puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Dana : ocenione przepisy
-
Wymiętoszona zupka (ziemniaczana z miętą i grzybami shitake)
autor: Kinga
dieta: wegańska
Ja dodaję czasem do tej zupy kaszę jęczmienną. Wtedy jest to trochę zmieniony krupnik.
-
Zakwas na barszcz wg. dziadka Jurka z Krakowa
Oto przepis spisany dla nas przez dziadka Jurka. Słynie on z tego barszczu w całej rodzinie :) Jego sekretem jest chrzan. Nie tylko nadaje aromat, ale przede wszystkim zapobiega psuciu, pleśnieniu. Zalanie gorącą wodą przyspiesza z kolei kiszenie - tak samo jak w ogórkach kiszonych. Chleba nie dodajemy, bo dostanie teraz prawdziwego, żytniego chleba na zakwasie, bez dodatku drożdży itp., graniczy z cudem. Na szczęście chleb nie jest konieczny.
-
Ziemniaki smażone/pieczone z nasionami kopru włoskiego
Nasiona kopru włoskiego (fenkuła) mają delikatny, świeży aromat - zupełnie inny niż zwykłego kopru. Genialnie pasują do smażonych ziemniaków - to odkrycie dzisiejszego dnia i coś czuję, że na dłuższy czas wyprze wersję z tymiankiem :) Takie ziemniaki świetnie łączą się też z bobem - zwykłym gotowanym lub smażonym z ziołami.
-
Ziemniaki z mangoldem (burakiem liściowym) lub szpinakiem
Mangold, w Polsce nazywany po prostu burakiem liściowym, jest u nas niestety bardzo mało popularny, choć podobno był szeroko znany w dawnej Polsce. Choć wyglądem i smakiem przypomina botwinkę, to jest od niej delikatniejszy i smaczniejszy! I ładniejszy, bo ogonki i nerwy liściowe mają piękne kolory - np. intensywnie czerwony, różowy lub żółty, choć mogą być tez białe. Niezwykle popularne warzywo w Szwajcarii (swiss chard), a także Chorwacji (blitva), Włoszech (bietola) i pewnie wielu innych :) Ten przepis pochodzi z Chorwacji, a ja wzbogaciłam go o czosnek. Palce lizać!
-
Ziemniaki z mikrofali - 0,5 kg w 10 minut!
Rzadko korzystam z mikrofali i jeśli już to w niej odgrzewam, a nie gotuję. Upały, jak też chroniczna niechęć do obierania ziemniaków ;) skłoniły mnie jednak ostatnio, żeby spróbować ugotować w niej ziemniaki. Musze przyznać, że wyszły całkiem spoko :) Są super do robienia sałatek, puree czy obsmażania, ale do podania w całości do obiadu już nie bardzo - przecież nie są słone :) No i zasadnicza zaleta - czas! Pół kg ziemniaków gotowe w 10 min. to jest to, co mi się podoba :)
-
Zioła suszone... w lodówce
Mało kto zdaje sobie sprawę, że powietrze w lodówce jest suche (a przecież to dlatego owijamy np. sałatę i zieleninę w folię) i świetnie nadaje się do suszenia ziół. Sprawdziłam i działa :) Metoda doskonała jeśli nie mamy możliwości suszyć ziół tradycyjnie. Zwłaszcza jeśli mamy do ususzenia pojedyncze listki, a nie całe gałązki.
-
-
-
Zupa krem gruszkowo - pietruszkowa z imbirem
autor: Dana
dieta: wegańska
Znakomita, jesienna zupa. Wspaniałe połączenie smaku gruszki i imbiru. Ten przepis jest uproszczoną wersją różnych przepisów na tę zupę, znalezionych w internecie. Polecam gorąco!
-
Zupa-krem pomidorowa z czosnkiem i szczyptą gałki
autor: Kuna
dieta: wegańska
Magda: "Można podać, wedle upodobania, z krakersami, makaronem naleśnikowym, ryżem, cienkimi tostami natartymi czosnkiem, kostkami chleba usmażonymi na maśle z ziołami, groszkiem ptysiowym lub posypać parmezanem ciętym w cienkie listki i ustroić listkiem bazylii".
Ja kostki chleba smażę na oleju, a zupę posypuję nie parmezanem tylko startymi na tarce migdałami - odlot! :D
-
Zupa-krem pomidorowy z ciecierzycy lub fasoli
Kuchnia włoska. Kwestia Smaku napisała: "Jest to moim zdaniem najlepsza zupa jaką można ugotować z ciecierzycy." Cóż, to jest jedyna zupa, jaką zrobiłam z ciecierzycy, więc nie wiem czy najlepsza, ale jestem skłonna w to uwierzyć :) Na pewno pyszna i sycąca. Może robić za cały obiad :)
-
Zupa krem z czerwonej papryki z mieloną kolendrą
Prościutka i w miarę szybka do przygotowania, ładnie wygląda i jest pyszna. Nie spodziewałabym się tego po papryce ;) Pieczoną uwielbiam, ale za surową jakoś nie przepadam ostatnio, a tu proszę - zupkę robimy już drugi raz :) Dodatek mielonej kolendry jest genialny - zaskakująca przyprawa.
YolaW z wegedzieciak.pl: "Zupa jest bardzo aromatyczna i ma piękny optymistyczny czerwony kolor :)"
-
-
Zupa-krem z dyni, prosta i pyszna
W końcu się odważyłam i spróbowałam ugotować coś z dyni. Na pierwszy ogień poszła zupa. Muszę przyznać, że efekty przerosły moje oczekiwania :) Wystarczy trochę soli i już jest pyszna, a z odrobiną dodatkowych przypraw po prostu zachwyca.
-
Zupa marchewkowa z imbirem i mlekiem kokosowym - delicje!
Wydaje się, że imbiru jest podejrzanie sporo, ale w rezultacie wychodzi genialna, przepyszna zupa. Wcale nie ostra, choć z wyraźnym aromatem imbiru, którego piekący smak zostaje "utemperowany" przez mleko kokosowe. Pyszności!
-
Zupa ogórkowa tradycyjna
My jemy ogórkową z chlebem - kwestia gustu :)
-
-
Zupa z boczniaków
autor: Kinga
dieta: wegańska
Podsmażona marchewka dodaje aromatu i smaczku - to patent mojej mamy.
-
Zupa z czerwonej soczewicy i ryżu
autor: Rena
dieta: wegańska
Uwielbiam tą zupę!
-
Zupa z soczewicy z kapustą kiszoną
Błyskawiczna, pyszna i syta :) Bazuje na tym samym pomyśle co bulion ekspresowy - przesmażone warzywa, a szczególnie por, nadają tej zupie smaku. Do tego akcent kapusty kiszonej - niebo w gębie.
-
Zupka NAM BO
Inspirowana kuchnią malezyjską, a dokładniej mówiąc zupą podawaną w nieistniejącej już, niestety, warszawskiej restauracji "Zielony Świat". Nie znamy oryginalnego przepisu, ale Wojtek starał się odtworzyć TEN smak :) Charakterystyczny aromat nadają jej olej sezamowy i świeża kolendra. Chociaż zupa jest pyszna nawet bez obu tych dodatków, to dla wielbicieli oryginału są obowiązkowe :)
-
Żurek wegański z butelki
To moja własna wersja żurku, w dodatku w większości przeze mnie wymyślona, więc może się mieć nijak do przepisów tradycyjnych. Co nie zmienia faktu, że zupa jest przepyszna!
Zazwyczaj żurek podaje się z jajkiem. Ja jednak wymyśliłam sobie wersję z ziemniakami. Bardzo mi to zestawienie smakuje. Ziemniaki w zestawieniu z kwaskowato-słoną zupą wydają się słodkawe - przepyszny kontrast. Ostatnio słuchając jakiegoś wywiadu dowiedziałam się, że to sposób góralski :D
-
Żytnia tarta z rabarbarem Zuzanny
Szukając informacji o rabarbarze natknęłam się na intrygujący przepis - wegańską tartę z mąki żytniej, której autorka jest "posiadaczką wyjątkowych talentów cukierniczych, wielką miłośniczką kuchni francuskiej, a przede wszystkim znawczynią tart". Musiałam przetestować :) Wyszło godne polecenia i nawet pierwsza wersja z mąki razowej, mimo specyficznego posmaku, nie stała długo ;) Zwłaszcza że drugiego dnia nie był już tak wyczuwalny... o ile nie jadło się brzegu ;D
|