7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Komentarze do przepisów

- od najnowszego do najstarszego -


   572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582    


Zapiekanka farmerska - ziemniaki, bakłażan & pieczarki (lakto-wege)
Pychotka, zrobiliśmy i zarówno nam jak i zaproszonemu na kolędę księdzu aż się uszy trzęsły :)
Nasze modyfikacje (chyba dobre) to:
- pokroiliśmy surowe ziemniaki na plasterki i ugotowaliśmy na parze
- zamiast bakłażana użyliśmy cukinii

Gorąco polecamy!
~Bartek&Kinia 2010-01-07 22:21:36.877

Czerwony gulasz pieczarkowy (wegańska)
Naprawdę przyzwoite. Nie jakieś tam wybitne, ale naprawdę smaczne. Mi bardzo pasowało z kaszą jęczmienną i surówką z sałaty lodowej z winegretem. Trafione połączenie :)
patrycccja 2010-01-07 19:07:29.648

Barszcz czysty (wegańska)
Tak, pół główki czosnku, dlatego tak dużo, bo kroi się go w plasterki i potem wyławia, ma dodać ostrości. Myślę, że taka ilość podanych składników będzie gdzieś na 3-4 litry wody.
ryfka 2010-01-07 17:25:05.483

Adżika (przepis od Niny z Moskwy) (wegańska)
Kiedy był jeszcze sezon na pomidory zrobiłam drugą partię, tzw. "partię 3/4" bo dodałam tylko 3/4 z podanej ilości czosnku, soli i cukru. Wyszła łagodniejsza i smakowała również tym z delikatniejszym podniebieniem :) Chociaż może być bardziej podatna na psucie, jeśli dłużej postoi otwarta. Z drugiej strony po paru miesiącach również wersja z oryginalnymi proporcjami zrobiła się łagodniejsza. Wersję 3/4 warto więc robić do bieżącego spożycia, a na zimę zwykłą.
Generalnie bardzo polecam - wszyscy, którzy próbowali, zachwalają :)
patrycccja 2010-01-07 15:08:43.524

Buraczki z gorczycą i wiórkami kokosowymi (wegańska)
pyszny przepis, robię już drugi raz!!
~nat 2010-01-07 15:02:02.136

Barszcz czysty (wegańska)
pół główki czosnku czy pół ząbka czosnku? I ile mniej więcej wody należy dodać?
~x 2010-01-07 14:56:53.141

Smażone cebulowe krążki curry (wegańska)
Czy te krążki podaje się na zimno??
magi104 2010-01-07 09:22:04.42

Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska)
wielkie dzięki za przepis chlebek był przepyszny:)
w moim wykonaniu z dużą ilością maku i drugi startego sera mniami;))
~etienet 2010-01-07 01:03:37.13

Chappati (Czapati) (wegańska)
Powiem szczerze, że mam wątpliwości co do tego przepisu. Nie wyobrażam sobie opiekania chapati na teflonie, poza tym atta to nie dokładnie nasza mąka razowa...
Chapati nie powinny być chrupkie i twarde, to nie podpłomyki. Muszą nadmymać się podczas "smażenia" i być łatwe do zwijania.
~nessie 2010-01-06 23:43:52.488

Domatene Supa - pomidorowa z kluskami z mąki i kuskusu (lakto-ovo-wege)
no, ok dzieki :)
~nina 2010-01-06 19:46:39.72

Kalafior w rytmie salsy (wegańska)
nie przypadło mi do gustu... Pomidorowy kalafior dużo lepszy jest w tym wydaniu: puszka.pl/przepis/4115-kalafior_w_sosie_aurora.html
ryfka 2010-01-06 19:24:42.333

Bigos bez kapusty (pieczarkowo-marchwiowy z ogórkami kiszonymi) (wegańska)
Wow, to jest... genialne! Widziałam na wegedzieciaku, że sporo ludzi chwaliło, ale i tak nie spodziewałam się takich pyszności :) Tym bardziej ze połączenie składników jest dosyć... oryginalne. A tu niespodzianka! Kwaśny smak ogórków genialnie łączy się ze słodyczą marchewki i cebuli oraz z aromatem pieczarek.

Nie ścierałam warzyw na tarce, bo chciałam mieć konkretniejszą konsystencję. Cebule po przekrojeniu posiekałam w cienkie paski, resztę w plasterki, przy czym marchewkę dość cienko (a i tak na patelnię trafiła jako pierwsza). Same przygotowania zajęły mi ok. pół godz., bo warzyw jest jednak dużo, ale zdecydowanie było warto :D Do tego 2 kopiaste łyżeczki koncentratu, sól, pieprz i palce lizać! :)
patrycccja 2010-01-06 16:17:33.508

Makaron z pieczarkami, groszkiem i papryką zapiekany pod serem (lakto-wege)
A JAKI MAKARON
~WIKI 2010-01-06 15:08:45.783

Naleśniki pszenno-gryczano-cynamonowe (wegańska)
baaardzo mi smakowały : ) polecam!
daffnia 2010-01-06 15:06:14.076

Zupa krem z marchwi i ziemniaków (lakto-wege)
Właśnie ugotowałam, niesamowite!!! Ja jeszcze dodałam cebulę podsmażoną na maśle. Dzięki za przepis!
~Martucha 2010-01-06 14:33:04.083

Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska)
Kolejna moja modyfikacja: poza esencją migdałową zamiast całej szklanki cukru dałam 1/3 szklanki cukru, 1/3 szklanki mielonych migdałów i 1/3 szklanki zarodków pszennych. Podoba mi się to, jak z tym ciastem można eksperymentować :P
ryfka 2010-01-06 12:21:02.028

Domatene Supa - pomidorowa z kluskami z mąki i kuskusu (lakto-ovo-wege)
Szczerze mówiąc nie mam pojęcia, rzadko zastanawiam się nad kalorycznością potraw, które jadam...
Na pewno nie należy do dań dietetycznych, ale - jak to zupa - pewnie bombą kaloryczną też nie jest. Nie umiem ci konkretniej odpowiedzieć na to pytanie :)
ryfka 2010-01-06 12:15:24.394

Domatene Supa - pomidorowa z kluskami z mąki i kuskusu (lakto-ovo-wege)
jak myslisz ryfka? bardzo tuczace jest to danie? mysle o tluszczu i weglowodanach...
~ninka 2010-01-06 10:49:47.39

Małe tarty (tartaletki) z naturalnym jogurtem sojowym i jagodami (wegańska)
maxi, troszke wyplywa dlatego lepiej uzyc gestego jogurtu. ja dalam mrozone jagody poniewaz tutaj swieze sa za drogie, a mrozone mozna uzywac nawet w zimie. mozesz uzyc swiezych jezeli masz pod reka.
vegAnka007 2010-01-06 09:55:19.382

Makaron spaghetti z ziołami (lakto-wege)
Bardzo dobre, jednak bardziej smakuje mi to minimalistyczne spaghetti: puszka.pl/przepis/3207-spaghetti_z_czosnkiem_i_chilli.html
ryfka 2010-01-05 20:32:20.881

Shepherd's pie (zapiekanka pasterza) (wegańska)
Przepyszna zapiekanka. Rodzinka zajadała ze smakiem. Polecam! :)
kasioslaw 2010-01-05 16:16:25.754

Barszcz "purpura kardynalska" (czysty, z jabłkiem) (wegańska)
Trochę dziwne te ilości według mnie, ale potraktowałam ten przepis jako inspirację i zaryzykowałam go na Wigilię: mój mąż jest wielbicielem barszczu kiszonego, jaki dotychczas robiłam, ale ten wyszedł mi taki, że ... niedługo będę musiała zrobić znowu, bo ślubny chyba się nim nie najadł ;)
magi104 2010-01-05 09:11:31.58

Domatene Supa - pomidorowa z kluskami z mąki i kuskusu (lakto-ovo-wege)
Muszę dodać, że przed wrzuceniem kluseczek zupa powinna się gotować, bo inaczej kluski się rozpadną; więc trzeba podkręcić gaz i czekać, aż zupa zacznie bulgotać :P
ryfka 2010-01-05 09:10:58.527

Krupnik (wegańska)
Przepyszna! Usłyszałam nawet opinię, że to najsmaczniejsza zupa jaką do tej pory zrobiłam. :D Smakuje zupełnie (a przynajmniej dla mnie) jak tradycyjny krupnik. Wszyscy się tak zajadaliśmy, że aż zapomniałam zrobić zdjęcie! (;
Greeney 2010-01-05 01:08:08.613

Soczewica z warzywami (włoszczyzną) (wegańska)
Super dobry obiad. Co prawda użyłam mrożonej włoszczyzny w paski, ale i tak dało radę. Proponuję dodać jako przyprawy majeranku- pasuje idealnie.
ankaopolanka 2010-01-04 21:50:47.775

   572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas