7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< wróć do wizytówki

Dana : ocenione przepisy

Liczba przepisów: 298
   2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
  • Wymiętoszona zupka (ziemniaczana z miętą i grzybami shitake)
    autor: Kinga dieta: wegańska
    Ja dodaję czasem do tej zupy kaszę jęczmienną. Wtedy jest to trochę zmieniony krupnik.
  • Zakwas na barszcz wg. dziadka Jurka z Krakowa
    autor: patrycccja dieta: wegańska & RAW
    Oto przepis spisany dla nas przez dziadka Jurka. Słynie on z tego barszczu w całej rodzinie :) Jego sekretem jest chrzan. Nie tylko nadaje aromat, ale przede wszystkim zapobiega psuciu, pleśnieniu. Zalanie gorącą wodą przyspiesza z kolei kiszenie - tak samo jak w ogórkach kiszonych. Chleba nie dodajemy, bo dostanie teraz prawdziwego, żytniego chleba na zakwasie, bez dodatku drożdży itp., graniczy z cudem. Na szczęście chleb nie jest konieczny.
  • Ziemniaki smażone/pieczone z nasionami kopru włoskiego
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Nasiona kopru włoskiego (fenkuła) mają delikatny, świeży aromat - zupełnie inny niż zwykłego kopru. Genialnie pasują do smażonych ziemniaków - to odkrycie dzisiejszego dnia i coś czuję, że na dłuższy czas wyprze wersję z tymiankiem :) Takie ziemniaki świetnie łączą się też z bobem - zwykłym gotowanym lub smażonym z ziołami.
  • Ziemniaki z mangoldem (burakiem liściowym) lub szpinakiem
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Mangold, w Polsce nazywany po prostu burakiem liściowym, jest u nas niestety bardzo mało popularny, choć podobno był szeroko znany w dawnej Polsce. Choć wyglądem i smakiem przypomina botwinkę, to jest od niej delikatniejszy i smaczniejszy! I ładniejszy, bo ogonki i nerwy liściowe mają piękne kolory - np. intensywnie czerwony, różowy lub żółty, choć mogą być tez białe. Niezwykle popularne warzywo w Szwajcarii (swiss chard), a także Chorwacji (blitva), Włoszech (bietola) i pewnie wielu innych :) Ten przepis pochodzi z Chorwacji, a ja wzbogaciłam go o czosnek. Palce lizać!
  • Ziemniaki z mikrofali - 0,5 kg w 10 minut!
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Rzadko korzystam z mikrofali i jeśli już to w niej odgrzewam, a nie gotuję. Upały, jak też chroniczna niechęć do obierania ziemniaków ;) skłoniły mnie jednak ostatnio, żeby spróbować ugotować w niej ziemniaki. Musze przyznać, że wyszły całkiem spoko :) Są super do robienia sałatek, puree czy obsmażania, ale do podania w całości do obiadu już nie bardzo - przecież nie są słone :) No i zasadnicza zaleta - czas! Pół kg ziemniaków gotowe w 10 min. to jest to, co mi się podoba :)
  • Zioła suszone... w lodówce
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Mało kto zdaje sobie sprawę, że powietrze w lodówce jest suche (a przecież to dlatego owijamy np. sałatę i zieleninę w folię) i świetnie nadaje się do suszenia ziół. Sprawdziłam i działa :) Metoda doskonała jeśli nie mamy możliwości suszyć ziół tradycyjnie. Zwłaszcza jeśli mamy do ususzenia pojedyncze listki, a nie całe gałązki.
  • Zupa dahl z czerwonej soczewicy
    autor: mczery dieta: wegańska
  • Zupa-krem dyniowa z imbirem i mlekiem kokosowym
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Pyyyyycha! Inspirowana zupą marchewkową z imbirem i mlekiem kokosowym. Dyniowa ma jednak inny charakter, bo daleko jej do słodyczy marchwi :)
  • Zupa krem gruszkowo - pietruszkowa z imbirem
    autor: Dana dieta: wegańska
    Znakomita, jesienna zupa. Wspaniałe połączenie smaku gruszki i imbiru. Ten przepis jest uproszczoną wersją różnych przepisów na tę zupę, znalezionych w internecie. Polecam gorąco!
  • Zupa-krem pomidorowa z czosnkiem i szczyptą gałki
    autor: Kuna dieta: wegańska
    Magda: "Można podać, wedle upodobania, z krakersami, makaronem naleśnikowym, ryżem, cienkimi tostami natartymi czosnkiem, kostkami chleba usmażonymi na maśle z ziołami, groszkiem ptysiowym lub posypać parmezanem ciętym w cienkie listki i ustroić listkiem bazylii". Ja kostki chleba smażę na oleju, a zupę posypuję nie parmezanem tylko startymi na tarce migdałami - odlot! :D
  • Zupa-krem pomidorowy z ciecierzycy lub fasoli
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Kuchnia włoska. Kwestia Smaku napisała: "Jest to moim zdaniem najlepsza zupa jaką można ugotować z ciecierzycy." Cóż, to jest jedyna zupa, jaką zrobiłam z ciecierzycy, więc nie wiem czy najlepsza, ale jestem skłonna w to uwierzyć :) Na pewno pyszna i sycąca. Może robić za cały obiad :)
  • Zupa krem z czerwonej papryki z mieloną kolendrą
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Prościutka i w miarę szybka do przygotowania, ładnie wygląda i jest pyszna. Nie spodziewałabym się tego po papryce ;) Pieczoną uwielbiam, ale za surową jakoś nie przepadam ostatnio, a tu proszę - zupkę robimy już drugi raz :) Dodatek mielonej kolendry jest genialny - zaskakująca przyprawa. YolaW z wegedzieciak.pl: "Zupa jest bardzo aromatyczna i ma piękny optymistyczny czerwony kolor :)"
  • Zupa-krem z dyni i włoszczyzny
    autor: Rena dieta: wegańska
  • Zupa-krem z dyni, prosta i pyszna
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    W końcu się odważyłam i spróbowałam ugotować coś z dyni. Na pierwszy ogień poszła zupa. Muszę przyznać, że efekty przerosły moje oczekiwania :) Wystarczy trochę soli i już jest pyszna, a z odrobiną dodatkowych przypraw po prostu zachwyca.
  • Zupa marchewkowa z imbirem i mlekiem kokosowym - delicje!
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Wydaje się, że imbiru jest podejrzanie sporo, ale w rezultacie wychodzi genialna, przepyszna zupa. Wcale nie ostra, choć z wyraźnym aromatem imbiru, którego piekący smak zostaje "utemperowany" przez mleko kokosowe. Pyszności!
  • Zupa ogórkowa tradycyjna
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    My jemy ogórkową z chlebem - kwestia gustu :)
  • Zupa z boczniaków
    autor: Kinga dieta: wegańska
    Podsmażona marchewka dodaje aromatu i smaczku - to patent mojej mamy.
  • Zupa z czerwonej soczewicy i ryżu
    autor: Rena dieta: wegańska
    Uwielbiam tą zupę!
  • Zupa z soczewicy z kapustą kiszoną
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Błyskawiczna, pyszna i syta :) Bazuje na tym samym pomyśle co bulion ekspresowy - przesmażone warzywa, a szczególnie por, nadają tej zupie smaku. Do tego akcent kapusty kiszonej - niebo w gębie.
  • Zupka NAM BO
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Inspirowana kuchnią malezyjską, a dokładniej mówiąc zupą podawaną w nieistniejącej już, niestety, warszawskiej restauracji "Zielony Świat". Nie znamy oryginalnego przepisu, ale Wojtek starał się odtworzyć TEN smak :) Charakterystyczny aromat nadają jej olej sezamowy i świeża kolendra. Chociaż zupa jest pyszna nawet bez obu tych dodatków, to dla wielbicieli oryginału są obowiązkowe :)
  • Żurek wegański z butelki
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    To moja własna wersja żurku, w dodatku w większości przeze mnie wymyślona, więc może się mieć nijak do przepisów tradycyjnych. Co nie zmienia faktu, że zupa jest przepyszna! Zazwyczaj żurek podaje się z jajkiem. Ja jednak wymyśliłam sobie wersję z ziemniakami. Bardzo mi to zestawienie smakuje. Ziemniaki w zestawieniu z kwaskowato-słoną zupą wydają się słodkawe - przepyszny kontrast. Ostatnio słuchając jakiegoś wywiadu dowiedziałam się, że to sposób góralski :D
  • Żytnia tarta z rabarbarem Zuzanny
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Szukając informacji o rabarbarze natknęłam się na intrygujący przepis - wegańską tartę z mąki żytniej, której autorka jest "posiadaczką wyjątkowych talentów cukierniczych, wielką miłośniczką kuchni francuskiej, a przede wszystkim znawczynią tart". Musiałam przetestować :) Wyszło godne polecenia i nawet pierwsza wersja z mąki razowej, mimo specyficznego posmaku, nie stała długo ;) Zwłaszcza że drugiego dnia nie był już tak wyczuwalny... o ile nie jadło się brzegu ;D
   2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas