7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Sos paprykowo-ziołowy (do kopytek i innych klusek)Doskonały do kopytek ziemniaczanych z kurkumą i imbirem (przepis bez jajek).
Średnia ocena:
[4.833333333333333
z 6 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [5]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:2 czerwone papryki
3 pomidory 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia sól pieprz inne przyprawy wg uznania, np. papryka w proszku zioła (najlepiej świeże): tymianek, bazylia, majeranek Przygotowanie:Warzywa myjemy i kroimy na kawałeczki. Pomidora można sparzyć i zdjąć skórkę. Oliwę rozgrzewamy na patelni, a następnie szklimy na niej cebulkę, potem dodajemy resztę warzyw i dusimy przez 10 minut (jeżeli zabraknie wody, można trochę podlać).
Pod koniec przyprawiamy i dodajemy zioła. Sos dobrze jest zmiksować w blenderze - wtedy ma lepszą konsystencję, jest taki bardziej sosowy ;)
Nadesłał(a) Bananusiek,
dnia: 2009-03-16 23:16:49.442
Źródło/autor przepisu: na podstawie książeczki "Kuchnia wegańska. 300 przepisów na zdrowe i smaczne dania", lekko zmodyfikowany przeze mnie
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:Nowe komentarze:
Jest pycha! Też dałam pomidory z puszki. Na świeże lepiej poczekać do sezonu pomidorowego:)
Mitz 2012-04-05 18:36:27.36 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Sos pomidorowo-paprykowo-pieczarkowy (do kopytek itp.) (wegańska)Sos ziołowy 1 (lakto-wege) Sos paprykowy (wegańska) Sos serowo-ziołowy (lakto-wege) Paprykowy sos (Aurora) (wegańska) Sos ziołowo-czosnkowy na zasmażce (lakto-wege) Sos vinegrette czosnkowo-ziołowy (wegańska) Sos paprykowo-pomidorowy z ciecierzycą (wegańska) Surówka z Bombaju - paprykowo-pomidorowa z imbirem, chili i innymi aromatycznymi przyprawami (wegańska & RAW) Sos zielony (śmietanowo-ziołowy) do makaronu (lakto-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Mój sos składał się z trzech cebul, 1 żółtej papryki, połówki czerwonej, butelki przecieru pomidorowego i przypraw (pieprz czarny, sól, papryka ostra, tymianek, zioła prowansalskie, bazylia). Oczywiście wszystko zmiksowane na koniec.
Użyłam go do kopytek z tego przepisu: puszka.pl/przepis/6972-zielone_kopytka.html#komentarze
Dziękuję za przepis :-)
Euphoria 2013-02-13 22:23:32.647