puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Nowości
-
Cynamonowe tosty francuskie (bez jajek)
Tosty francuskie oryginalnie są daniem wegetariańskim – zawierają jajka, często masło . Ten słodki, śniadaniowy przysmak da się je jednak z powodzeniem przerobić na wegański, równie smaczny.
-
Gulasz z fasolek i pieczarek z cytryną i tymiankiem
Danie konsystencją przypomina mi gulasz. Idealne na szybki obiad. Ma świeży, ciekawy posmak tymianku i cytryny.
-
Kiełki KaBom (smażone w bułce tartej)
Łatwy i smaczny przepis odkryty przez wyobraźnię mojej przyjaciółki, zrealizowany przeze mnie. Osobiście preferuję podawać z sosem czosnkowym. To, na co nas stać w taką szaro-burą pogodę, jaka jest teraz za oknem.
-
Cynamonowa "biedronka" z wiśniami
Prosty i smaczny sposób na wykorzystanie wiśni.
-
Ciasteczka z masłem orzechowym i płatkami owsianymi
Te proste, szybkie i smaczne ciasteczka zadowolą każdego masłoorzechowego łakomczucha. Przetestowane :>
-
-
Kluski leniwe żółte od żółtek (bez mąki)
Kluski zmodyfikowane z wykorzystaniem żółtek jaj, które zostały mi po robieniu Bezy - Tortu Pavlovej... Opłaca się to robić tylko jeśli białka wykorzystaliśmy do czegoś innego, np. właśnie do bezy.
-
Chrupiące bułki z pomidorem i bazylią
Przepyszne danie, które przez długi czas jedliśmy na śniadanie, obiad i kolację. ;)
-
Zapiekanka z cukini a'la Wanda sypana
autor: kra
dieta: wegańska
Szarlotka sypana Wandy stała się dla mnie tak inspirującym odkryciem, że znajduję w niej zastosowanie nawet w daniach obiadowych.
-
Placki z kalarepki
autor: Natka
dieta: ovo-wege
Doskonały sposób na wykorzystanie kalarepy, nawet tej mocno wyrośniętej. Idealny do tego jest sos czosnkowy.
-
-
Zupa kalafiorowa z lanym ciastem z otrębów owsianych
W swojej kuchni unikam jak ognia cukru i soli i dodaję je tylko w wyjątkowych przypadkach i to w minimalnych ilościach. Rzadko stosuję również inne przyprawy.
-
Francuska zupa porowo-cebulowa z grzankami
Wegańska modyfikacja francuskiej zupy cebulowej z grzankami.
-
-
Zupa sojowa na ostro z ziemniakami
Zupa najlepsza jest następnego dnia.
-
Ciasto z nadzieniem porzeczkowo-migdałowym
Pierwszy raz piekłam to ciasto dwa lata temu. Urzekło mnie lekko kwaskowatym, porzeczkowo-migdałowym, puszystym nadzieniem.
-
Galaretka porzeczkowa (na zimę)
Pyszne wspomnienie lata w zimie. Można użyć do naleśników, herbaty, kefiru, na chleb... Polecam.
-
Ziemniaki smażone/pieczone z nasionami kopru włoskiego
Nasiona kopru włoskiego (fenkuła) mają delikatny, świeży aromat - zupełnie inny niż zwykłego kopru. Genialnie pasują do smażonych ziemniaków - to odkrycie dzisiejszego dnia i coś czuję, że na dłuższy czas wyprze wersję z tymiankiem :) Takie ziemniaki świetnie łączą się też z bobem - zwykłym gotowanym lub smażonym z ziołami.
-
Gofry obiadowe pełnoziarniste
Ta wersja gofrów średnio nadaje się do jedzenia na słodko - ja robię je, kiedy zabraknie mi w domu chleba lub na obiad i podaję z warzywami (smakowo dobrze się komponują z ogórkami). Świetne są również jako prowiant wycieczkowy.
-
-
-
Deser bananowo-miętowy
Deser ozdobiony mlekiem kokosowym, listkami mięty i plasterkiem banana.
-
Ciasto marmurkowe z owocami
Ciasto robiłam z mąki pełnoziarnistej, co sprawia, że wygląda na nieco przypalone, mimo, że takie nie jest. Można je posypać cukrem pudrem lub kokosem, żeby choć trochę zniwelować to wrażenie.
-
Pikantny ryż smażony z brokułami i marchewką
Tak naprawdę każde warzywa pasują do smażonego ryżu, ale marchewka jest fajnie słodka i chrupiąca, a brokuły mają sporo wody, więc nie jest mdło :) Poza tym pięknie razem wyglądają. Potrawa praktycznie nie wymaga soli, bo jest sos sojowy! :D
-
Keks z bananami, suszonymi morelami i migdałami
Przeważnie nie uznaję przepisów z gazet, ale ten zrobiłam przed chwilą i jest pyszny, więc postanowiłam się nim z Wami podzielić ;)
|