puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Nowości
-
Mąka bezglutenowa - uniwersalny "biały" mix
Pomysł pochodzi z http://glutenfreegirl.com/ - autorka ma nietolerancję glutenu, a jej facet jest zawodowym kucharzem, więc wszyscy bezglutenowcy powinni się tym blogiem zainteresować :) Ten przepis to raczej super wskazówka, jak skomponować swój własny "biały" mix, niż sztywny przepis na jedynie słuszną mieszankę. Dzięki temu osoby z jakimiś specyficznymi alergiami, np. na kukurydzę, również mają szansę dobrać coś dla siebie :). "Biały" mix genialnie sprawdza się np. przy robieniu naleśników, gofrów, zagęszczaniu sosów, ale zaznaczyć muszę, że nie jest to mąka do wszystkiego (mimo że uniwersalna :). Większość kupnych mixów zawiera gumę guar i inne dodatki, które zastępują gluten, zapewniają spoistość i pozwalają przygotować wypieki o właściwej konsystencji. W tym przepisie tych dodatków nie ma - należy wziąć to pod uwagę przymierzając się do "pulchnych" wypieków (ciasta, chleba, pizzy). Jednocześnie na blogu autorki znajdziecie dobrą inspirację - przepisy, w których "gluten-free all-purpose flour mix" to właśnie taki domowy mix przygotowany wg poniższych wskazówek.
-
Przepyszny gulasz z kostką sojową i bakłażanem
Bardzo udana improwizacja, obowiązkowe do wypróbowania dla wszystkich miłośników bakłażana i nie tylko :) Chociaż przepis może wydawać się pracochłonny, to w rzeczywistości przygotowanie dania zajmuje nie więcej niż pół godziny.
-
Sałatka buraczana z oliwą z oliwek
Pyszna i prosta, wspaniała do przeróżniastych kotlecików i ziemniaczków ;-)
-
Makaron z sosem warzywno-pomidorowym
Szybki a bardzo smaczny obiad, smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
-
Kotlety panierowane z boczniaków
Przepyszne panierowane kotleciki z boczniaków. Pamiętam smak z dzieciństwa smażonych w ten sposób kani, ale że bardzo ciężko je dostać można je zastąpić boczniakami. Zapewniam, że zostaną włączone do stałego jadłospisu nie jednego z Was ;-)
-
Chińszczyzna z makaronem lub ryżem
Chińszczyzny już trochę jest na Puszce. Mimo to dodaję mój przepis :-) Danie wzorowane jest na chińszczyźnie, jaką jadłam w Niemczech, w restauracji typu "fast food".
-
Dżunken czyli faszerowana cukinia w sosie pomidorowym
W pierwszej chwili było to dla mnie co najmniej dziwne połączenie, ale po zjedzeniu zmieniłam zdanie - cukinia faszerowana chlebem jest wspaniała! Danie godne gości.
-
Konfitura z pomidorów i antonówek ze skórką cytrynową
Niesamowicie ciekawy, oryginalny i bogaty aromat. Szczególnie dla wielbicieli pomidorów :) Niech Was tak nie dziwi ten przepis - pomidory to w końcu owoce! ;D
-
Owsianka z bananem
Pyszne śniadanie, po którym nie jest się głodnym przez pół dnia :)
-
Marcepanowe ciasto z gruszkami i jezynami w syropie klonowym
To jest najlepsze ciasto wszechczasów, mówię Wam ;-) Jest dokładnie takie jak lubię - mało ciasta, dużo owoców, a samo ciasto jest przepysznie wilgotne i z dużymi kawałkami marcepanu, na które trafia się co rusz. Jeżeli ktoś nie będzie wiedział, że jest na razowej mące raczej nie ma szans, żeby się zorientował :)
-
Genesis aka paprok wegański, czyli skąd jest bigos
Podstawa ciepłej kuchni wegańskiej. Inna nazwa tej potrawy to również "zupa na winie" lub "fud syrkyl nau". Proste do zrobienia, wymaga jednak cierpliwości i 2 godzinek czasu.
-
Wege pasztet "z kogucikiem"
autor: ryfka
dieta: wegańska
Wegańska wersja pasztetu (nie pieczeni), który świetnie się rozsmarowuje. Dobry pod ogórka, pomidora czy inne warzywko :) Można zrobić większą ilość i zapasteryzować sobie "na potem". Pasztet pracochłonny, ale bardzo prosty, no i starcza na długo.
-
-
Ryż z sosem meksykańskim
Szybki pomysł na tani obiad. Smaczny i niedrogi, a do tego bardzo odżywczy :)
-
Bułeczki drożdżowe śniadaniowe
autor: ~znikam
dieta: wegańska
Taką bułeczkę zabieram ze sobą do szkoły na drugie śniadanie - idealna do kawy lub herbaty. Bułeczki są lekko słodkie, mniej niż kupne drożdżówki, mają pełno suszonych owoców i ziaren - to takie muesli w wersji podręcznej ;)
-
Smażone ziemniaki a'la frytki
Czasami, kiedy nachodzi mnie nieodparta ochota na frytki pozwalam sobie na nie, ale tylko tak przygotowane - niezupełnie oryginalnie, a jednak ten smak... Nie są takie "ciężkie" jak normalnie smażone frytki i zużywa się dużo mniej oleju :-)
-
Pasta słonecznikowa by Eduarda
autor: ala77
dieta: wegańska
Przepis koleżanki weganki.
-
Pasztet z fasoli azuki na ostro
autor: Dzik
dieta: wegańska
Pyszny, prosty pasztet :) A w dodatku przeczytałam, że ta odmiana fasoli wpływa fantastycznie na podnoszenie B12 w organizmie poprzez dużą zawartość kobaltu :D
-
Razowe pierogi z soczewicą
Pyszne razowe, cieniutkie pierogi z sycącym nadzieniem z zielonej soczewicy z dodatkiem sporej ilości rozmarynu i estragonu. Do tego cebulka i masło czosnkowo-pietruszkowe, więcej reklamy chyba nie trzeba? ;-)
-
Kolorowa sałatka z roszponką
Jako, że mojego autorstwa, to chyba nadam jej własną nazwę. Może "palce lizać pod koniec lata"? I niech to pozostanie zachętą ;)
-
Kokosowy budyń z kaszy jaglanej z owocami
Zdrowe, proste, szybkie do zrobienia. I ma tę zasadnicze zaletę, że przygotowuje się go wieczorem, więc rano pozostaje wyjąć z lodówki i podać. I bardzo, ale to bardzo smakuje dzieciom :)
-
Muffiny cukiniowe
Przepyszne, pachnące czekoladą muffiny z dodatkiem cukinii.
-
Koktajl pełen energii
Samo zdrowie w czterech składnikach!
-
-
|