7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Lasagne wegetariańskie z kabaczkiem, pieczarkami, fasolką szparagową i beszamelem

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 6 osób

350 g makaronu lasagne
300 g kabaczków
300 g pieczarek
1 cebula
250 g fasolki szparagowej
2 kostki bulionu warzywnego
oliwa do smażenia
sól
pieprz
100 g tartego sera parmezan

500 g sosu beszamelowego:
50 g masła (lub olej/oliwa)
50 g mąki
3/4 litra mleka
sól
pieprz

Przygotowanie:

Pokroić kabaczki w plasterki i wrzucić na kilka minut na gotującą się wodę, następnie odcedzić. Fasolkę pokroić w kawałki i ugotować tak, żeby nie była bardzo miękka.

Na dużej patelni podsmażyć na oliwie pokrojoną drobno cebulę, dodać umyte i pokrojone pieczarki. Gdy pieczarki są prawie gotowe, dodać kabaczki, fasolę, kostki bulionu i dobrze wymieszać, doprawić pieprzem i solą.

Przygotować sos beszamelowy - zrobić zasmażkę z masła i mąki, dodawać małymi porcjami gotujące się mleko, mieszać, doprawić, gotować 10 min.

Wysmarować oliwą żaroodporne naczynie, ułożyć warstwę ugotowanych "al dente" płatów lasagnii, wyłożyć część przygotowanych warzyw, polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. Układać następne warstwy aż do wyczerpania produktów. Ostatnią warstwą powinna być warstwa sosu beszamelowego i sera parmezan.

Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez około 30 minut. Smacznego!
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: 2000-08-22 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Serwis Makaron (już nie istnieje)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

płaty makaronu można włożyć do płytkiego żaroodpornego naczynia i zalać wrzątkiem, po kilku minutach będą właśnie al dente - dogotować powinny się już w piekarniku, dlatego sosu musi być tyle, żeby zakrywał cały makaron
falka 2005-09-22 00:00:00.0

może ty masz pomysł jak ugotować makaron lasagne, bo z surowym mi i moim znajomym nie smakuje. W wodzie z dodatkiem oliwy mozna ugotowac najwyzej 2 płaty makaronu bo przy większej ilosci sie skleja.
~moszym@poczta.onet.pl 2005-03-20 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zupa fasolowa z fasolką szparagową i kabaczkiem (wegańska)
Fasolka szparagowa duszona z cukinią, pieczarkami i innymi warzywami (wegańska)
Wegańskie lasagne ze szparagami, cukinią i pieczarkami (wegańska)
Lasagne z pomidorowym farszem z pieczarkami i granulatem sojowym (wegańska)
Fasolka szparagowa ze śmietaną (lakto-wege)
Omlet z fasolką szparagową (ovo-wege)
Fasolka szparagowa w słoikach (wegańska)
Fasolka szparagowa (weki) (wegańska)
Fasola z pieczarkami (wegańska)
Paella wegetariańska z papryką i pieczarkami (zapiekana) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas