puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Nowości
-
Paj bananowo-makowy
autor: moni
dieta: wegańska
-
-
Manniak - ciasto z manną na herbatnikach
autor: moni
dieta: wegańska
Przeróbka ciasta niewegańskiego.
-
-
Rogale marcińskie na 11 listopada
autor: nasse
dieta: wegańska
Poznański przysmak pieczony z okazji 11 listopada, czyli dnia świętego Marcina, na który składa się ciasto półfrancuskie i nadzienie z białego maku, orzechów i bakalii. Przepis zweganizowany z sukcesem :)
-
Hiszpańskie czarne oliwki z ogórkiem i pomidorkami koktajlowymi
autor: ~Karolina
dieta: wegańska
Doskonała przystawka, świetnie się sprawdza na imprezach, spotkaniach z przyjaciółmi. Zdrowe, pyszne, a przede wszystkim dietetyczne!
-
-
-
Jajko sadzone w pomidorach z ziemniakami, kukurydzą i pieczarkami
Pikantne ziemniaki, kukurydza, pomidory, pieczarki, papryka i jajko z płynnym, delikatnym i ciepłym wnętrzem. Właśnie to kryje w sobie moja wegetariańska potrawa, która najlepiej smakuje jedzona prosto z patelni.
-
Słodka pasta do pieczywa z ciecierzycy i bakalii
autor: ~wd
dieta: wegańska
Warto zrobić tę pastę przy okazji gotowania ciecierzycy do innego dania.
-
-
-
Surowy mus z żurawiny z Lubelszczyzny
Przepis dostałam od znajomych, którzy przywieźli go z Lubelszczyzny. Żurawina jest kwaśna i cierpka - cukier to równoważy. Całość jest pyszna. A kolor? Cudo! Można zajadać samo, do deserów (tu lepszy jest mus z mniejszą ilością cukru, kwaśniejszy i bardziej wyrazisty), śniadaniowych kaszek, herbaty (zamiast cytryny) albo wymieszać z wodą i zrobić "kompot". Żurawina jest bardzo zdrowa, ale nie będę wam o tym truła, bo pełno jest informacji na ten temat :)
-
Kompot z jabłek i ciemnych polskich winogron
Kompot wychodzi bardzo aromatyczny, o wiele bardziej niż np. jabłkowo-śliwkowy. Pyszny i orzeźwiający.
-
Zupa z cukinii i pieczonych pomidorów
Pyszna, kremowa zupa z cukinii i pieczonych pomidorów z tymiankiem. Idealna na jesienny obiad, sycąca. Delikatny smak cukinii przełamują pieczone pomidory o charakterystycznym aromacie.
-
Owsiany koktajl egzotyczny z sezamem
autor: TNT
dieta: wegańska & RAW
Pyszny na śniadanie, po treningu i przy każdej innej okazji :)
-
-
-
Sos musztardowo-rodzynkowy z czosnkiem
Prosty i szybki w przygotowaniu. Można podać go do kotletów/burgerów, ziemniaczków czy innych warzyw, np. szpinaku. Sprawdzi się również w sałatce.
-
-
Szybki deser z mango
autor: Nula
dieta: wegańska
Szybki deser - idealny na momenty, gdy potrzebujemy małym nakładem pracy stworzyć coś słodkiego i zarazem reprezentacyjnego :)
-
Burgery z brokuła, tofu i miso
Pyszne i odżywcze burgery. W sam raz do pełnoziarnistej buły! Z sosami i świeżymi warzywami. Burgery z brokuła, tofu i miso to świetne źródło białka (13 g / kotlet), wapnia (301 mg) i żelaza (8,3 mg).
-
Zupa czekoladowa z płatkami owsianymi na ostro
Pyszna, pożywna zupa czekoladowa w wersji na ostro (nie czuć tej ostrości, bo kakao świetnie komponuje się z ostrą papryką). Świetnie zaspokaja głód na magnez ;) (zarówno w płatkach owsianych, jak i w kakao jest go mnóstwo)
-
Sałatka z brokułem i podsmażanymi pieczarkami na drugie danie
autor: MLD
dieta: wegańska
Jest to sycąca sałatka, podawana na ciepło lub na zimno. Prezentuje się bardzo efektownie.
-
Sałatka z pora, jabłka, marchewki i rodzynek z sezamem
autor: este
dieta: wegańska
Szybka i świetna sałatka, idealnie pasuje do niej pieczywo pełnoziarniste, można ją też spakować do pojemnika i wcinać w pracy/szkole.
|