
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -![]() Kinga, tak na prawdę zależy od ciebie jak doprawisz hummus :) Ja uwielbiam sezam i dodaję więcej tahini - jak w przepisie lub więcej. Zauważyłam jednak, że część osób, które je hummus po raz pierwszy, woli łagodniejszą wersję - dlatego mając takich gości dodaję tylko 1 łyżkę. To samo z innymi rzeczami - ostatnio robię wersję super light czyli 1 łyżka oliwy i 1 soku z cytryny + woda. Soli też mniej, bo ostatnio tak mi się smak zmienił. Doprawiaj więc pod siebie! :) Co do ciecierzycy to polecam firmy Metelliana - duuużo tańsza niż Bonduelle, a bardzo dobra i nigdy nie trafiłam jakiejś lewej. patrycccja 2013-01-13 11:31:41.814 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ElaM 2013-01-12 22:48:00.255 Pasta z groszku konserwowego z czosnkiem (wegańska) Proponuje dodac suszonej miety :-) ~ANNA 2013-01-12 22:47:15.704 Pasta słonecznikowa (wegańska) Zrobiłam z ziołową przyprawą do masła Kotanyi, wyszło smaczne :) W jej skład wchodzą: sól jodowana, cebula, pieprz, czosnek, gorczyca, pietruszka, cytryna w proszku, szczypiorek, lubczyk, koper, mieszanka warzywno-ziołowa (pietruszka, szczypiorek, papryka, por, cebula, liście selera, pasternak, koper, marchew, lubczyk). ~Kinga 2013-01-12 20:55:28.269 Hummus (wegańska) Może to też kwestia wyobrażenia. Zawsze podejrzewałam, że ma smak sezamowy, ewentualnie neutralny. Ciecierzyca była z puszki. Następnym razem zrobię ze świeżo ugotowaną i zobaczymy, albo zrobię mniejszą, jednorazową porcję:) Dzięki ;) ~Kinga 2013-01-12 19:23:22.263 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() majczi 2013-01-12 15:02:32.631 ![]() Co? Nigdy nie słyszałam o "kwaszeniu" hummusu. Poza tym nie powinien skwaśnieć w ciągu 1 dnia w lodówce... nigdy mi się tak nie zdarzyło. Może z ciecierzycą było coś nie tak? Kinga, może trzymałaś ugotowaną w lodówce przez kilka dni zanim zrobiłaś hummus? A może stała w cieple przez jakiś czas? Tak czy siak ja bym się nie zrażała, tylko spróbowała jeszcze raz uważając na świeżość ciecierzycy. Jeśli była z puszki to następnym razem kupiłabym innej firmy lub w innym miejscu. patrycccja 2013-01-12 13:55:19.552 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) niestety wyszedł zakalec ~marta 79 2013-01-12 12:16:47.284 ![]() Sądzę, że hummus właśnie powinien być kwaśny a konkretnie właśnie skwaśnieć, jak nasze ogórki, czy kapusta. Dodawanie dużej ilości cytryny do hummusu nie poddawanemu procesowi kwaśnienia ma właśnie dawać ten efekt. Chyba ;) MEDeah 2013-01-12 11:57:35.402 Hummus (wegańska) Całkiem niezły (to mój pierwszy hummus, więc nie wiem jak powinien smakować):) Sądziłam jednak, że wytrzyma trochę dłużej w lodówce, a tu już następnego dnia zrobił się kwaskowaty :( Czy jest szansa, że to moja wina? (zamiast tahini dałam odpowiednią ilość zemlonego sezamu i olej zamiast oliwy) ~Kinga 2013-01-12 01:08:40.54 ![]() Haha, a mogłabym się założyć, że to marchewka - piękny kolorek :) Intrygujące, że aż tak pomarańczowe wyszło przy takich "bladych" składnikach. patrycccja 2013-01-12 00:17:12.184 ![]() Absolutnie nie! Żadnej marchewki! :) Zdjęcie zrobione od razu po przyrządzeniu z powyższego opisu. Myślę, że kwestia ustawień w aparacie - podłoga też jakby bardziej "marchewkowa" na zdjęciu. ;) barianna 2013-01-11 22:00:10.455 Ryż z warzywami i kotletami sojowymi lub tofu w sosie curry (wegańska) Wyszło przepyszne i bardzo aromatyczne :) zjadlam z plackami ziemniaczanymi ~Paula 2013-01-11 18:53:21.995 Kotlety z soczewicy, fasoli i ryżu (wegańska) kotlety na wypasie! mi tez kilka z nich probowalo sie rozpadac. nastepnym razem dodam to jajko :) ~ola 2013-01-11 16:23:14.033 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nurkan 2013-01-11 13:53:37.784 ![]() A tak się zastanawiałam.. Ponieważ jestem wegetarianką, mam tendencję odwrotną - do wegańskich potraw dodaję czasem składniki, które wegańskie nie są. Lubię mieć wybór. Ciasteczka bardzo nam smakowały, dlatego chciałam poeksperymentować. Myslałam, że może istnieje jakas ogólna zasada doczycąca tłuszczów w wypiekach.. ryfka 2013-01-11 13:46:15.209 ![]() mtymczak, w przepisie nie ma nic o gotowaniu, więc surowe. Luna7 potwierdziła to w starszych komentarzach :) patrycccja 2013-01-11 11:04:36.001 ![]() Ewidentnie z marchewki :) Barianna zapomniała o niej wspomnieć w przepisie albo tylko czasem ją dodaje... patrycccja 2013-01-11 11:01:41.623 Warzywny bulion instant (wegańska) mam pytanie, czy warzywa miksuje i zasalam na surowo, czy wpierw potrzeba jakiejś obróbki termicznej??? Bardzo p4kosze o o pomoc, chciałem dzisiaj zrobić ale stoję w martwym punkcie. mtymczak 2013-01-11 09:10:34.097 Krzepa Rzepi (wegańska & RAW) a z czego ten kolorek? ~Iwona 2013-01-10 20:28:05.914 Zapiekanka ziemniaczana z marchwią i porem w mleku (wegańska) Robię właśnie, zobaczymy... ~zania86 2013-01-10 16:09:56.926 ![]() A mi się wydaje, że wbrew przepisowi jednak nie jest wszystko jedno jakiej dyni się użyje. Ta najzwyklejsza, pomarańczowa, zawiera dużo wody. Hokkaido zdecydowanie mniej, a piżmowa chyba najmniej. Jeśli przy robieniu musu jabłkowo-dyniowego to ma znaczenie, to przy prażuchach tym bardziej. Tak myślę. patrycccja 2013-01-10 12:47:33.427 ![]() Margaryna i masło zastygają w temp.pokojowej, a olej nie. Poza tym masło zawiera wodę (nawet do 20% w zal. od rodzaju), a olej to 100% tłuszcz. Czasem ma to znaczenie dla konsystencji ciasta i nie zawsze można tak wprost zastąpić margarynę olejem. Co do zastępowania oleju margaryną to już zupełnie nie wiem :o Ryfka, kompletnie mnie zaskoczyłaś ;) Po co tak? patrycccja 2013-01-10 12:09:27.742 ![]() Bardzo dobre :) Bardziej niż z pastą drożdżową kojarzy mi się z sosem greckim właśnie: puszka.pl/przepis/2933-sos_grecki_czyli_ryba_po_grecku_bez_ryby_ktora_sobie_w_spokoju_plywa_.html No i jako jarzynka do obiadu sprawdza się oczywiście świetnie :) Wykorzystałam warzywa z gotowania zupy - starłam je na tarce, pora pokroiłam, wszystko dodałam do uduszonej już cebuli. Pominęłam mąkę, po grzyba tu ona. patrycccja 2013-01-10 12:02:27.396 ![]() Zacne. Robiłam wersję z marchewką - na 2 garstki słonecznika dałam 1 średnią "pozupną" marchew, zmieliłam razem dodając sporo wody, doprawiłam kilkoma szczyptami mielonego imbiru. Bardzo lubię połączenie marchewki z imbirem i solą - jak w tej zupie: puszka.pl/przepis/5404-zupa_marchewkowa_z_imbirem_i_mlekiem_kokosowym-delicje_.html, delicje! :) patrycccja 2013-01-10 11:55:38.89 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |