7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Komentarze do przepisów

- od najnowszego do najstarszego -


   216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226    


Hummus (wegańska)
Może to też kwestia wyobrażenia. Zawsze podejrzewałam, że ma smak sezamowy, ewentualnie neutralny.
Ciecierzyca była z puszki. Następnym razem zrobię ze świeżo ugotowaną i zobaczymy, albo zrobię mniejszą, jednorazową porcję:)
Dzięki ;)
~Kinga 2013-01-12 19:23:22.263

Napój diabolo - pomidorowo-ogórkowe orzeźwienie (wegańska & RAW)
fajny napój, faktycznie stawia na nogi, szczególnie na kacu ;). sok pomidorowy lubię, ale z tą wodą z ogórków jest przepyszny.
majczi 2013-01-12 15:02:32.631

Hummus (wegańska)
Co? Nigdy nie słyszałam o "kwaszeniu" hummusu. Poza tym nie powinien skwaśnieć w ciągu 1 dnia w lodówce... nigdy mi się tak nie zdarzyło. Może z ciecierzycą było coś nie tak? Kinga, może trzymałaś ugotowaną w lodówce przez kilka dni zanim zrobiłaś hummus? A może stała w cieple przez jakiś czas? Tak czy siak ja bym się nie zrażała, tylko spróbowała jeszcze raz uważając na świeżość ciecierzycy. Jeśli była z puszki to następnym razem kupiłabym innej firmy lub w innym miejscu.
patrycccja 2013-01-12 13:55:19.552

Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska)
niestety wyszedł zakalec
~marta 79 2013-01-12 12:16:47.284

Hummus (wegańska)
Sądzę, że hummus właśnie powinien być kwaśny a konkretnie właśnie skwaśnieć, jak nasze ogórki, czy kapusta. Dodawanie dużej ilości cytryny do hummusu nie poddawanemu procesowi kwaśnienia ma właśnie dawać ten efekt. Chyba ;)
MEDeah 2013-01-12 11:57:35.402

Hummus (wegańska)
Całkiem niezły (to mój pierwszy hummus, więc nie wiem jak powinien smakować):)
Sądziłam jednak, że wytrzyma trochę dłużej w lodówce, a tu już następnego dnia zrobił się kwaskowaty :(
Czy jest szansa, że to moja wina?
(zamiast tahini dałam odpowiednią ilość zemlonego sezamu i olej zamiast oliwy)
~Kinga 2013-01-12 01:08:40.54

Krzepa Rzepi (wegańska & RAW)
Haha, a mogłabym się założyć, że to marchewka - piękny kolorek :) Intrygujące, że aż tak pomarańczowe wyszło przy takich "bladych" składnikach.
patrycccja 2013-01-12 00:17:12.184

Krzepa Rzepi (wegańska & RAW)
Absolutnie nie! Żadnej marchewki! :) Zdjęcie zrobione od razu po przyrządzeniu z powyższego opisu. Myślę, że kwestia ustawień w aparacie - podłoga też jakby bardziej "marchewkowa" na zdjęciu. ;)
barianna 2013-01-11 22:00:10.455

Ryż z warzywami i kotletami sojowymi lub tofu w sosie curry (wegańska)
Wyszło przepyszne i bardzo aromatyczne :) zjadlam z plackami ziemniaczanymi
~Paula 2013-01-11 18:53:21.995

Kotlety z soczewicy, fasoli i ryżu (wegańska)
kotlety na wypasie! mi tez kilka z nich probowalo sie rozpadac. nastepnym razem dodam to jajko :)
~ola 2013-01-11 16:23:14.033

Baletki - ciasteczka z makiem i dżemem (wegańska)
Znalazłam ten przepis przypadkiem i postanowiłam upiec te ciasteczka na imprezę. Rozeszły się błyskawicznie i wszyscy goście, którzy zdążyli ich spróbować, byli nimi zachwyceni (dla spóźnialskich już nie starczyło)! Polecam więc podwojenie proporcji jeśli chcecie je upiec na przyjęcie ;)
Nurkan 2013-01-11 13:53:37.784

Kruche ciasteczka z makiem (wegańska)
A tak się zastanawiałam.. Ponieważ jestem wegetarianką, mam tendencję odwrotną - do wegańskich potraw dodaję czasem składniki, które wegańskie nie są. Lubię mieć wybór. Ciasteczka bardzo nam smakowały, dlatego chciałam poeksperymentować. Myslałam, że może istnieje jakas ogólna zasada doczycąca tłuszczów w wypiekach..
ryfka 2013-01-11 13:46:15.209

Warzywny bulion instant (wegańska)
mtymczak, w przepisie nie ma nic o gotowaniu, więc surowe. Luna7 potwierdziła to w starszych komentarzach :)
patrycccja 2013-01-11 11:04:36.001

Krzepa Rzepi (wegańska & RAW)
Ewidentnie z marchewki :) Barianna zapomniała o niej wspomnieć w przepisie albo tylko czasem ją dodaje...
patrycccja 2013-01-11 11:01:41.623

Warzywny bulion instant (wegańska)
mam pytanie, czy warzywa miksuje i zasalam na surowo, czy wpierw potrzeba jakiejś obróbki termicznej??? Bardzo p4kosze o o pomoc, chciałem dzisiaj zrobić ale stoję w martwym punkcie.
mtymczak 2013-01-11 09:10:34.097

Krzepa Rzepi (wegańska & RAW)
a z czego ten kolorek?
~Iwona 2013-01-10 20:28:05.914

Zapiekanka ziemniaczana z marchwią i porem w mleku (wegańska)
Robię właśnie, zobaczymy...
~zania86 2013-01-10 16:09:56.926

Dyniowe prażuchy - szybkie kluski kładzione na talerz (wegańska)
A mi się wydaje, że wbrew przepisowi jednak nie jest wszystko jedno jakiej dyni się użyje. Ta najzwyklejsza, pomarańczowa, zawiera dużo wody. Hokkaido zdecydowanie mniej, a piżmowa chyba najmniej. Jeśli przy robieniu musu jabłkowo-dyniowego to ma znaczenie, to przy prażuchach tym bardziej. Tak myślę.
patrycccja 2013-01-10 12:47:33.427

Kruche ciasteczka z makiem (wegańska)
Margaryna i masło zastygają w temp.pokojowej, a olej nie. Poza tym masło zawiera wodę (nawet do 20% w zal. od rodzaju), a olej to 100% tłuszcz. Czasem ma to znaczenie dla konsystencji ciasta i nie zawsze można tak wprost zastąpić margarynę olejem. Co do zastępowania oleju margaryną to już zupełnie nie wiem :o Ryfka, kompletnie mnie zaskoczyłaś ;) Po co tak?
patrycccja 2013-01-10 12:09:27.742

Włoszczyzna - pasta warzywna do pieczywa (wegańska)
Bardzo dobre :) Bardziej niż z pastą drożdżową kojarzy mi się z sosem greckim właśnie: puszka.pl/przepis/2933-sos_grecki_czyli_ryba_po_grecku_bez_ryby_ktora_sobie_w_spokoju_plywa_.html No i jako jarzynka do obiadu sprawdza się oczywiście świetnie :)
Wykorzystałam warzywa z gotowania zupy - starłam je na tarce, pora pokroiłam, wszystko dodałam do uduszonej już cebuli. Pominęłam mąkę, po grzyba tu ona.
patrycccja 2013-01-10 12:02:27.396

Pasta marchewkowa lub brokułowa ze słonecznika na oko (wegańska)
Zacne. Robiłam wersję z marchewką - na 2 garstki słonecznika dałam 1 średnią "pozupną" marchew, zmieliłam razem dodając sporo wody, doprawiłam kilkoma szczyptami mielonego imbiru. Bardzo lubię połączenie marchewki z imbirem i solą - jak w tej zupie: puszka.pl/przepis/5404-zupa_marchewkowa_z_imbirem_i_mlekiem_kokosowym-delicje_.html, delicje! :)
patrycccja 2013-01-10 11:55:38.89

Zupa ziemniaczana z kapustą włoską (wegańska)
Pyyycha! Hit sezonu - zupełnie się tego nie spodziewałam :) Gotowałam 2 razy pod rząd mimo, że za każdym razem robiłam zupę na 2 dni, czyli poniższe proporcje razy 8-10 ;D Myślę jednak, ze oprócz gałki sekretem sukcesu jest domowy bulion (*) - bez niego nie byłoby tak wspaniałego, pełnego smaku i aromatu. Ale kto wie, może na kostce też wyjdzie. Kto bardzo lubi ziemniaki powinien ich dać więcej. Dla mnie proporcje z przepisu są idealne, ale pominęłam wodę. Na 500g kapusty dałam 2-3 łyżeczki soli i ponad 1/2 startej gałki. Odrobina imbiru w proszku też pasuje.
(*) puszka.pl/przepis/6165-domowy_bulion_krok_po_kroku-sekret_smaku_twoich_zup.html
patrycccja 2013-01-10 11:46:27.891

Kruche ciasteczka z makiem (wegańska)
A z tłuszczem nie działa to tak, że po prostu ma być go tyle i tyle w nieważne-jakiej formie?
~dananas 2013-01-10 09:17:45.303

Burgery z buraków (wegańska)
Dziś je zrobiłam, ale, że jestem bezglutenowa, to z bułką tartą bezglutenową. Dodałam też 2 łyżki zmielonych nasion ostropestu. Są przepyszne.
Euphoria 2013-01-09 22:57:27.518

Cukinia duszona z papryką i wędzonym tofu (wegańska)
Jak dla mnie przepyszne! Fajnego smaczku dodaje wędzone tofu. Ja spałaszowałam same, bez żadnego ryżu, makaronu czy ziemniaków.
lagatta 2013-01-09 21:48:11.361

   216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas