puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Nowości
-
Makowiec bez pieczenia
Idealny wegański, bezglutenowy makowiec bez pieczenia. Prawdziwa bomba odżywcza, z mnóstwem białka i wapnia. Idealny na Wigilię i święta ze sceptykami kuchni wegańskiej.
-
Tęczowy pasztet "bez strat" (z pozupnej włoszczyzny)
Pyszny, a do tego jaki efektowny! :) Świetny sposób, żeby zużyć włoszczyznę po gotowaniu bulionu, nadmiarowe buraczki z barszczu i wiele innych resztek, zwł. warzyw i strączkowców :) Niech was nie zmyli długość przepisu - to przez te wszystkie kolory i przyprawy. Przepis jest bardzo łatwy :)
-
-
Cynamonowe ciastka
autor: Malve
dieta: wegańska
Mocno cynamonowe ciasteczka. Chrupiące i aromatyczne, szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu :)
-
Wegańskie ciastka z żurawiną i kokosem
autor: Malve
dieta: wegańska
Chrupiące wegańskie ciasteczka z wiórkami kokosowymi, żurawiną i aromatyczną pomarańczą.
-
Paluchy ziemniaczano-kapuściane ze słonecznikiem
Świetne z domowym barszczykiem w Wigilię i nie tylko;) Można zabrać je do pracy bądź w podróż, nie rozwalają się.
-
-
Kasza manno-owsiana
autor: Avalo
dieta: wegańska
Ekspresowe śniadanie lub przekąska, połączenie kaszy manny i owsianki.
-
Makowy budyń jaglany (śniadaniowy)
autor: ~Panak
dieta: wegańska
Taki krem można wykorzystać jako element deserów, jako krem do ciast, tart czy tortów. Na bazie kaszy jaglanej można wymyślać ulubione kompozycje smakowe. Wystarczy zblendować kaszę jaglaną z ulubionymi owocami, bakaliami itp. by stworzyć swoją ulubioną kombinację. Eksperymenty czas zacząć!
-
Lukier królewski "na budyniu" (bez białka i żelatyny)
Naszym sekretnym składnikiem jest skrobia - bardzo mocno zagęszcza, nadaje całości kleistości, elastyczności, ale też utrzymuje wilgotność. W lukrze do dekorowania pierniczków zastąpi nam ubite białko jajka. Nie ma idealnie takich samych właściwości, ale taki lukier doskonale nadaje się do wykonywania precyzyjnych zdobień :) Nie rozlewa się i nie wysycha tak szybko, jak zwykły lukier. Można nim wykonać niezłe cacka :D
-
Spaghetti z cukinii z pesto bazyliowym (RAW)
Świetne spaghetti. Bez gotowania. Szkoda, że wcześniej go nie odkryłam :) Słodkawy smak cukinii świetnie komponuje się z dość mocnym, słonym smakiem pesto. Do przygotowania tego dania nie potrzebujemy żadnego spiralizera ani innego drogiego sprzętu. Wystarczy tarka julienne lub obieraczka julienne - jak poprzeczna obieraczka do warzyw, ale z dodatkowymi ząbkami do krojenia na cienkie paski. To poręczna rzecz, a nieduży wydatek :)
-
Zakwas na barszcz wg. dziadka Jurka z Krakowa
Oto przepis spisany dla nas przez dziadka Jurka. Słynie on z tego barszczu w całej rodzinie :) Jego sekretem jest chrzan. Nie tylko nadaje aromat, ale przede wszystkim zapobiega psuciu, pleśnieniu. Zalanie gorącą wodą przyspiesza z kolei kiszenie - tak samo jak w ogórkach kiszonych. Chleba nie dodajemy, bo dostanie teraz prawdziwego, żytniego chleba na zakwasie, bez dodatku drożdży itp., graniczy z cudem. Na szczęście chleb nie jest konieczny.
-
BIGOS KRÓLEWSKI (na Wigilię i nie tylko)
Smakuje nie tylko w Wigilię. Przygotowanie go nie jest pracochłonne, ale wymaga czasu. Najwięcej uwagi trzeba mu poświęcić 1-go dnia, kiedy to przygotowuje się wszystkie składniki, potem praktycznie robi się sam. Z bigosem jak z powidłami, im dłużej gotowany, tym lepszy, dlatego z każdym podgrzaniem jest smaczniejszy ;)
-
Ciasteczka gryczano-jaglane wg. kuchni pięciu przemian
Pyszne, bezglutenowe ciasteczka pachnące cynamonem. Przepis ułożony wg pięciu przemian (O - ogień, Z - ziemia itd.). Kolejność ważna do zachowania:)
-
-
Pasta Justysi z soczewicy z bakaliami
Pasta fajna, bo słodka. Przepis z "Magazynu Gazety Wyborczej" (poprzednik Dużego Formatu), jakoś tak z przełomu lat 90/00, który wycięłam i włożyłam do swojego segregatora. Wpisuję tutaj, bo nigdzie w sieci go nie mogę znaleźć, na portalu kulinarnym GW też nie. Moje komentarze w nawiasach.
-
-
Luksusowy pasztet z resztek
Robi się piorunem, jeśli dysponujemy ryżem ugotowanym dzień wcześniej ;)
Daje się kroić i rozsmarowywać na kanapce. Można jeść na zimno i na ciepło (np. odgrzać sobie do obiadu w folii na parze lub piekarniku). Choć jest to pasztet z resztek, elegancko się prezentuje, można go spokojnie podać gościom :D
-
-
-
Sos pomidorowy z pieczarkami i oliwkami
autor: moni
dieta: wegańska
Podajemy z kuskusem, makaronem itp.
-
Mujaddara - soczewica z ryżem lub kaszą
autor: ryfka
dieta: wegańska
Danie wywodzi się z kuchni arabskiej. Jest to połączenie soczewicy (brązowej lub zielonej) z ryżem, rzadziej z kaszą lub bulgurem, przybrane mocno zrumienioną cebulką.
Pierwsze wzmianki na temat Mujaddary można znaleźć w irakijskiej książce kucharskiej z 1226 roku. Jest to danie na tyle popularne, że w świecie wschodnioarabskim funkcjonuje powiedzenie: "Głodny człowiek byłby gotowy sprzedać swoją duszę za półmisek Majaddary" :)
-
Zupa-krem dyniowa ze słodkim ziemniakiem
autor: Ireth
dieta: wegańska
Szybka, prosta, bardzo smaczna.
-
Wegańskie brownie z daktylami i mlekiem kokosowym
Pyszne, słodkie brownie w wersji wegańskiej. Najlepsze na jesienno-zimowy czas.
-
|