
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Kolorowa chińszczyzna z makaronem sojowym lub ryżowymZrobiłam to danie z głowy, w ramach sprzątania resztek po spring rolls. Wyszło przepyszne! Przepis doskonale nadaje się do modyfikacji - zarówno jeśli chodzi o dobór warzyw jak i przypraw. Z podobnych potraw kojarzy mi się warzywne Lo Men - proste danie orientalne czy nudle z warzywami w tajskim stylu.
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:makaron ryżowy lub sojowy
garść grzybów mun 1 marchewka 1 cebula 1/4 sporej kapusty pekińskiej 1/2 papryki 1 średnia cukinia ew. trochę sezamu sos sojowy - 2 łyżki słodki sos chili - 1 łyżka ew. ocet ryżowy - 1/2 łyżki 1 cm świeżego imbiru lub kilka kropel oleju imbirowego ew. olej sezamowy (genialny, uwielbiam!) + ew. garść orzechów ziemnych (solonych lub nie) do posypania Przygotowanie:
Makaron namaczamy wg. przepisu na opakowaniu, po czym odcedzamy. Jeśli mamy makaron z poprzedniego dnia, to tym lepiej, bo zdążył już w lodówce wyschnąć (nie wysuszyć się, tylko wyschnąć :). Namaczamy również grzyby mun (kilka min. w gorącej wodzie). Jeśli nie są pokrojone w cienkie paseczki, to je kroimy.
Warzywa kroimy wg. własnego uznania - marchewkę i cukinię np. w długie wstążki za pomocą poprzecznej obieraczki do warzyw, resztę w paski albo kostkę. Sezam i orzechy możemy podprażyć na suchej patelni (oddzielnie), a orzechy dodatkowo z grubsza pokroić. Dla wygody warto zmieszać w miseczce wszystkie dodatki smakowe: sos sojowy (słony), słodki sos chili (słodki + lekko pikantny), ocet ryżowy (kwaśny) oraz po kilka kropli oleju imbirowego i sezamowego (aromat). Jeśli mamy świeży imbir to zeskrobujemy z niego skórkę krawędzią łyżeczki (tak tak, to najwygodniejszy i najoszczędniejszy sposób) i ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Na odrobinę rozgrzanego oleju wrzucamy w krótkich odstępach kolejne warzywa, zaczynając od najtwardszych i pokrojonych w najgrubsze kawałki: najpierw marchewka i cebula, po 2 minutach kapusta pekińska i papryka, po 1-2 minutach cukinia, po kolejnej minucie makaron i dodatki smakowe. Dla urozmaicenia można dodać też sezam - fajnie wygląda. Mieszamy, próbujemy, ew.jeszcze doprawiamy. Nakładamy póki ciepłe i posypujemy orzeszkami ziemnymi. Jedzenie pałeczkami wskazane :D ![]() Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:![]() ![]() Nowe komentarze:![]() jeszcze mają taką jedną przyprawę, którą dodaje się po soli, mogłabym Ci przesłać jej trochę, ale to priv. ewelinajiao 2015-03-07 13:37:25.661 ![]() A czosnek faktycznie by pasował. Imbir i czosnek zawsze razem dobrze pasują :) patrycccja 2015-03-04 16:02:47.618 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Chińszczyzna z makaronem lub ryżem (wegańska)Sałatka "Chiński mur" (z makaronem sojowym lub ryżowym) (wegańska) Nudle z kotletami sojowymi i warzywami - prawie jak chińszczyzna (wegańska) Sałatka chili z makaronu sojowego lub ryżowego, czyli pycha danie (wegańska) Kolorowy obiad - makaron z cukinią i mieszanką warzyw (wegańska) Kolorowa sałatka ryżowa z czerwoną fasolką, jajkami i curry (ovo-wege) Makaron ze szparagami i kotlecikami sojowymi (wegańska) Warzywa sezamowe z makaronem sojowym (wegańska) Makaron razowy z sojowym pesto (wegańska) Chińszczyzna po polsku (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
patrycccja 2015-03-09 12:30:45.699