7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Kalafior w sosie Aurora

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   


Sos zrobilam po swojemu i podalam danie z kotletami
z kabaczka
Ewela 2015-08-20 07:13:45.971

Robiłam to danie ale sos był z pomidorów zblendowanych które podgotowałam i dodałam2-3 łyżkami śmietany dodałam sól, pieprz, odrobinę papryki chili żeby przełamać słodki smak pomidorów ( były to pomidory z działki malinówki) i łyżkę mąki pełnoziarnistej pszennej dla zgęstnienia sosu i gotowe z tym że nie był to idealny sos może gdybym postępowała zgodnie z przepisem to byłby lepszy oprócz całe danie stanowił kalafior z sosem i kotlety z kabaczka
Ewela 2015-08-20 07:11:01.505

Jasne :) W takim razie powinien cię zainteresować również ten: puszka.pl/przepis/3111-sos_do_makaronu_z_selera_naciowego_marchwi_i_pomidorow.html - pycha, polecam :)
patrycccja 2013-02-19 22:00:34.566

Nie, po prostu nie zawsze lubię zabielane, rozjaśniane sosy. Znam te zabielacze (kokos, mąka, słonecznik). Sosy dla mnie bardzo fajnie wyglądają, gdy mają intensywne barwy, gdy składają się z samych warzyw i są gęste, ale nie zagęszczone ;) Jeśli rozumiesz, o co mi chodzi :)
Luna7 2013-02-19 21:51:33.326

Czyli twój wegański przepis polega na wyeliminowaniu wszystkiego co niewegańskie? ;) W takim razie jako zabielacz na części sosu wypróbowałabym puszka.pl/przepis/6625-smietana_slonecznikowa.html (w sosie pieczarkowym sprawdza się bosko!) albo... mleko kokosowe! Wtedy zastąpiłoby jednocześnie masło, o! :)
patrycccja 2013-02-19 20:24:12.134

Ok, zapuszkuję, ale uprzedzam, że nie ma tam żadnego zabielacza, ani mąki, ani śmietany, ani niczego, sos jest ogniście czerwony (w smaku też może być, jak ktoś lubi) ;) No i nie mam akurat do niego zdjęć.
Luna7 2013-02-19 20:02:54.222

Luna7, a jak wyglądał twój sos? W sensie jak go zrobiłaś? Może zapuszkuj jako oddzielny przepis? Skusiłabym się, zwł. jeśli nie ma tam np. śmietanki sojowej :)
patrycccja 2013-02-19 08:54:46.861

Prawda, sos niezły. Choć ja robiłam z czerwonej papryki i wegański, więc może to już zupełnie inny sos ;) Lecz przyprawy dałam prawie te same (jeszcze gałkę). Cudo! Zgadzam się z przedmówcami, pasuje do innych dań ;)
Luna7 2013-02-18 20:57:45.347


fajny sos, oprócz kalafiora pasuje też do ryżu :)
majczi 2013-02-18 19:26:52.282

Alez to jest swietny sos do pyz drozdzowych gotowanych na parze! Z pewnoscia wyprobuje.
Iwo-na 2011-12-13 15:34:52.486

ma kopa :) Genialny sosik mm! Kojarzy mi sie z polewa do gołąbków
~shoo 2011-04-12 19:44:10.835

Od kiedy pierwszy raz spróbowałam ten przepis, zaczęłam masowo stosować ten sos do innych potraw. Wczoraj np. zrobiłam taki sos z dodatkiem ziół i polałam nim placki ziemniaczane - pyszne! Nadaje się też do makaronów z różnymi dodatkami, np. do tej zapiekanki zamiast sosu serowego: puszka.pl/przepis/4886-zapiekanka_penne_z_brokulem_i_pieczarkami.html. A do gołąbków taki sosik to podstawa!
ryfka 2009-11-24 22:15:22.352

Oczywiście mi jako kurze domowej nr 1 na świecie, nie wyszło ;( Tzn grudki mi się w sosie porobiły-> ale od czego ma się blender ;) Zblendowałam gotowy sos i wyszło PYCHA!!! A ten sos to myślę, że jeszcze będzie dobry do gołąbków albo ziemniaków.
ankaopolanka 2009-10-17 20:24:14.622

Od dziś mój ulubiony sposób podawania kalafiora. Ten sosik przebił nawet kalafior smażony w bułce tartej! Idealnie się razem komponują! Tak się zastanawiam z czym jeszcze można ten sos podać :)
ryfka 2009-04-30 14:27:05.242

Zapomnialam dodac, ze ja nie dziele kalafiora na różyczki, tylko gotuje go w całości. Jest tak samo smaczny a wygląda lepiej.
~gaba 2006-05-20 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas