7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Tartaletki z kremem waniliowym i truskawkami / jagodami / innymi owocami

Mała, pyszna przekąska. Słonawe ciasto i słodki krem doskonale kontrastują z lekko kwaskowatymi truskawkami - doskonałe!

Średnia ocena: [4.933333333333334 z 15 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [19]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 7 tartaletek

spody:
1,5 szklanki mąki
100 g margaryny wegańskiej (lub ok. 7-10 łyżek oleju + 2 łyżki wody)
1/2 łyżeczki soli (a nawet ciut więcej, żeby zwiększyć kontrast smaków)
około 4 łyżek wody

krem:
1,5 szklanki mleka waniliowego, np. Alpro (lub zwykłego + ekstrakt waniliowy lub wanilia)
1-2 łyżki cukru
ok. 1/4 szklanki kaszy manny
parę kropel aromatu waniliowego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (minimalnie wypukłe)
mała szczypta soli

truskawki, jagody lub inne owoce

Przygotowanie:

Spody:
Składniki połączyć i wymieszać na ciasto odchodzące od ręki.
Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremki. Jeśli jest zbyt lepkie, żeby dało się wałkować, należy je wstawić do lodówki na co najmniej 15-30 min.

Piec w temp 180°C przez około 30 minut, a po upieczeniu od razu wyjąc do ostygnięcia.

Krem:
1 i 1/4 szklanki mleka wlać do garnka, dodać cukier i sól.
Do reszty mleka (1/4 szklanki) dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
Mleko w garnku zacząć podgrzewać na małym ogniu, aby rozpuścił się cukier. Nie czekać, aż się zagotuje, tylko dodać mleko wymieszane z mąką oraz kaszę mannę (stopniowo, mieszając, żeby nie porobiły się grudki). Całość podgrzewać na małym ogniu i cały czas mieszać, aby się nie przypaliło.
Po paru minutach mieszanina zacznie gęstnieć, aż przyjmie konsystencje gęstego budyniu. To już koniec, krem gotowy.

Grand finale:
Babeczki wyjąć z formy, nałożyć do nich trochę posiekanych drobno truskawek, a następnie krem. Udekorować truskawkami.

Wskazówki i uwagi:

Podczas robienia kremu ilość cukru można zmienić w zależności jak słodki krem kto lubi; wystarczy spróbować mleko po osłodzeniu i zobaczyć czy taka słodkość odpowiada :) Krem powinien być jednak wyraźnie słodki, bo wtedy lepiej smakuje z truskawkami.

Podane proporcje NIE uwzględniają podjadaczy :) Podana porcja kremu starcza idealnie na 7 tartaletek, więc dla łakomczuchów należy przygotować podwójną ilość kremu :)
Nadesłał(a) chojnac, dnia: 2009-06-11 15:58:28.371
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Uwielbiam!!! :D Są przepyszne! Najbardziej mi smakują z samymi jagodami ;)
Nurkan 2013-07-03 16:07:44.808

Ola, jedziesz po prostu po kolei z pracą. Jak będziesz układała owoce na dnie, to krem akurat trochę ostygnie. Nie może jednak za bardzo, bo stężeje. Jak krem nałożony to od razu układasz owoce na wierzchu.
patrycccja 2013-07-02 09:56:32.664

Rozumiem, ze krem dodajemy lekko przestygniety i od razu układamy surowe owoce?
~Ola 2013-07-02 08:19:38.118

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Budyniowa manna z truskawkami lub innymi owocami (wegańska)
Truskawki w sosie waniliowym (wegańska)
Małe tarty (tartaletki) z naturalnym jogurtem sojowym i jagodami (wegańska)
Koktajl (smoothie) truskawki, jagody & morele (wegańska & RAW)
Sałatka owocowa z kiwi, truskawkami i jagodami (wegańska & RAW)
Kruszonka z jabłkami (lub rabarbarem lub innymi owocami) (wegańska)
Babeczki waniliowe z kremem czekoladowym (wegańska)
Czekoladowe muffiny z waniliowym kremem (wegańska)
Zupa krem z cukini, ziemniaka, kalafiora i innych (wegańska)
Krem waniliowy do tortów (na margarynie i mleku sojowym) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas