
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Pasztet z czerwonej soczewicy z dodatkiem ciecierzycyJest naprawdę przepyszny i cuuuudownie pachnie :P
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:300 g czerwonej soczewicy (suchego ziarna)
100 g ciecierzycy (suchego ziarna) 2 cebule oliwa z oliwek do smażenia jajko 2 ząbki czosnku kumin pieprz sól pieprz ziołowy gałka muszkatołowa majeranek ew. otręby pszenne, bułka tarta lub płatki owsiane (w zależności czy gęstość będzie dobra) + odrobina masła/oleju i bułka tarta do wysypania formy Przygotowanie:
Soczewicę ugotować, ciecierzycę (wcześniej namoczoną przez noc) także. Zmielić razem. Cebulę pokroić i podsmażyć na oliwie z oliwek. Podsmażoną cebulkę - także zmieloną - dodać do masy razem z oliwą ze smażenia.
Dodać jajko, wyciśnięty czosnek, wymieszać razem. Dodać przyprawy do smaku (kuminu raczej niedużo, gałki też, resztę według upodobania). Jeśli pasztet będzie za rzadki należy dodać albo otrębów pszennych (nie zmieniają smaku, a zagęszczają), bułki tartej albo płatków owsianych. Ja stosuję otręby. Formę wyłożyć folią, wysmarować ją masłem i oprószyć bułką tartą. Całą masę wyłożyć do tak przygotowanej formy. Na wierzch można położyć wiórki masła, będzie się ładniej piekło :) Piec około godziny w 180 st. C. ![]() Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:![]() Nowe komentarze:![]() patrycccja 2012-04-13 13:38:11.363 ![]() Vegeluna, spróbuj dodać większą ilość otrębów lub płatków owsianych, dokładnie zmiksuj masę. Masa powinna mieć konsystencję kleistego pasztetu, jeśli będzie zbyt sucha dodaj trochę oleju i wody. Powinien wyjść taki nierozlatujący się :) ryfka 2012-04-13 13:01:56.194 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Pasztet z soczewicy i fasoli z dodatkiem tofu (wegańska)Pasztet bez jaj, z dyni i czerwonej soczewicy (wegańska) Pasztet z soczewicy, czerwonej kapusty i brokuła (wegańska) Indyjski daal czyli puree z czerwonej soczewicy (z dodatkiem imbiru i mleka kokosowego) (wegańska) Kotleciki z jaglanki i czerwonej soczewicy z dodatkiem ogórka kiszonego (wegańska) Daal z czerwonej soczewicy (z dodatkiem przyprawy pięć smaków) (wegańska) Pasztet fasolowy z ciecierzycą (ovo-wege) Pasztet z soczewicy i soi (bez ograniczeń) Pasztet z soczewicy zielonej (wegańska) Pasztet z dyni i soczewicy (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~blurp 2014-12-29 22:44:27.56