puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Nowości
-
Kuleczki buraczano-owsiane z sosem majonezowo-ziołowym
Takie kuleczki możemy podać schłodzone jako przystawkę, albo na ciepło w wersji obiadowej.
-
Risotto fasolkowe po studencku
Proste, szybkie, niedrogie i sycące danie. Super na zimę!
-
Paszteciki z brązową soczewicą i cebulą
Takie paszteciki robią furorę wśród mięsożerców, bo nadzienie z soczewicy i cebuli smakuje jak domowy pasztet, i nie mogą oni uwierzyć, że podajemy im danie w pełni wege ;) Wśród wegan i wegetarian zrobią też, bo są po prostu pyszne :)
-
"Sushi" z cukinii
Bardzo proste i pyszne danie, idealne na imprezy :)
-
Kotlety z kaszy jaglanej z potrawką z soczewicy
autor: Katja
dieta: ovo-wege
Kaszę jaglaną prawie zawsze mam ugotowaną, bo jest genialna do szybkich, zdrowych i różnorodnych potraw :) Kotlety właściwie powstały z głowy i myślę, że są bazą do różnych wariacji. Składniki trochę są na oko ;)
-
"Tatar" z pszenicy
Jest pyszny i wygląda jak prawdziwy tatar, smakował nawet mięsożercom.
-
Kuleczki bakaliowe-amarantusowe
Właściwie to są one dziełem przypadku. Chciałam zrobić spód do tarty, ale ponieważ daktyle zbyt długo moczyły się w wodzie i zrobiły się zbyt soczyste, to cała masa wyszła za miękka. Musiałam jednak jakoś ją wykorzystać, no i tak właśnie powstały owe kuleczki ;)
-
Chutney z pomidorów
autor: Irris
dieta: wegańska
Doskonały dodatek do potraw z ziemniaków lub chlebków czapati lub naan.
-
Wegańska sałatka "z tuńczyka"
Pamiętacie tuńczyka z puszki w oleju? Ja trochę tęskniłam za prostą sałatką z tuńczyka i kukurydzy, więc wymyśliłam wegańską podróbę ;)
-
Wigilijne kluski (łazanki) z makiem
autor: nanak
dieta: wegańska
W moim domu (woj. podlaskie) potrawa ta jest obowiązkowa. Nie wiem skąd rodzice mieli przepis (bo mało kto ze znajomych kojarzy tę potrawę...), łazanki z makiem po prostu BYŁY ;-))
-
Oszukane baba ghanoush
Oszukane, bo z fasolą, bo po prostu zabrakło mi bakłażana, a bakłażan ma to do siebie, że strasznie kurczy się w piekarniku.
-
Kuskus z sezamem, tofu, papryką i cukinią
Prosty, ale jakże przyjemny kuskus w klasycznym połączeniu z cukinią i papryką, uzupełniony sezamem jest jeszcze lepszy. Dodatek tofu czyni potrawę pełnowartościowym obiadem. Najlepszy tuż po przygotowaniu. Błyskawiczne, lekkie jedzenie. Nie podaję ilości składników, bo sama robiłam przepis orientacyjnie, ile osób, tyle składników.
-
Sos "tatarski" na bazie tofu i mleka sojowego
Przepyszny sos wzorowany na tradycyjnym tatarskim, świetny do kanapek, sałatek, wege "mięsa", naleśników, co tylko chcecie. Ja pieczarek nie dodałam, bo po prostu nie miałam pod ręką, ale wy śmiało dodajcie ;)
-
Topinamburowo-orkiszowy chleb (na drożdżach)
autor: Luna7
dieta: wegańska
Zapewne znacie chleb z dodatkiem ziemniaków... znalazłam wersję z topinamburem. Zdecydowanie nadaje się dla tych, co poznali wcześniej topinambur w innej formie. Chleb ma charakterystyczny topinamburowy smak.
-
Baletki - ciasteczka z makiem i dżemem
Baletki, maczki, bączki - ciasteczka o wielu imionach :) Moje ulubione z dzieciństwa! Skojarzyło mi się z nimi ciasto z szarlotki z budyniem - przypomina sprasowany biszkopt. Postanowiłam je więc odtworzyć ... Nie wiem na ile udało mi się zbliżyć do oryginału, bo zbyt wiele czasu minęło, ale z pewnością wyszły przepyszne i w zupełności spełniły moje oczekiwania :) Rodzince też bardzo zasmakowały :D Jako efekt uboczny eksperymentu powstały też kruche ciasteczka z makiem.
-
Muffinki "krówki-makówki"
autor: joa
dieta: lakto-wege
Pewnego dnia weszłam na kawę i ciastko do uroczej babkarni w moim mieście Łodzi. Jedna z dostępnych babeczek nosiła nazwę "krówka-makówka". Ja zdecydowałam się w końcu na inny rodzaj, ale nazwa tak mnie zainspirowała, że tydzień później postanowiłam stworzyć własną wersję tego smakołyku. I tak powstały te oto muffinki.
-
Gofry "kanapkowe" (bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne)
Pięknie odchodzą od gofrownicy :) Nazwałam je gofry "kanapkowe", bo wychodzą nieco inne niż tradycyjne - nie tak lekkie, słodkie, a przede wszystkim nie tak tłuste! Trochę bardziej zwarte i nie takie chrupiące. Dzięki temu w połączeniu z bardziej wytrawnymi składnikami (choćby jakaś pasta + warzywa) świetnie nadają się do przygotowania "kanapek". Na słodko oczywiście też dobre :) Uwaga: przepis jest bardzo elastyczny - skład mąk można dobierać do swojego gustu smakowego lub alergii.
-
-
Witariańskie ciasto murzynek
Nasze świąteczne ciasto można jeść bez żadnych wyrzutów sumienia. Mimo iż jest dość kaloryczne, to dzięki orzechom włoskim bardzo odżywcze.
-
Pita - chlebki z piekarnika
autor: ~znikam
dieta: wegańska
Placki do nadziewania - jak niewielkim kosztem przygotować podstawę dla wielu pysznych dań :)
-
Pasta drożdżowo-pomidorowa
Jeszcze jedna wersja pasty z drożdży. Dobra, jak się ma fazę na wyraziste smaki :)
-
-
Nadziewane placki ziemniaczane
Placki nadziane, czyli dzieci pałaszują bez gadania ;-)
-
Marchewka zimą na bogato
Słodko, kwaśno, tanio, rozgrzewająco z ryżem.
-
|