczanej zastąpiłam jaglanką, jak w opisie.
martina 2014-01-03 16:26:38.961

   104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas