7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Muesli (musli) namaczane z jabłkami, bananami lub innymi owocamiTzw. "surówka". Dzięki namoczeniu muesli jest naprawdę pyszne. Płatki nie są takie suche i twarde, wszelkie nasionka (słonecznik, siemię lniane) apetycznie chrupią, a rodzynki i żurawina pęcznieją i smakują jak kawałki owoców. Najlepsze jest jednak to, że nie traci się rano czasu na przygotowanie. A nawet jeśli zapomnimy nastawić wieczorem namaczanie, rano poratuje nas wrzątek - czyli przygotowanie zajmuje tyle, co zrobienie herbaty ;)
Średnia ocena:
[5.0
z 2 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [2]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki: dla 1 osoby1-2-1 szkl. muesli [*]
1/4 szkl. wody na 1/2 szkl. musli 1-2 jabłka lub mus jabłkowy (najlepiej bez cukru) lub słodkie, miękkie owoce (np. mały banan, maliny) LUB mleko roślinne ew. cynamon Przygotowanie:Musli sypiemy wieczorem do miseczki, zalewamy przegotowaną, najlepiej chłodną wodą tak, by tylko przykryła płatki. Jeśli o tym zapomnieliśmy, rano zalewamy musli dość gorącą wodą i odstawiamy na kilkanaście minut.składniki.
Mieszamy musli z utartymi jabłkami i cynamonem. W innej wersji, możemy wymieszać musli z mlekiem roślinnym, a wierzch przybrać sezonowymi owocami, plasterkami banana lub łyżeczką dżemu. Wskazówki i uwagi:[*] Muesli nie powinno zawierać składników, z których zrobiłaby się ciapa - np. płatków kukurydzianych. Polecam własne mieszanki, np. musli domowe: zbożowe ze słonecznikiem lub musli domowe z żurawiną i innymi bakaliami. Do namaczania lepiej zrobić musli na bazie zwykłych płatków owsianych, a nie górskich (czyli miażdżonych, a nie krojonych), bo te drugie robią się po namoczeniu nieco ciapowate - choć nie wszyscy widzą różnicę ;)
Nadesłał(a) patrycccja,
dnia: 2002-12-17 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:Nowe komentarze:
a ja każdego ranka zalewam wrzątkiem suche płatki owsiane + kilka rodzynek (ew. wersja na bogato - żurawiny, suszone wisnie etc), zostawiam pod przykryciem na kilka minut, wrzucam drobno pokrojoną 1/3 dużego ligola, czasem kawałeczek banana, 4 maliny lub pół kiwi + cynamon i kropla miodu - uwielbiam i jeszcze się nie znudziło, chociaż to już chyba z pół roku trwa:)
~s 2011-01-17 22:30:09.473 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Kruszonka z jabłkami (lub rabarbarem lub innymi owocami) (wegańska)Surówka owocowo-zbożowa - muesli (musli) (wegańska) Musli amarantusowe z owocami i orzechami (wegańska) Musli domowe z żurawiną i innymi bakaliami (wegańska) Sałatka dla urody (zbliżona do musli z owocami) (lakto-wege) Budyniowa manna z truskawkami lub innymi owocami (wegańska) Muesli (wegańska) Tartaletki z kremem waniliowym i truskawkami / jagodami / innymi owocami (wegańska) Batoniki musli (bez ograniczeń) Musli z chałwą (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
sunflower_ren 2011-05-06 15:23:55.497