7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Hummus (wegańska) Może to też kwestia wyobrażenia. Zawsze podejrzewałam, że ma smak sezamowy, ewentualnie neutralny. Ciecierzyca była z puszki. Następnym razem zrobię ze świeżo ugotowaną i zobaczymy, albo zrobię mniejszą, jednorazową porcję:) Dzięki ;) ~Kinga 2013-01-12 19:23:22.263 Napój diabolo - pomidorowo-ogórkowe orzeźwienie (wegańska & RAW) fajny napój, faktycznie stawia na nogi, szczególnie na kacu ;). sok pomidorowy lubię, ale z tą wodą z ogórków jest przepyszny. majczi 2013-01-12 15:02:32.631 Hummus (wegańska) Co? Nigdy nie słyszałam o "kwaszeniu" hummusu. Poza tym nie powinien skwaśnieć w ciągu 1 dnia w lodówce... nigdy mi się tak nie zdarzyło. Może z ciecierzycą było coś nie tak? Kinga, może trzymałaś ugotowaną w lodówce przez kilka dni zanim zrobiłaś hummus? A może stała w cieple przez jakiś czas? Tak czy siak ja bym się nie zrażała, tylko spróbowała jeszcze raz uważając na świeżość ciecierzycy. Jeśli była z puszki to następnym razem kupiłabym innej firmy lub w innym miejscu. patrycccja 2013-01-12 13:55:19.552 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) niestety wyszedł zakalec ~marta 79 2013-01-12 12:16:47.284 Hummus (wegańska) Sądzę, że hummus właśnie powinien być kwaśny a konkretnie właśnie skwaśnieć, jak nasze ogórki, czy kapusta. Dodawanie dużej ilości cytryny do hummusu nie poddawanemu procesowi kwaśnienia ma właśnie dawać ten efekt. Chyba ;) MEDeah 2013-01-12 11:57:35.402 Hummus (wegańska) Całkiem niezły (to mój pierwszy hummus, więc nie wiem jak powinien smakować):) Sądziłam jednak, że wytrzyma trochę dłużej w lodówce, a tu już następnego dnia zrobił się kwaskowaty :( Czy jest szansa, że to moja wina? (zamiast tahini dałam odpowiednią ilość zemlonego sezamu i olej zamiast oliwy) ~Kinga 2013-01-12 01:08:40.54 Krzepa Rzepi (wegańska & RAW) Haha, a mogłabym się założyć, że to marchewka - piękny kolorek :) Intrygujące, że aż tak pomarańczowe wyszło przy takich "bladych" składnikach. patrycccja 2013-01-12 00:17:12.184 Krzepa Rzepi (wegańska & RAW) Absolutnie nie! Żadnej marchewki! :) Zdjęcie zrobione od razu po przyrządzeniu z powyższego opisu. Myślę, że kwestia ustawień w aparacie - podłoga też jakby bardziej "marchewkowa" na zdjęciu. ;) barianna 2013-01-11 22:00:10.455 Ryż z warzywami i kotletami sojowymi lub tofu w sosie curry (wegańska) Wyszło przepyszne i bardzo aromatyczne :) zjadlam z plackami ziemniaczanymi ~Paula 2013-01-11 18:53:21.995 Kotlety z soczewicy, fasoli i ryżu (wegańska) kotlety na wypasie! mi tez kilka z nich probowalo sie rozpadac. nastepnym razem dodam to jajko :) ~ola 2013-01-11 16:23:14.033 Baletki - ciasteczka z makiem i dżemem (wegańska) Znalazłam ten przepis przypadkiem i postanowiłam upiec te ciasteczka na imprezę. Rozeszły się błyskawicznie i wszyscy goście, którzy zdążyli ich spróbować, byli nimi zachwyceni (dla spóźnialskich już nie starczyło)! Polecam więc podwojenie proporcji jeśli chcecie je upiec na przyjęcie ;) Nurkan 2013-01-11 13:53:37.784 Kruche ciasteczka z makiem (wegańska) A tak się zastanawiałam.. Ponieważ jestem wegetarianką, mam tendencję odwrotną - do wegańskich potraw dodaję czasem składniki, które wegańskie nie są. Lubię mieć wybór. Ciasteczka bardzo nam smakowały, dlatego chciałam poeksperymentować. Myslałam, że może istnieje jakas ogólna zasada doczycąca tłuszczów w wypiekach.. ryfka 2013-01-11 13:46:15.209 Warzywny bulion instant (wegańska) mtymczak, w przepisie nie ma nic o gotowaniu, więc surowe. Luna7 potwierdziła to w starszych komentarzach :) patrycccja 2013-01-11 11:04:36.001 Krzepa Rzepi (wegańska & RAW) Ewidentnie z marchewki :) Barianna zapomniała o niej wspomnieć w przepisie albo tylko czasem ją dodaje... patrycccja 2013-01-11 11:01:41.623 Warzywny bulion instant (wegańska) mam pytanie, czy warzywa miksuje i zasalam na surowo, czy wpierw potrzeba jakiejś obróbki termicznej??? Bardzo p4kosze o o pomoc, chciałem dzisiaj zrobić ale stoję w martwym punkcie. mtymczak 2013-01-11 09:10:34.097 Krzepa Rzepi (wegańska & RAW) a z czego ten kolorek? ~Iwona 2013-01-10 20:28:05.914 Zapiekanka ziemniaczana z marchwią i porem w mleku (wegańska) Robię właśnie, zobaczymy... ~zania86 2013-01-10 16:09:56.926 Dyniowe prażuchy - szybkie kluski kładzione na talerz (wegańska) A mi się wydaje, że wbrew przepisowi jednak nie jest wszystko jedno jakiej dyni się użyje. Ta najzwyklejsza, pomarańczowa, zawiera dużo wody. Hokkaido zdecydowanie mniej, a piżmowa chyba najmniej. Jeśli przy robieniu musu jabłkowo-dyniowego to ma znaczenie, to przy prażuchach tym bardziej. Tak myślę. patrycccja 2013-01-10 12:47:33.427 Kruche ciasteczka z makiem (wegańska) Margaryna i masło zastygają w temp.pokojowej, a olej nie. Poza tym masło zawiera wodę (nawet do 20% w zal. od rodzaju), a olej to 100% tłuszcz. Czasem ma to znaczenie dla konsystencji ciasta i nie zawsze można tak wprost zastąpić margarynę olejem. Co do zastępowania oleju margaryną to już zupełnie nie wiem :o Ryfka, kompletnie mnie zaskoczyłaś ;) Po co tak? patrycccja 2013-01-10 12:09:27.742 Włoszczyzna - pasta warzywna do pieczywa (wegańska) Bardzo dobre :) Bardziej niż z pastą drożdżową kojarzy mi się z sosem greckim właśnie: puszka.pl/przepis/2933-sos_grecki_czyli_ryba_po_grecku_bez_ryby_ktora_sobie_w_spokoju_plywa_.html No i jako jarzynka do obiadu sprawdza się oczywiście świetnie :) Wykorzystałam warzywa z gotowania zupy - starłam je na tarce, pora pokroiłam, wszystko dodałam do uduszonej już cebuli. Pominęłam mąkę, po grzyba tu ona. patrycccja 2013-01-10 12:02:27.396 Pasta marchewkowa lub brokułowa ze słonecznika na oko (wegańska) Zacne. Robiłam wersję z marchewką - na 2 garstki słonecznika dałam 1 średnią "pozupną" marchew, zmieliłam razem dodając sporo wody, doprawiłam kilkoma szczyptami mielonego imbiru. Bardzo lubię połączenie marchewki z imbirem i solą - jak w tej zupie: puszka.pl/przepis/5404-zupa_marchewkowa_z_imbirem_i_mlekiem_kokosowym-delicje_.html, delicje! :) patrycccja 2013-01-10 11:55:38.89 Zupa ziemniaczana z kapustą włoską (wegańska) Pyyycha! Hit sezonu - zupełnie się tego nie spodziewałam :) Gotowałam 2 razy pod rząd mimo, że za każdym razem robiłam zupę na 2 dni, czyli poniższe proporcje razy 8-10 ;D Myślę jednak, ze oprócz gałki sekretem sukcesu jest domowy bulion (*) - bez niego nie byłoby tak wspaniałego, pełnego smaku i aromatu. Ale kto wie, może na kostce też wyjdzie. Kto bardzo lubi ziemniaki powinien ich dać więcej. Dla mnie proporcje z przepisu są idealne, ale pominęłam wodę. Na 500g kapusty dałam 2-3 łyżeczki soli i ponad 1/2 startej gałki. Odrobina imbiru w proszku też pasuje. (*) puszka.pl/przepis/6165-domowy_bulion_krok_po_kroku-sekret_smaku_twoich_zup.html patrycccja 2013-01-10 11:46:27.891 Kruche ciasteczka z makiem (wegańska) A z tłuszczem nie działa to tak, że po prostu ma być go tyle i tyle w nieważne-jakiej formie? ~dananas 2013-01-10 09:17:45.303 Burgery z buraków (wegańska) Dziś je zrobiłam, ale, że jestem bezglutenowa, to z bułką tartą bezglutenową. Dodałam też 2 łyżki zmielonych nasion ostropestu. Są przepyszne. Euphoria 2013-01-09 22:57:27.518 Cukinia duszona z papryką i wędzonym tofu (wegańska) Jak dla mnie przepyszne! Fajnego smaczku dodaje wędzone tofu. Ja spałaszowałam same, bez żadnego ryżu, makaronu czy ziemniaków. lagatta 2013-01-09 21:48:11.361 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |