7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

VanilaLoco z truskawkami (ciasto bez pieczenia)

VanilaLoco to przeróbka moich ulubionych tartaletek z kremem waniliowym i truskawkami. Kiedy nie miałam czasu, zrobiłam je w maksymalnie uproszczonej formie wzorem wiśniowego chocoloco. Zamiast dość pracochłonnych kruchych spodów wykorzystujemy herbatniki i z głowy - jest szybko i bez pieczenia, czyli rozwiązanie idealne na upały. Chociaż tartaletki oczywiście bez porównania lepsze :D Coś za coś! :)

Średnia ocena: [3.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [6]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: tortownica ok. 24 cm średnicy

wegańskie herbatniki (np. Holenderskie)
1 kg truskawek
ew. do przyozdobienia: dodatkowe truskawki, płatki migdałowe, wiórki kokosowe lub starta ciemna czekolada

krem waniliowy:
4,5 szklanki mleka waniliowego, np. Alpro (lub zwykłego + ekstrakt waniliowy lub wanilia + dodatkowe 3 łyżki cukru)
3-6 łyżek cukru
ok. 3/4 szklanki kaszy manny
parę kropel aromatu waniliowego
6 łyżeczek mąki ziemniaczanej (minimalnie wypukłe)
nieco większa szczypta soli

Przygotowanie:

Dno foremki wykładamy herbatnikami tak, aby nie było między nimi przerw.

Krem: Do 1/2 szklanki mleka dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
Resztę mleka wlać do garnka, dodać cukier i sól, zacząć podgrzewać na małym ogniu, aby rozpuścił się cukier. Nie czekać, aż się zagotuje, tylko dodać po chwili mleko wymieszane z mąką oraz kaszę mannę (stopniowo, mieszając energicznie, żeby nie porobiły się grudki). Całość podgrzewać na małym ogniu i cały czas mieszać, aby się nie przypaliło.
Po paru minutach mieszanina zacznie gęstnieć, aż przyjmie konsystencje gęstego budyniu. Krem gotowy.

Część gorącej masy wylewamy na herbatniki i rozprowadzamy mniej więcej równą warstwą. Układamy truskawki jedna przy drugiej wciskając je w krem. Wylewamy resztę masy. Górę możemy udekorować truskawkami (w całości lub plasterki), płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi lub wiórkami startej ciemnej czekolady. Albo jeszcze bardziej odjechane: esy floresy z rozpuszczonej czekolady (lub polewy czeko), a na to plasterki truskawek lub płatki migdałowe.

Zostawiamy ciasto do przestudzenia. Kiedy osiągnie temperaturę pokojową, wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2013-06-27 18:24:28.806
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

ten przepis i fotki przemówiły do mnie idę zrobić ciacho :D
Zina Marina 2013-07-16 17:43:38.021

To jest genialne! Robi się w 15 min! Polecam też wersję z jagodami zamiast truskawek! :D
Nurkan 2013-07-03 16:10:07.168

zrobiłam, tylko troche zmodyfikowałam po swojemu (np mniej cukru, a za to posiekane, słodkie daktyle na wierzch) i oblałam rozpuszczoną gorzką czekoladą. Wyszło przepyszne!
~Kasia 2013-07-02 10:07:27.589

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ciasto jaglane bez pieczenia (wegańska)
Ciasto kokosowe (bez pieczenia) (lakto-wege)
Szarlotka duńska bez pieczenia (z "ciastem" z bułki tartej) (lakto-wege)
Kruche ciasto z truskawkami (bez ograniczeń)
Makowiec bez pieczenia (wegańska)
PUCHATEK-pyszne ciasto z truskawkami (bez ograniczeń)
Pizzerki bez ciasta (lakto-wege)
Bananowiec z galaretką bez pieczenia (wegańska)
Ciastka owsiane bez pieczenia (lakto-wege)
Stefania wegetariańska (bez pieczenia) (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas