7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Baletki - ciasteczka z makiem i dżemem

Baletki, maczki, bączki - ciasteczka o wielu imionach :) Moje ulubione z dzieciństwa! Skojarzyło mi się z nimi ciasto z szarlotki z budyniem - przypomina sprasowany biszkopt. Postanowiłam je więc odtworzyć ... Nie wiem na ile udało mi się zbliżyć do oryginału, bo zbyt wiele czasu minęło, ale z pewnością wyszły przepyszne i w zupełności spełniły moje oczekiwania :) Rodzince też bardzo zasmakowały :D Jako efekt uboczny eksperymentu powstały też kruche ciasteczka z makiem.

Średnia ocena: [4.9 z 10 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [9]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1/2 kg białej mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru lub zwykłego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
spora szczypta soli
1/8 łyżeczki kurkumy (dla koloru; można pominąć)
3/4 szklanki oleju
ok. 1/2 szklanki zimnej wody (ja potrzebowałam 3/4, żeby ciasto było spójne) [*]
aromat waniliowy do ciast

kilka łyżek maku
gęsty dżem - u mnie truskawkowy, domowy

Przygotowanie:

Mieszamy suche składniki. Dodajemy olej, wodę i aromat, zagniatamy - całość powinna uzyskać konsystencję ciasta kruchego i dać się uformować w kulę. Wstawiamy je na trochę do lodówki, żeby łatwiej dało się wałkować.

W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 160-180 st. C. Przygotowujemy dużą blachę i smarujemy ją olejem lub wykładamy papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto wałkujemy cienko, na grubość 2-3 mm. Posypujemy sowicie makiem, przejeżdżamy wałkiem, żeby się trochę wbił w ciasto - dzięki temu nie będzie się tak osypywał. Teraz mamy 2 opcje. Malutkim kieliszkiem (max 2 cm średnicy) wykrawamy kółeczka, żeby mieć okrągłe ciasteczka, lub pieczemy ciasto w całości, a później kroimy na kwadraty. W drugim przypadku okrawamy rozwałkowane ciasto nożem (czy radełkiem) formując prostokąt pasujący do blachy, nawijamy go na wałek i w ten sposób przenosimy na blachę. Resztę ciasta zagniatamy, wałkujemy, posypujemy makiem itd. i układamy obok pierwszego prostokąta lub na drugiej blasze.

Pieczemy aż się delikatnie zezłocą - max 15 min. w 180 st. C lub nieco dłużej w niższej temperaturze. Trzeba pilnować, żeby za bardzo się nie zrumieniły, bo staną się zbyt kruche.

Wystudzone ciasteczka smarujemy od spodu dżemem i sklejamy po 2 (nie ściskamy mocno, żeby dżem nie wypływał). Odkładamy do puszki, odstawiamy zamkniętą przynajmniej na noc - całkiem jak pierniczki, żeby zmiękły. Ciasto wciągnie wilgoć dżemu, dzięki czemu nie będzie się tak "rozjeżdżał", a ciasteczka będą bardziej stabilne. Po 2 dniach jeszcze lepsze :)

Wskazówki i uwagi:

[*] Wyrobione ciasto po dodaniu wody robi się śliskie i ciężko jest wrobić w nie więcej wody. Dlatego lepiej jest regulować gęstość ciasta dodając mąkę niż wodę. Proponuję więc, żebyście od razu dodali 3/4 szkl. wody lub nie dodawali na samym początku całej mąki.

To była pierwsza próba - choć bardzo udana, to pewnie da się przepis ulepszyć, żeby ciasteczka od samego początku były mniej kruche. Może więcej wody do ciasta, niższa temperatura pieczenia, pieczenie pod przykryciem lub wstawienie do piekarnika pojemniczka z wodą? Te eksperymenty jeszcze przede mną :)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2012-12-27 16:16:08.251
Źródło/autor przepisu: Ciasto wzięte z przepisu na szarlotkę: http://puszka.pl/przepis/6847-szarlotka_z_budyniem.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:


Przepyszne! Robilam zgodnie z przepisem ale zastapilam cukier puder na surowy cukier turbinado z lyzka cukru waniliowego i biala make na make orkiszowa. Wyszly super :) Leciutkie i nie za kruche. Dziekuje za przepis!
bswiet 2014-12-15 00:49:51.774

ciasteczka "coś pysznego" :) świetny przepis, smak rewelacyjny.
Ashabella 2014-09-18 19:56:20.791


Pyszne! :)

Nula 2014-07-23 19:20:00.796

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ciasteczka biszkoptowe z makiem (ovo-wege)
Kruche ciasteczka z makiem (wegańska)
Muffiny waniliowe z dżemem (ovo-wege)
Legumina z maku (ovo-wege)
Jabłka pieczone z rodzynkami i dżemem (wegańska)
Śniadaniowe grzanki z dżemem i muesli (wegańska)
Kasza manna po studencku (z dżemem) (wegańska)
Bułeczki orkiszowe z makiem (bez ograniczeń)
Kluski kładzione z makiem (wegańska)
Figa z makiem - smarowidło (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas