7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Kruche ciasteczka z makiem

Czyli sekret smaku ukryty w maku ;) Ciasteczka powstały jako efekt uboczny przy eksperymentalnym wypieku baletek - ciasteczek z makiem i dżemem.

Średnia ocena: [5.0 z 5 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [7]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na 2 duże blachy

1/2 kg białej mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru lub zwykłego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
spora szczypta soli
1/8 łyżeczki kurkumy (dla koloru; można pominąć)
3/4 szklanki oleju
ok. 1/2 szklanki zimnej wody (ja potrzebowałam 3/4, żeby ciasto było spójne) [*]
aromat waniliowy do ciast

kilka łyżek maku

Przygotowanie:

Mieszamy suche składniki. Dodajemy olej, wodę i aromat, zagniatamy - całość powinna uzyskać konsystencję ciasta kruchego i dać się uformować w kulę. Wstawiamy je na trochę do lodówki, żeby łatwiej dało się wałkować.

W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 160-180 st. C. Przygotowujemy dużą blachę i smarujemy ją olejem lub wykładamy papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto wałkujemy cienko, na grubość 2-3 mm. Posypujemy sowicie makiem, przejeżdżamy wałkiem, żeby się trochę wbił w ciasto - dzięki temu nie będzie się tak osypywał. Radełkiem okrawamy ciasto formując prostokąt pasujący do blachy. Nawijamy je na wałek i w ten sposób przenosimy na blachę. Resztę ciasta zagniatamy, wałkujemy, posypujemy makiem itd. i układamy obok pierwszego prostokąta lub na drugiej blasze.

Uzupełniamy mak, jeśli gdzieś go brakuje. Radełkiem tniemy ciasto je na kwadraciki (czy jak nam się podoba) - można też pokroić je po upieczeniu, ale w ten sposób ciasteczka będą bardziej kruche i będą miały ładniejsze brzegi. Pieczemy aż się zezłocą - ok. 15 min. w 180 st. C lub nieco dłużej w niższej temperaturze.

Wskazówki i uwagi:

[*] Wyrobione ciasto po dodaniu wody robi się śliskie i ciężko jest wrobić w nie więcej wody. Dlatego lepiej jest regulować gęstość ciasta dodając mąkę niż wodę. Proponuję więc, żebyście od razu dodali 3/4 szkl. wody lub nie dodawali na samym początku całej mąki.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2012-12-26 08:30:05.582
Źródło/autor przepisu: Ciasto wzięte z przepisu na szarlotkę: http://puszka.pl/przepis/6847-szarlotka_z_budyniem.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Mega ekspresowy przepis - a takie cenię najwyżej:-) Ciasteczka rewelacyjne!!! Rozwałkowałam placek i kroiłam radełkiem jak mi ręka poszła :-)Wyszło ich dwie blaszki. Polecam i przepis i same ciasteczka!
~Dorotka 2016-07-05 14:08:39.999

A tak się zastanawiałam.. Ponieważ jestem wegetarianką, mam tendencję odwrotną - do wegańskich potraw dodaję czasem składniki, które wegańskie nie są. Lubię mieć wybór. Ciasteczka bardzo nam smakowały, dlatego chciałam poeksperymentować. Myslałam, że może istnieje jakas ogólna zasada doczycąca tłuszczów w wypiekach..
ryfka 2013-01-11 13:46:15.209

Margaryna i masło zastygają w temp.pokojowej, a olej nie. Poza tym masło zawiera wodę (nawet do 20% w zal. od rodzaju), a olej to 100% tłuszcz. Czasem ma to znaczenie dla konsystencji ciasta i nie zawsze można tak wprost zastąpić margarynę olejem. Co do zastępowania oleju margaryną to już zupełnie nie wiem :o Ryfka, kompletnie mnie zaskoczyłaś ;) Po co tak?
patrycccja 2013-01-10 12:09:27.742

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ciasteczka biszkoptowe z makiem (ovo-wege)
Baletki - ciasteczka z makiem i dżemem (wegańska)
Kruche ciasteczka wyciskane przez maszynkę (bez ograniczeń)
Wegańskie waniliowe kruche ciasteczka (wegańska)
Kruche, pełnoziarniste ciasteczka z kokosem (wegańska)
Migdałowe księżyce (kruche ciasteczka) (wegańska)
Pomarańczowo-czekoladowe księżyce (kruche ciasteczka) (wegańska)
Kruche ciasteczka ze słonecznikiem i płatkami owsianymi (wegańska)
Kruche ciasteczka jaglano-owsiane z trawą cytrynową (bezglutenowe, bez jajek) (wegańska)
Legumina z maku (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas